Erdoğan εναντίον ΗΠΑ-Ισραήλ: με φόντο την Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

Στα άκρα οδηγείται η διαμάχη Άγκυρας-Ουάσινγκτον-Τελ Αβίβ μετά την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μόλις πριν λίγες ημέρες. Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα την οργή της Τουρκίας, με τον Πρόεδρο της χώρας Recep Tayyip Erdoğan να εξαπολύει μύδρους στις κυβερνήσεις Νετανιάχου και Τραμπ από το βήμα της έκτακτης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

«Καλώ τις χώρες που υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη να αναγνωρίσουν την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΟΙΣ, ο οποίος συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από αίτημά του, ενώ την ίδια γραμμή τήρησε και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Çavuşoğlu. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε την άμεση αναίρεση της απόφασης της Ουάσινγκτον, την οποία και κατηγόρησε τις προηγούμενες ημέρες για «συμμετοχή στην αιματοχυσία», ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε το Ισραήλ, το οποίο αποκάλεσε «κράτος κατοχής». Αξίζει να σημειωθεί πως τρεις ημέρες πριν, Νετανιάχου και Ερντογάν είχαν εμπλακεί σε γαϊτανάκι δηλώσεων και σκληρών χαρακτηρισμών σχετικά με το ζήτημα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, εμφανώς δυσαρεστημένος, απάντησε στις κατηγορίες Ερντογάν περί «κράτους-τρομοκράτη» πως δεν θα δεχτεί μαθήματα «από εκείνον που βομβαρδίζει κουρδικά χωριά, στηρίζει το Ιράν και τους “τρομοκράτες” στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Πρόεδρος Erdoğan συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση έναντι των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ενώ φαίνεται πως δεν θα αλλάξει γραμμή πλεύσης – πολλώ δε μάλλον όσον αφορά στο θέμα της Ιερουσαλήμ, η οποία θεωρείται ιερή πόλη για τους μουσουλμάνους. Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως με την ιδιότητα του ως πρόεδρος του ΟΙΣ προσπαθεί να συσπειρώσει και τα υπόλοιπα ισλαμικά κράτη στον αγώνα εναντίον των ΗΠΑ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς ήδη η Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου δείχνουν να τηρούν χαμηλούς τόνους, θέλοντας να διατηρήσουν τις καλές τους σχέσεις με τις ΗΠΑ και τηρώντας ενιαίο μέτωπο ενάντια στο Ιράν.

Διαβάστε επίσης  Γαλλικές εκλογές: μέρος δεύτερο
Advertisements
Ad 14

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Turkish Detective: Εγκλήματα με άρωμα… Κωνσταντινούπολης

Εγκλήματα στην ΠόληΗ σειρά The Turkish Detective είναι από εκείνες
Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Έρωτας και ψυχοθεραπεία – έννοιες ασύμβατεςΗ Κόλαση του Δάντη μοιάζει