Καναδάς: νέος μη-σεξιστικός εθνικός ύμνος

Ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναθεώρησε τον εθνικό της ύμνο, ώστε να μην είναι σεξιστικός. Είναι δυνατόν όμως, ένας εθνικός ύμνος να είναι σεξιστικός;

Σημείο τριβής αποτέλεσε η λέξη “sons”(υιοί). Η επίμαχη λέξη τελικά αντικαταστάθηκε από το “us”(εμείς). Για πολλά χρόνια, φεμινιστικές οργανώσεις είχαν επικρίνει τον εθνικό ύμνο της χώρας καθώς θεωρούσαν ότι δεν συμβάδιζε με την ισότητα των φύλων στην χώρα.

Το καναδικό Κοινοβούλιο ψήφισε επομένως μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη την σύντομη αναθεώρηση του εθνικού ύμνου της χώρας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση ξεκίνησε το 1997. Η Frances Wright, μετανάστης στον Καναδά από την Ν. Αφρική παρατήρησε την παραπάνω ιδιαιτερότητα στον εθνικό ύμνο της χώρας. Αμέσως, προσπάθησε να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη στον Καναδά για αυτό το ζήτημα, το οποίο έμελλε να αποτελέσει σημείο τριβής στην ήρεμη πολιτική ζωή της χώρας.

Η Wright ήταν ευρέως γνωστή για την φεμινιστική δράση της και κυρίως για την πρόθεση της να ανεγείρει δημόσια μνημεία αφιερωμένα στο καναδικό φεμινιστικό κίνημα. Η δράση της προκάλεσε φυσικά μεγάλες αντιδράσεις στην καναδική κοινωνία. Πολλοί έκαναν λόγο για ανούσια ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Αυτό δεν πτόησε,όμως την Wright.

Από το 1997 και μετά, η Wright συμμετέχει σε δημόσιες συζητήσεις και επιζητεί την άμεση αντικατάσταση της λέξης “sons”. Σύμμαχός της η Vivienne Poy, εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου το 1998. Η Poy, ιστορικός και σχεδιάστρια μόδας, αναγνωρίζει το μέγεθος του ζητήματος και πολιτικοποιεί την καμπάνια της Wright. Μέχρι το 2003, Wright και Poy συλλέγουν υπογραφές για την κατάθεση σχετικού αιτήματος στο Κοινοβούλιο.

Παρά την συνεχή προσπάθεια, οι υπογραφές που συλλέγονται είναι μόνον 400, αριθμός που απέχει αρκετά από τον απαιτούμενο. Το 2003, η Poy συνταξιοδοτείται και παραδίδει την σκυτάλη του ζητήματος στην Nancy Ruth, ένα αμφιλεγόμενο πολιτικό πρόσωπο. Η Ruth έχοντας αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία της αναλαμβάνει να οδηγήσει το ζήτημα στο Κοινοβούλιο.

Advertisement

Την ίδια χρονιά, ωστόσο, το ζήτημα απορρίπτεται οριστικά από την πολιτική ατζέντα μετά από παρέμβαση αρρένων μελών του Κοινοβουλίου.Η Ruth, παρόλο αυτά, συναντά πολλά εμπόδια στο εγχείρημα της με το οποίο τείνει να ταυτίσει την πολιτική καριέρα της. Μέχρι το 2016, έτος συνταξιοδότησής της, το ζήτημα έχει παγώσει και ο εθνικός ύμνος δεν έχει αλλάξει.

Τελικά, την οριστική λύση δίνει ο πρωθυπουργός του Καναδάς, Τρουντό, ο οποίος αποφασίζει την οριστική αναθεώρηση του εθνικού ύμνου. Στις αρχές του 2018, το Κοινοβούλιο χαιρετίζει την διόρθωση του εθνικού ύμνου της χώρας.

Σημειώνεται ότι και η Αυστραλία έχει προβεί σε παρόμοια αναθεώρηση του εθνικού ύμνου της χώρας.

Πηγή: BBC

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

(ΒΑ, ΜΑ) Πολυάσχολος βορειοελλαδίτης και ερωτευμένος με την συγγραφή. Ταξιδεύω στα Βαλκάνια, όποτε το επιτρέπει το φοιτητικό budget μου. Προορισμοί των ονείρων μου; Ιαπωνία και Ινδία

Αφήστε ένα σχόλιο

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG