Η.Π.Α: Αποχώρηση από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για το Μεταναστευτικό με απόφαση του Προέδρου

 

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για το Μεταναστευτικό που είχε στόχο την καλύτερη διαχείριση της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων.

«Η Διακήρυξη της Νέας Υόρκης περιέχει πολλές διατάξεις που είναι ασύμβατες με τις αμερικανικές πολιτικές για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες και τις αρχές της κυβέρνησης Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. «Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε τον τερματισμό της συμμετοχής των ΗΠΑ στην προετοιμασία του Συμφώνου που σκοπεύει να διαμορφώσει μια διεθνή συναίνεση στον ΟΗΕ το 2018», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει άμεσα αυτή την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Αμερική είναι υπερήφανη για την κληρονομιά της όσον αφορά τη μετανάστευση και την ηθική ηγεσία που επέδειξε προσφέροντας υποστήριξη στους πληθυσμούς των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη την υφήλιο», ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι.

«Καμιά χώρα δεν έχει κάνει περισσότερα από τις ΗΠΑ και η γενναιοδωρία μας θα συνεχιστεί. Αλλά οι αποφάσεις μας για τις πολιτικές όσον αφορά τη μετανάστευση πρέπει να λαμβάνονται πάντα από τους Αμερικανούς και μόνο τους Αμερικανούς. Εμείς θα αποφασίζουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ελέγχουμε τα σύνορά μας και σε ποιον θα επιτρέπεται να εισέρχεται στη χώρα μας», συνέχισε η Χέιλι.

Κατέληξε λέγοντας ότι «η παγκόσμια προσέγγιση της Διακήρυξης της Νέας Υόρκης είναι απλά ασύμβατη με την αμερικανική εθνική κυριαρχία».

Τον Σεπτέμβριο του 2016, τα 193 κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχαν υιοθετήσει ομόφωνα κείμενο υπό τον τίτλο Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, που είχε σκοπό να βελτιώσει τη διεθνή διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών.

Το Σύμφωνο κάλυπτε ζητήματα όπως την υποδοχή, τη χορήγηση βοήθειας και τους επαναπατρισμούς.»

Πηγή  : Protagon.gr

Είναι η δεύτερη παγκόσμια συμφωνία από την οποία ο Τράμπ αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρώτη ήταν η συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή ενώ  πρόσφατα αποφάσισε πως πρέπει να αποσυρθούν και από την UNESCO.

Ήδη από την αρχή της διακυβέρνησης του ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος  είχε θέσει τον «αποτελεσματικό έλεγχο της μετανάστευσης» πολύ ψηλά στην ατζέντα του και το είχε συνδέσει άρρηκτα με την ανεξαρτησία και την ασφάλεια  των ΗΠΑ. Αυτό ήταν άλλωστε κάτι το οποίο το είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του  .

Μετά από τις πρώτες «άτσαλες» προσπάθειες του να περιορίσει τον αριθμό των ξένων που εισέρχονται στις ΗΠΑ και οι οποίες προσπάθειες τον έφεραν σε σύγκρουση ακόμα και με τα συνταγματικά δικαστήρια ο Ντόναλντ Τράμπ φαίνεται πως άρχισε να παίζει το χαρτί του αμερικάνικού απομονωτισμού.

Με τους περισσότερους ψηφοφόρους του να προέρχονται από την αμερικάνική ακροδεξιά η οποία δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τόσο την εισροή μεταναστών όσο και την υπακοή των ΗΠΑ σε διεθνής οργανισμούς ο Αμερικανός Πρόεδρος πετυχαίνει τόσο να αυξήσει την δημοτικότητα του η οποία δείχνει να έχει πέσει κατά 38 %  όσο και να «λύσει τα χέρια του» για την εφαρμογή των πολιτικών του σε διεθνές επίπεδο.

Με την Αμερική να εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στις περισσότερες συγκρούσεις στον πλανήτη και με την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο να παραμένει είναι σημαντικό για τον Τράμπ να πείσει τους Αμερικανούς πολίτες πως ζουν σε μια παντοδύναμη χώρα- φρούριο που δεν χρειάζεται να συμμορφώνεται με τους διεθνής κανονισμούς που η ίδια έχει υπογράψει αν αυτοί  απειλούν την ανεξαρτησία και την ασφάλεια της – όπως φυσικά αντιλαμβάνονται την ασφάλεια και την ανεξαρτησία ο Τράμπ και οι οπαδοί του .

Τέλος, σύμφωνα με πολλούς αμερικανούς αναλυτές, η αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνείς συμφωνίες που υπογράφηκαν από τον προηγούμενο Πρόεδρο  αποτελεί την αιχμή του δόρατος των Ρεπουμπλικάνων για να παρουσιάσουν τον Μπαράκ Ομπάμα σαν έναν Πρόεδρο ανεπίτρεπτα διαλλακτικό σε ότι αφορά την κυριαρχία των ΗΠΑ ή ακόμα και ως «Προδότη Μαύρο» ή «πράκτορα της ισλαμικής τρομοκρατίας» , καθώς σύμφωνα με μια πολύ διαδεδομένη θεωρία συνομωσίας των Αμερικάνων ακροδεξιών ο Μπαράκ Ομπάμα είναι κρυφός μουσουλμάνος.

Με βάση αυτό το τελευταίο δεν είναι δύσκολο να κάνει κανείς τη σύνδεση με  την ρητορική των «Υπέρμαχων της Λευκής Υπεροχής» (White supremacist) που θέλουν μια Αμερική που θα κυβερνιέται αποκλειστικά από λευκούς κάτι το οποίο είναι προϋπόθεση για να κυριαρχήσει σε όλο τον πλανήτη .

Έτσι μπορεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από το  Σύμφωνο του ΟΗΕ για το Μεταναστευτικό να δείχνει σαν μια επιμέρους επιλογή που αφορά μόνο τους πρόσφυγες  και τους μετανάστες μα στην ουσία πλήττονται και οι ίδιοι οι Αμερικανοί καθώς  η χώρα τους στρέφεται όλο και περισσότερο στον ακραίο συντηρητισμό μιας κυβέρνησης που θα μπορεί να αθετεί ακόμα και στο εσωτερικό της κάθε δέσμευση σχετική με τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα αποχωρώντας απλά από τη διεθνή συμφωνία που την δεσμεύει.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο Ντόναλντ Τράμπ στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της λογοκρισίας στον Τύπο, υπέρ των προληπτικών συλλήψεων πολιτών χωρίς αιτιολόγηση αλλά και υπέρ των βασανιστηρίων ως ανακριτικής μεθόδου το ποιο πιθανό είναι ότι η Αμερικανική Δημοκρατία στα χρόνια που έρχονται θα ζήσει μάλλον μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Τάσος Σίνης

Ονομάζομαι Τάσος Σίνης. Ζω στην Τσεχία όπου εργάζομαι σαν ιδιωτικός υπάλληλος. Μου αρέσει να γράφω τις σκέψεις μου με αποτέλεσμα μέχρι τώρα ένα μυθιστόρημα και αρκετά άλλα κείμενα

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;