(Ουάσιγκτον) ΗΠΑ. Πριν λίγες ημέρες, η κυβέρνηση Τραμπ «πέρασε» από την Γερουσία περικοπές φόρων ύψους 1,5 τρις $. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική νομοθετική μεταρρύθμιση του νέου προέδρου.

Μετά από αλλεπάλληλες πολιτικές ήττες, οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονταν μία σημαντική νομοθετική επιτυχία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη φορολογική μεταρρύθμιση ως «ένα μεγάλο όμορφο χριστουγεννιάτικο δώρο για τους Αμερικανούς».

Τι προβλέπει ο νέος φορο-κώδικας;

Η νέα μεταρρύθμιση μειώνει τον φόρο των εταιρειών (corporate tax) από το 35% στο 21%. Περιλαμβάνει, επίσης, περικοπές φόρων για όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, όπως τους ανύπανδρους και τα ζευγάρια.

Την ίδια στιγμή, η Γερουσία ενέκρινε την έναρξη της πετρελαϊκής δραστηριότητας στην προστατευόμενη ζώνη της Αλάσκα. Σημαντικές τροποποιήσεις εισήχθησαν και στο σύστημα ασφάλισης του πρώην προέδρου Ομπάμα (Affordable Care Act).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις στην αμφιλεγόμενη πολιτική

Άμεση ήταν η αντίδραση των Δημοκρατικών, οι  οποίοι έκαναν λόγο για πολιτική που ευνοεί τους πλουσιότερους Aμερικανούς και όχι τη μεσαία τάξη. Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο ότι η νέα μεταρρύθμιση θα εκτινάξει το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.

Ενδεικτικό είναι ότι σε δημοσκόπηση του CNN, μόνο το 30% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη μεταρρύθμιση, επιβεβαιώνοντας την πολιτική δυσφορία απέναντι στις μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, το 70% θεωρεί ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την ομοσπονδιακή οικονομία.

Σημειώνεται ότι η τελευταία μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ έγινε το 1986 από την κυβέρνηση Ρίγκαν και αφορούσε στον φόρο εισοδήματος.

Πηγή:The Guardian , Deutsche Welle


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 0 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσιογράφος, Ιστορικός, Storyteller. Για να περνάω την ώρα μου γράφω στο μπλογκ μου, στα social media και γενικά όπου μπορώ να γράφω...