ΗΠΑ: Ο Τραμπ αλλάζει τον φορολογικό κώδικα

SHARE

(Ουάσιγκτον) ΗΠΑ. Πριν λίγες ημέρες, η κυβέρνηση Τραμπ «πέρασε» από την Γερουσία περικοπές φόρων ύψους 1,5 τρις $. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική νομοθετική μεταρρύθμιση του νέου προέδρου.

Μετά από αλλεπάλληλες πολιτικές ήττες, οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονταν μία σημαντική νομοθετική επιτυχία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη φορολογική μεταρρύθμιση ως «ένα μεγάλο όμορφο χριστουγεννιάτικο δώρο για τους Αμερικανούς».

Τι προβλέπει ο νέος φορο-κώδικας;

Η νέα μεταρρύθμιση μειώνει τον φόρο των εταιρειών (corporate tax) από το 35% στο 21%. Περιλαμβάνει, επίσης, περικοπές φόρων για όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, όπως τους ανύπανδρους και τα ζευγάρια.

Την ίδια στιγμή, η Γερουσία ενέκρινε την έναρξη της πετρελαϊκής δραστηριότητας στην προστατευόμενη ζώνη της Αλάσκα. Σημαντικές τροποποιήσεις εισήχθησαν και στο σύστημα ασφάλισης του πρώην προέδρου Ομπάμα (Affordable Care Act).

Αντιδράσεις στην αμφιλεγόμενη πολιτική

Άμεση ήταν η αντίδραση των Δημοκρατικών, οι  οποίοι έκαναν λόγο για πολιτική που ευνοεί τους πλουσιότερους Aμερικανούς και όχι τη μεσαία τάξη. Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο ότι η νέα μεταρρύθμιση θα εκτινάξει το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.

Ενδεικτικό είναι ότι σε δημοσκόπηση του CNN, μόνο το 30% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη μεταρρύθμιση, επιβεβαιώνοντας την πολιτική δυσφορία απέναντι στις μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, το 70% θεωρεί ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την ομοσπονδιακή οικονομία.

Σημειώνεται ότι η τελευταία μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ έγινε το 1986 από την κυβέρνηση Ρίγκαν και αφορούσε στον φόρο εισοδήματος.

Πηγή:The Guardian , Deutsche Welle

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πολυάσχολος βορειοελλαδίτης και ερωτευμένος με την συγγραφή. Για να περνάω την ώρα μου, έφτιαξα το mygiannis.home.blog., όπου θα βρείτε τις απόψεις μου για τα νεοελληνικά και παγκόσμια τεκταινόμενα και όχι μόνο...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG