Η εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα, οι ΗΠΑ και ο ρόλος της Κίνας

Μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη βόρεια Κορέα, η σχέση της με τις ΗΠΑ λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Η Β. Κορέα με την πράξη της αυτή, παραβίασε  κατάφωρα, για ακόμη μια φορά, τόσο τον εθιμικό, όσο και συμβατικό κανόνα του διεθνούς δικαίου περί απαγόρευσης πραγματοποίησης πυρηνικών δοκιμών και χρήσης πυρηνικών όπλων.

Έπειτα από αυτή την κίνηση, σύμφωνα με την οποία τίθεται σε κίνδυνο η περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή, οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών αναδεικνύεται πως βαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ΗΠΑ αντέδρασαν, αποστέλλοντας δυο βομβαρδιστικά, τα οποία πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από την κορεατική χερσόνησο, επιδεικνύοντας τη στρατιωτική ισχύ που διαθέτουν και ανταπαντώντας στις επιθετικογενείς ενέργειες και ρητορικές της Β. Κορέας. Παράλληλα, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι καθοριστικό ρόλο για την αποκλιμάκωση της έντασης (μέσω συμμόρφωσης της Β. Κορέας) διαδραματίζει η Κίνα, η οποία, ωστόσο, διατηρεί παθητική και ουδέτερη στάση.

Γι αυτό το λόγο, οι ΗΠΑ ασκούν δριμεία κριτική στην Κίνα, καθώς ερμηνεύουν την αδράνειά της, ως απότοκο των δεσμών που έχει αναπτύξει με τη Β. Κορέα. Πράγματι, η Β. Κορέα αποτελώντας μια από τις πιο απομονωμένες χώρες του πλανήτη, όντας ένα σοσιαλιστικό κράτος με ιδιότυπο πολιτικό σύστημα και συρρικνωμένη οικονομική δυναμική (και στους τρεις κλάδους παράγωγης), προχώρησε στην ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, λόγο ελλείψεων σε βασικά προϊόντα και πρώτες ύλες. Χαρακτηριστικά, η Β. Κορέα εισάγει πάνω από το 85% των προϊόντων της μέσω του εμπορίου με την Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επομένως, η στάση της Κίνας και σύμφωνα με τα άμεσα οικονομικά συμφέροντα που διαθέτει στη Β. Κορέα, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί άμεσα με σκοπό την πλήρη διευθέτηση της έντασης που έχει ανακύψει, λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο ως μια δύναμη επιδιαιτησίας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Σαμαράς

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, έχω παρακολουθήσει δυο προγράμματα εξ αποστάσεως από το καποδιστριακό πανεπιστήμιο στις Διεθνείς διαπραγματεύσεις και σε θέματα Ελληνικής οικονομίας, ενώ είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής, Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας. Email επικοινωνίας: geosam889@gmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;