Κρίση του Κόλπου: Ένας διπλωματικός κλυδωνισμός διαρκείας;

 

Σε μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις πολιτικό-διπλωματικής σημασίας, φαίνεται να εξελίσσεται η κρίση που πλήττει το Κατάρ, με το συγκεκριμένο θέμα να μονοπωλεί το ενδιαφέρον τόσο των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, όσο και των διπλωματικών υπηρεσιών παγκοσμίως.

Ειδικότερα, η διπλωματική κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στο Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτο και Μαλδίβες είναι συνεχώς εντεινόμενη, με πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για τους πιθανούς κινδύνους και το διεθνή αντίκτυπο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης της. Πρωτίστως, όμως, θα πρέπει να αναφερθούμε στην απαρχή της κρίσης και εν συνεχεία στις επακόλουθες πολιτικές εξελίξεις.

Οι προαναφερθείσες -γειτονικές με το Κατάρ- χώρες διέκοψαν αιφνίδια τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το για παροχή οικονομικής βοήθειας και χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων και καταδικάζοντας το σε πλήρη γεωπολιτική απομόνωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Rai Al-Youm, το υπόβαθρο αυτής της κρίσης βρίσκεται στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Κατάρ και Ιράν και της παροχής υποστήριξης του πρώτου στη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, αθετώντας έτσι τις σχετικές συμφωνίες του 2014 περί διακοπής των σχέσεων τόσο με το Ιράν, όσο και με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Oι χώρες του Κόλπου, αποφάσισαν την επιβολή εμπορικών και ταξιδιωτικών περιορισμών, με σκοπό να ασκήσουν περισσότερη πίεση στο Κατάρ, έτσι ώστε να συμβιβαστεί με τις προσταγές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίθετα, το Κατάρ από την πλευρά του αρνείται τις κατηγορίες περί παροχής βοήθειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις και υπερτονίζει τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλει από κοινού με τις Η.Π.Α, με την εν εξελίξει στρατιωτική παρέμβαση κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι προσπάθειες του Κατάρ για την καταπολέμηση και εξάλειψη της τρομοκρατίας φαίνεται ότι τυγχάνουν μερικής αναγνώρισης από τις Η.Π.Α, με την νέα εκπρόσωπο τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  Χάδερ Νάουαρτ να αναφέρεται στο ότι το Κατάρ έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο με την παραπομπή υπόπτων στο δικαστήριο και την ύπαρξη αυστηρότερων ελέγχων στο τραπεζικό του σύστημα, αλλά υπάρχει περιθώριο για βελτίωση.

Λαμβανομένων υπόψιν των παραπάνω συνθηκών και την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί, είναι απαραίτητο να επισημάνουμε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και των σημαντικών περιφερειακών δρώντων στην εξέλιξη αυτή. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των Η.Π.Α Ντ. Τράμπ σε πρόσφατες δηλώσεις του υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενότητας στον Κόλπο, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο ότι το Κατάρ οφείλει να σταματήσει οποιαδήποτε οικονομική παροχή προς τρομοκρατικές ομάδες, κατόπιν και συνομιλιών που είχε με ηγέτες των εμπλεκομένων χωρών.

Παράλληλα, άλλοι περιφερειακοί δρώντες, δηλαδή το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία, υποστηρίζουν την εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού. Αξιοσημείωτη είναι, όμως, και η αντίδραση των ευρωπαϊκών κρατών, με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για το ενδεχόμενο ενός πολέμου να καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της διαμάχης αυτής.

Ολοκληρώνοντας, η αποκλιμάκωση της κρίσης και η άμβλυνση του διπλωματικού αυτού μπλόκου κρίνεται ως επιτακτική κυρίως για λόγους αποφυγής μιας ολοκληρωτικής απομόνωσης του Κατάρ και διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή του Κόλπου. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, θα πρέπει να αναληφθούν διπλωματικές πρωτοβουλίες στο επίπεδο της προληπτικής διπλωματίας, προκειμένου να αποτραπεί μια πιθανή στρατιωτική κρίση και να περιοριστεί το κόστος της υφιστάμενης για όλα τα μέρη.

http://gr.euronews.com/2017/06/07/sto-kokkino-paramenei-krisi-sto-katar-qatar-tourkia-stratos-russia-hackers

http://www.faz.net/aktuell/politik/quatar-ist-durch-nachbarstaaten-politisch-isoliert-15049286.

htmlhttp://gr.euronews.com/2017/06/07/bathainei-i-krisi-sto-qatar

http://www.dw.com/en/turkey-urges-gulf-states-to-end-qatar-crisis-before-end-of-ramadan/a-39195977

 

Σύνταξη: Αφροδίτη Γιώτα

Επιμέλεια: Δημήτρης Κουφογιαννίδης


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αφροδιτη Γιωτα

Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο ΠΑ.ΠΕΙ . Μου αρέσει η καλή μουσική οποιουδήποτε είδους, τα ταξίδια και οι ωραίες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;