Η «εκκένωση» της Φρανκφούρτης λόγω βόμβας

Πολίτες γύρω απο τον χώρο εκκένωσης

Ο εντοπισμός μιας βόμβας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ανάγκασε περίπου 60.000 πολίτες να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους στη Φρανκφούρτη, νωρίς την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου.

Φαίνεται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκένωση στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Λόγω αυτού του εντοπισμού, οι Αρχές θα εκκενώσουν σχεδόν όλα τα κτήρια σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου από το σημείο όπου βρέθηκε η βρετανική βόμβα, συμπεριλαμβανομένων δύο νοσοκομείων και αρκετών γηροκομείων. Η βόμβα, τύπου HC4000, που είχε ριφθεί από την βρετανική Βασιλική Αεροπορία, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια έργων οδοποιίας στην συνοικία Βέστεντ στη Φρανκφούρτη, που βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα από το εμπορικό κέντρο της πόλης, ανέφερε η κοινή ανακοίνωση των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών της πόλης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η βόμβα ζυγίζει 1,8 τόνους και περιέχει 1,4 τόνους εκρηκτικής ύλης.

«Η βόμβα περιέχει περισσότερους από 1,4 τόνους εκρηκτικών. Πρόβλημα δεν αποτελούν μόνο τα θραύσματα, αλλά και η πίεση που θα προκαλούσε [τυχόν έκρηξη], η οποία θα μπορούσε να διαλύσει όλα τα κτίσματα σε ακτίνα 100 μέτρων», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός της Πυροσβεστικής της πόλης. Οι αρχές τονίζουν ότι θα κάνουν χρήση βίας και θα προβούν σε συλλήψεις, αν είναι απαραίτητο, προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή από τους κατοίκους. Όπως προειδοποιούν, τυχόν ανεξέλεγκτη έκρηξη της βόμβας θα ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να ισοπεδώσει ένα οικοδομικό τετράγωνο. Η επιχείρηση εκκένωσης ολοκληρώθηκε και αναμένεται η εξουδετέρωση της βόμβας.

Ο κίνδυνος της Bundesbank

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο NTV, περισσότεροι από δύο χιλιάδες τόνοι βομβών και πυρομαχικών ανακαλύπτονται κάθε χρόνο στη Γερμανία, ακόμη και κάτω από κτίρια. Η βόμβα, που ερρίφθη από τη βρετανική Βασιλική Αεροπορία κατά τη διάρκεια του πολέμου, εντοπίστηκε στη μεγαλοαστική συνοικία Βέστεντ, όπου κατοικούν πολλά ανώτατα στελέχη τραπεζών.

Μολονότι ο εντοπισμός παλαιών βομβών είναι συχνό φαινόμενο στη Γερμανία, η οποία σχεδόν ισοπεδώθηκε από Συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές, είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί μία τόσο μεγάλη βόμβα και μάλιστα σε τόσο ευαίσθητο σημείο, επισημαίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ. Παρά το γεγονός ότι η βόμβα εντοπίστηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα Bundesbank,  το προσωπικό ασφαλείας θα μείνει στη θέση του ώστε να προστατεύσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας.

Οι Αρχές της Φρανκφούρτης είχαν δώσει στη δημοσιότητα λίστα συμβουλών για την εκκένωση, που περιλαμβάνει την ερώτηση τι θα συμβεί εάν η εξουδετέρωση «πάει στραβά». «Στην απίθανη περίπτωση που κάτι πάει στραβά, όλες οι δημόσιες Αρχές είναι προετοιμασμένες. Θα υπάρξει τεράστια υλική απώλεια, αλλά χάρη στην εκκένωση κανένας δεν θα πάθει κάτι». Η επιχείρηση εξουδετέρωσης αυτής της βόμβας άρχισε με καθυστέρηση το απόγευμα. Η εκκένωση της περιοχής χρειάσθηκε περισσότερο χρόνο απ’ ότι είχε προβλεφθεί επειδή μερικοί κάτοικοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευτυχώς, όμως, η «αποστολή» είχε επιτυχία, αφού Γερμανοί πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν σήμερα στη Φρανκφούρτη τη βόμβα που ονομάσθηκε «Blockbuster» από τους κατοίκους της, λόγω της βάρους 1,4 τόνων γόμωσής της.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αθανασία Καραμούτα

Λέγομαι Αθανασία Καραμούτα, είμαι 19 ετών και φοιτήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Λατρεύω τα βιβλία, τις ταινίες, τα ταξίδια και τον καφέ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;