Δεν αναγνωρίζει ο ΟΗΕ την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Καταψηφίστηκε από τον ΟΗΕ η απόφαση Trump για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας σε αυτήν. Στην έκτακτη σύνοδο που ολοκληρώθηκε χθες, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών των Ηνωμένων Εθνών έδωσε αρνητική ψήφο στη μονομερή ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως επίσημης πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ από την Ουάσινγκτον.

Το χρονικό της ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα αραβικών κρατών, έπειτα από απόρριψη του ίδιου αιτήματος από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -οι ΗΠΑ, να θυμίσουμε, είχαν ασκήσει βέτο. Το ψήφισμα μεταφέρθηκε στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, αφού τα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν ψηφίσει υπέρ του αιτήματος των αραβικών χωρών. Αξίζει να σημειωθεί πως το ψήφισμα, διατυπωμένο από την αιγυπτιακή πλευρά, δεν αναφερόταν ξεκάθαρα στις ΗΠΑ ή τον Αμερικανό Πρόεδρο, αλλά εξέφραζε «βαθιά λύπη για τις πρόσφατες αποφάσεις σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ».

Το αποτέλεσμα

Πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας η Αμερικανή πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley, απείλησε εμμέσως πλην σαφώς τις χώρες που θα καταψήφιζαν τις αμερικανικές θέσεις, δηλώνοντας πως «οι ΗΠΑ θα θυμούνται ποια κράτη έδειξαν ασέβεια στις ΗΠΑ καταψηφίζοντας την απόφασή τους». Ωστόσο, η Γενική Συνέλευση δήλωσε την αντίθεσή της στις αποφάσεις του Προέδρου Trump, με 128 κράτη να καταψηφίζουν (22 από τα 28 κράτη της Ε.Ε. – μεταξύ των οποίων και η χώρα μας- ψήφισαν αρνητικά). Μόλις 9 κράτη ψήφισαν υπέρ των αμερικανικών θέσεων (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μικρονησία, Νησιά Μάρσαλ, Ναούρου, Παλάου και Τόγκο), ενώ 35 κράτη απείχαν από την ψηφοφορία. Ο μεγάλος αριθμός των κρατών που προτίμησαν την αποχή σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Εικάζεται πως η πλειοψηφία των κρατών αυτών -κυρίως χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής- πιθανότατα να υπέκυψαν στις απειλές της Ουάσινγκτον για περικοπή της χρηματοδότησης πακέτων ανθρωπιστικής βοήθειας προς αυτές, ενώ κράτη όπως ο Καναδάς, το Μεξικό και η Αυστραλία ενδεχομένως απείχαν λόγω πολιτικών πιέσεων.

Οι αντιδράσεις

Η αποψινή ψηφοφορία πρόκειται για ξεκάθαρη διπλωματική ήττα του Προέδρου Trump και των ΗΠΑ, παρόλο που η απόφαση της Συνέλευσης είναι νομικώς μη δεσμευτική. Την ικανοποίηση του για την έκβαση της ψηφοφορίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rdainah, δηλώνοντας πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πρόκειται ουσιαστικά για «νίκη για την Παλαιστίνη», ενώ τόνισε πως  η Παλαιστινιακή Αρχή «θα συνεχίσει τις προσπάθειες της στα Ηνωμένα Έθνη και όλα τα διεθνή fora για να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν την κατοχή και για να οικοδομήσει το κράτος της Παλαιστίνης, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του». Από την πλευρά του, το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση του ΟΗΕ, με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu να «ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την ξεκάθαρη θέση που διατήρησε υπέρ της Ιερουσαλήμ, αλλά και τα κράτη που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Πισιμίση

“Water shapes its course according to the nature of the ground over which it flows; the soldier works out his victory in relation to the foe whom he is facing.” ― Sun Tzu

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;