Η Τερέζα Μέι στην Ιαπωνία

Τριήμερη επίσκεψη στο Τόκιο πραγματοποιεί αυτές τις μέρες η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με στόχο να καθησυχάσει τις ανησυχίες και το αμήχανο κλίμα που εκδηλώνονται από την ιαπωνική κυβέρνηση μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη και την αρχή της περιόδου του Brexit.

H πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό της, πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ενώ μετά τις κοινές δηλώσεις των δύο αρχηγών, ακολούθησε και μια εθιμοτυπική τελετή τσαγιού. Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Βρετανίδα πρωθυπουργό να καταστήσει σαφές, όχι μόνο στους επιχειρηματικούς, διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους της Ιαπωνίας, αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο της Βρετανίας, ότι επικρατεί σταθερότητα και πως το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας φερέγγυος συνεργάτης για όλες τις χώρες με τις οποίες μοιράζεται επιχειρηματικές επενδύσεις.

Η Ιαπωνία αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους επενδυτές στην οικονομία της Βρετανίας, καθώς πολλές ιαπωνικές επιχειρήσεις έχουν επιλέξει την Βρετανία για την εγκατάσταση των κεντρικών τους υποδομών και απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Βρετανία αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη ιαπωνική επιχειρηματική δραστηριότητα, όμως η κατάσταση τείνει να αλλάξει μετά το Brexit.

Πολλές ιαπωνικές επιχειρήσεις, μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας, έχουν επιλέξει να μεταφέρουν τις έδρες τους από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Γερμανία, πιο συγκεκριμένα στη Φρανκφούρτη, ώστε να συνεχίσουν να απολαμβάνουν το ελεύθερο καθεστώς διακίνησης των προϊόντων μέσα στην Ευρωπαϊκή ένωση. Κίνηση μεγάλης σημασίας αποτελεί και η συμμετοχή, για πρώτη φορά, ηγέτη της Ευρώπης, στο Ανώτατο συμβούλιο ασφάλειας της χώρας, σε μια στιγμή που η Ιαπωνία με την κορεατική χερσόνησο βρίσκονται σε αναβρασμό μετά τις συνεχόμενες απειλές από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμπερασματικά, με την επίσκεψή της αυτή, η Τερέζα Μέι, που θα πάρει μέρος και στις εργασίες ενός συνεδρίου με κεντρικό θεματικό άξονα τις περαιτέρω οικονομικές ευκαιρίες μιας βρετανο-ιαπωνικής συνεργασίας, θέλει να στείλει ένα δυναμικό μήνυμα προς κάθε πλευρά που αμφισβητεί την οικονομική και επιχειρηματική αυτάρκεια της Βρετανίας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ιωάννης Νικόλαος Γρηγορίου

Μόλις πήρε το πτυχίο από το Πανεπιστήμιο, ξεκίνησε το Master και έπεται συνέχεια. Μπαινοβγαίνει στα μουσεία και τις γκαλερί. Τρέχει σαν τον Βέγγο στους ρυθμούς της ζωής, αλλά και για σωματική άσκηση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;