Εκεχειρία 30 ημερών στη Συρία αποφάσισε ο ΟΗΕ

ΣυρίαΕκεχειρία για 30 ημέρες στη Συρία αποφάσισε το Σάββατο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από σχετική ψηφοφορία. Τα μέλη του Συμβουλίου ομόφωνα αποφάσισαν κατάπαυση πυρός και άμεση λύση της πολιορκίας στην ανατολική Ghouta.

Το θέμα σχετικά με την εκεχειρία στη Συρία είχε τεθεί επί τάπητος από τη Σουηδία και το Κουβέιτ, οι οποίες και επέδωσαν το προσχέδιο του κειμένου του ψηφίσματος την Παρασκευή το βράδυ. Η απόφαση λήφθηκε έπειτα από αναβολές στην ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας, καθώς υπήρξε ο φόβος για άσκηση βέτο από τη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί πως η Μόσχα στο παρελθόν είχε μπλοκάρει με τη χρήση βέτο 11 ψηφίσματα σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.

Ο Antonio Guterres, ο οποίος έχει εκλεγεί επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, τόνισε τις προηγούμενες ημέρες το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για παύση πυρός και ανακούφιση των κατοίκων της Ghouta με κάθε δυνατό μέσο. Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα, ακόμη και η σύμμαχος του Άσαντ, Ρωσία, συμφώνησε στην εκεχειρία και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές, παρόλο που το αίτημα της ρωσικής πλευράς  για έγκριση της Δαμασκού σε κάθε αποστολή ανθρωπιστικού χαρακτήρα απορρίφθηκε από τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου. Το κείμενο έχει καθαρά «ανθρωπιστικό χαρακτήρα και δεν πρόκειται για ειρηνευτική συμφωνία», όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της Σουηδίας Olof Skoog. Στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ρητά η άμεση παύση κάθε είδους εχθροπραξίας για τουλάχιστον 30 ημέρες σε όλη τη Συρία, καθώς και η ανεμπόδιστη και ασφαλής μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Από το καθεστώς εκεχειρίας εξαιρείται κάθε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους και της Al Qaeda, καθώς και στο μέτωπο της Nusra.

Στα 7 και πλέον χρόνια που μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία, η τελευταία φορά στην οποία υπήρξε αίτημα για κατάπαυση του πυρός ήταν το 2016 και αφορούσε στην κατάσταση στο ανατολικό Χαλέπι, με τη Ρωσία να παίζει μεγάλο ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Τελικώς, η συμφωνία κατέρρευσε την ημέρα που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ. Το θύλακα των ανταρτών υπερέβησαν και κατέλαβαν καθεστωτικές δυνάμεις.

Παρά την απόφαση του ΟΗΕ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει πως οι αεροπορικές επιδρομές ξεκίνησαν πάλι νωρίς το πρωί της Κυριακής σε περιοχή της περιφέρειας Duma. Οι διασώστες στη Ghouta έχουν μάλιστα καταγγείλει πως οι αλλεπάλληλες επιθέσεις στην περιοχή δυσχεραίνουν τη διαδικασία της καταμέτρησης των θυμάτων. Υπολογίζεται πως, κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών αλλά και των χερσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες συνεχίζονται για όγδοη ημέρα, έχασαν συνολικά τη ζωή τους 519 άμαχοι. Οι 100 εξ αυτών ήταν παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Πισιμίση

“Water shapes its course according to the nature of the ground over which it flows; the soldier works out his victory in relation to the foe whom he is facing.” ― Sun Tzu

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;