Η Goldman Sachs επενδύει στην Βενεζουέλα αγοράζοντας ομόλογα αξίας $2.8 δισεκατομμυρίων

Σε μία πρωτότυπη κίνηση προέβη η κολοσσιαία αμερικανική επενδυτική εταιρία Goldman Sachs καθώς αγόρασε ομόλογα αξίας 2.8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη…Βενεζουέλα.

Πιο συγκεκριμένα, η Goldman Sachs πλήρωσε μόλις $865 εκατομμύρια για την αγορά των ομόλογων της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA), τα οποία έχουν συνολική αξία $2.8 δις. Η Goldman πλήρωσε 35 σεντς στο δολάριο και είχε έκπτωση της τιμής του 31%, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στην δημοσιότητα η “Wall Street Journal”.

Σημειώνεται πως η αγορά αφορά ομόλογα που εκδόθηκαν το 2014 και «λήγουν» το 2022, όπως επίσης κι ότι η αγορά έγινε μέσω ενός μεσάζοντα, όχι μέσω της κυβέρνησης Μαδούρο.

Αν κι εκ πρώτης όψεως η κίνηση αυτή φαίνεται παράλογη, εξαιτίας της δεινής οικονομικής αλλά και πολιτικής κατάστασης που βρίσκεται η Βενεζουέλα, πρόκειται στην πραγματικότητα για μία τρομερά επικερδή απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Goldman Sachs φαίνεται πως ποντάρει στο ότι η επαπειλούμενη πτώχευση της χώρας, σε μια περίοδο που είναι πιθανή μια αλλαγή στην κυβέρνηση, θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει την αξία αυτού του χρέους, που πωλείται με τεράστιες εκπτώσεις και οι αποδόσεις του είναι γύρω στο 30%.

Βέβαια, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Μαδούρο παραμείνει, η Goldman θα συνεχίσει να έχει κέρδος καθώς οι τελευταίες οικονομικές κινήσεις της κυβέρνησης αφορούν περισσότερο την πληρωμή των ομολογιούχων δανειστών, παρά την εισαγωγή τροφής και φαρμάκων για τους κατοίκους της χώρας.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο χρόνο, παρά την επιδείνωση της οικονομίας της Βενεζουέλας, η κυβέρνησή της πλήρωσε δισεκατομμύρια σε ξένους επενδυτές που είναι κάτοχοι των ομολόγων της εταιρίας πετρελαίου.

Σύμφωνα μάλιστα με ένα σχετικό άρθρο των «New York Times», εικάζεται ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πληρωθούν οι κάτοχοι των ομόλογων, καθώς η συγκεκριμένη εταιρία πετρελαίου φέρνει γύρω στο 95% των χρημάτων της χώρας.

Η κίνηση αυτή της Goldman Sachs έχει προκαλέσει σάλο τόσο στα ξένα μέσα, όσο και στην ίδια τη Βενεζουέλα.

Η πρόεδρος της αντιπολίτευσης της χώρας Julio Borges δήλωσε σε μία ανοιχτή επιστολή προς την Goldman ότι «Είναι φανερό ότι η Goldman Sachs αποφάσισε να βγάλει εύκολο χρήμα από τα βάσανα του λαού της Βενεζουέλας» και απείλησε ότι «Δεδομένης της παράτυπης φύσης αυτής της συναλλαγής και των παράλογων χρηματοοικονομικών όρων που βλάπτουν τη Βενεζουέλα και το Λαό της, η Εθνοσυνέλευση θα ξεκινήσει σύντομα έρευνα σχετικά με το ζήτημα. Σκοπεύω επίσης να συστήσω σε οποιαδήποτε μελλοντική  δημοκρατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας να μην αναγνωρίσει ή πληρώσει αυτά τα ομόλογα».

Πάντως, η κίνηση αυτή αποτελεί ένα «φιλί της ζωής» για την κυβέρνηση Μαδούρο, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με την ισχυρή έλλειψη σε ρευστό, όσο και με την οργή και την αγανάκτηση του λαού της χώρας. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν, μάλιστα, πως μόνο ένας στους πέντε Βενεζουελανούς υποστηρίζει την κυβέρνηση Μαδούρο.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Καλλιόπη Καλύμνιου

Put it before them briefly so they will read it, clearly so they will appreciate it, picturesquely so they will remember it and, above all, accurately so they will be guided by its light. -Joseph Pulitzer

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;