Ιταλία: Το δημοψήφισμα σε Λομβαρδία και Βένετο

Η περιοχή της Λομβαρδίας στη Βόρεια Ιταλία είναι η επόμενη περιφέρεια της Ευρώπης όπου διεξήχθη δημοψήφισμα μετά την Καταλονία, η οποία λειτούργησε όπως υποστηρίζουν πολλοί ως ο ασκός του Αιόλου ο οποίος έχει ανοίξει και για τα υπόλοιπα αποσχιστικά κινήματα της Ευρώπης, καθώς και για τις εκ νέου βλέψεις για ανεξαρτησία πολλών περιφερειών στη γηραιά ήπειρο. Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες της Λομβαρδίας προσήλθαν στις κάλπες και κλήθηκαν να αποφασίσουν για το αν επιθυμούν μεγαλύτερη αυτονομία της περιοχής, καθώς και την επίσημη αναγνώριση της Λομβαρδίας από την Ρώμη ως τη βασική παραγωγική μηχανή της χώρας.

Αυτό που χρήζει διευκρίνισης είναι ότι ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος στο Βένετο και στη Λομβαρδία, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Μιλάνο, είναι μη δεσμευτικός και ιδιαίτερα στο Βένετο, όπου απαιτείται η προσέλευση στις κάλπες άνω του 50% του εκλογικού σώματος για να θεωρηθεί έγκυρο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες περιφέρειες είναι οι δύο πιο πλούσιες περιφέρειες της χώρας, ενώ ο πληθυσμός τους αγγίζει τους 12 εκατομμύρια κατοίκους.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αναφερθούμε στους επιδιωκόμενους σκοπούς και στις προσδοκίες της ηγεσίας των περιφερειών αυτών που επιθυμούν να εκπληρώσουν μέσω του δημοψηφίσματος. Αρχικά, ο πρόεδρος της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο βασικός στόχος εδώ είναι η παραμονή στην Ιταλία με μεγαλύτερη αυτονομία και όχι η απόσχιση προς το παρόν. Ειδικότερα, το θεμελιώδες ζήτημα στην περίπτωση αυτή είναι αυτό της φορολογίας. Η Λομβαρδία και το Βένετο συνιστούν την «ατμομηχανή» της ιταλικής βιομηχανίας, με το Μιλάνο να αποτελεί το κυρίαρχο βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο της χώρας και έτσι θεωρούν ότι μέσω της φορολογίας που καταβάλλουν χρηματοδοτείται ο φτωχός νότος .

Επομένως, μια θετική ανταπόκριση των πολιτών μέσω της επικράτησης του ναι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευλόγως από τους υπεύθυνους ως ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί έναντι στις απαιτήσεις της Ρώμης. Εκτός όμως από την προαναφερθείσα απαίτηση για μείωση της φορολογίας προς την κεντρική εξουσία, οι ηγεσίες των περιφερειών επιθυμούν και μεγαλύτερο μερίδιο εξουσιών στους τομείς του μεταναστευτικού, της ασφάλειας και της παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις υφιστάμενες συνθήκες, η περίπτωση του δημοψηφίσματος στην Καταλονία και τα αιτήματα των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας ενδέχεται να επηρεάσουν και να δώσουν αφορμή σε άλλα αποσχιστικά κινήματα εντός της Ευρώπης και να εγείρουν εδαφικές και οικονομικές διεκδικήσεις, όπως και στην περίπτωση της Ιταλίας. Ωστόσο, τα δημοψηφίσματα σε Ιταλία και Ισπανία δεν θα πρέπει να θεωρούνται απόλυτα συναφή, καθώς οι λόγοι και το υπόβαθρο διεξαγωγής τους είναι διαφορετικοί. Αυτό όμως, που δημιουργεί ερωτήματα είναι η αντίδραση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πιθανούς κινδύνους σχετιζόμενους με την αύξηση διαιρέσεων εντός της Ένωσης, ικανούς να οδηγήσουν σε ακόμα πιο δύσκολες και πολυπλοκότερες αποφάσεις.

http://gr.euronews.com/2017/10/20/odoiporiko-sti-lomvardia-ligo-prin-to-dimopsifisma

http://gr.euronews.com/2017/10/22/o-plousios-italikos-vorras-diekdikei-aftonomia?utm_term=Autofeed&utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#link_time=1508673608

http://gr.euronews.com/2017/10/21/mi-desmeftiko-dimopsifisma-gia-aytonomia-se-lomvardia-kai-veneto

http://gr.euronews.com/2017/10/18/dimopsifisma-italia-veneto-kai-lombardia-ti-prepei-na-gnwrizete

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/anders-als-katalonien-italiens-norden-will-mehr-autonomie-15255054.html


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αφροδιτη Γιωτα

Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο ΠΑ.ΠΕΙ . Μου αρέσει η καλή μουσική οποιουδήποτε είδους, τα ταξίδια και οι ωραίες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;