Δυτικά Βαλκάνια: η απειλή της τζιχάντ και η Ελλάδα

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις ελληνικές και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες η ανάρτηση απειλητικού μηνύματος του ISIS στα αλβανικά. Το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει φήμες ότι αρκετοί μουσουλμάνοι των Δυτικών Βαλκανίων έχουν προσηλυτιστεί στις τάξεις των ακραίων μαχητών.

Είναι γεγονός ότι μετά την πτώση του κομμουνισμού και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας , ο ισλαμικός εξτρεμισμός άρχισε να εδραιώνεται στα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Χώρες όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο και τμήματα της ΠΓΔΜ είδαν την άφιξη της ισλαμιστικής απειλής στο έδαφός τους.

Τι συνέβη στη Βοσνία;

Η Βοσνία είναι κράτος που αναγνωρίστηκε αμέσως μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ήταν ήδη εμφανές από την αρχή ότι η χώρα ήταν ένα αποτυχημένο κράτος (failed state). Η χώρα εξαρτάται μέχρι σήμερα από δυτική οικονομική βοήθεια. Παράλληλα, ο αδύναμος διοικητικός μηχανισμός της χώρας αποτρέπει ξένες επενδύσεις στην χώρα, ενώ η διαφθορά οργιάζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βοσνία ήταν για πολλούς αιώνες μία κοσμική κοινωνία, αφού επέτρεπε τους μικτούς γάμους ή την κατανάλωση αλκοόλ. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι μικτοί γάμοι μεταξύ των τριών κοινοτήτων της χώρας έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ το άλλοτε υψηλό βιοτικό επίπεδο της χώρας έχει πέσει δραματικά.

Η κοινωνική και οικονομική δυσπραγία προλείανε το έδαφος για τη διείσδυση του ισλαμικού εξτρεμισμού. Η διείσδυση αυτή χρηματοδοτήθηκε από ξένα ιδρύματα και ΜΚΟ,  ως επί το πλείστον σαουδαραβικά. Τα ιδρύματα αυτά προωθούν την αναδιοργάνωση του Ισλάμ στη χώρα. Πολλά μάλιστα πληρώνουν ακόμα νεαρές γυναίκες να φορούν μαντίλα σε δημόσιους χώρους. Πολλοί νεαροί Βόσνιοι μάλιστα γίνονται δεκτοί με υποτροφίες σε σαουδαραβικά ή αιγυπτιακά θρησκευτικά πανεπιστήμια.

Η εικόνα της κεντρικής πλατείας του Σεράγεβο είναι χαρακτηριστική.  Σχεδόν όλες οι γυναίκες φορούν μαντίλα, ενώ διαφημιστικά stand διανέμουν δωρεάν έντυπα για το ακραίο Ισλάμ. Σε ορεινά χωριά, στην περιοχή του Σαντζάκ νότια του Σεράγεβο, η σαρία έχει υποκαταστήσει το σύνταγμα.

Οι ιμάμηδες των Σκοπίων

Τον Νοέμβριο του 2016, οι αρχές της Αλβανίας, του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ απέτρεψαν σχέδιο παράλληλης επίθεσης στις τρεις χώρες. Το σχέδιο αυτό αποκάλυψε το μέγεθος της διείσδυσης των ισλαμιστών στην περιοχή.

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, το Κόσοβο αποτελεί την πρώτη χώρα προέλευσης ξένων μαχητών στη Συρία και στο Ιράκ. Ακολουθεί η Βοσνία και σε μικρότερο βαθμό η Αλβανία. Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι πολλοί ιμάμηδες στο Κόσοβο έχουν υιοθετήσει εξτρεμιστική ρητορική. Οι ιμάμηδες αυτοί προσεκλήθησαν στη χώρα από τα Σκόπια. Μέχρι στιγμής, λίγα πράγματα έχουν βγει στη δημοσιότητα για αυτούς. Το μόνο γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι αυτοί οι ιμάμηδες σπούδασαν σε θρησκευτικά πανεπιστήμια της Αιγύπτου.

Πιθανολογείται ότι σημαντική διείσδυση εξτρεμιστικών τάσεων έχει προωθηθεί και στα δυτικά τμήματα της ΠΓΜΔ, όπου διαμένουν συμπαγείς αλβανικοί πληθυσμοί.

Η θέση της Ελλάδας

Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη τζιχαντιστικών πυρήνων βόρεια των ελληνικών συνόρων προκαλεί ανησυχία στις ελληνικές αρχές. Τα παραπάνω περιστατικά εγείρουν ερωτήματα για τη θέση της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει αποτελέσει χώρα-transit στη μεταφορά των επίδοξων τρομοκρατών και των απόψεών τους.

Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές είναι ενημερωμένες για την κατάσταση στα Δ. Βαλκάνια. Γι΄αυτό, έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Οι ελληνικές αρχές ενημερώνονται άμεσα από ξένες υπηρεσίες για τους επίδοξους τρομοκράτες και οι έλεγχοι στα σύνορα είναι συνεχείς.

Πηγή: Η ΚαθημερινήBalkan Insight


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιάννης Κουτρούδης

Δημοσιογράφος, Ιστορικός, Storyteller. Για να περνάω την ώρα μου γράφω στο μπλογκ μου, στα social media και γενικά όπου μπορώ να γράφω...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;