Άτυπη Σύνοδος στο Ταλίν: Μία «σφυγμομέτρηση» των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας.

Μετά τον πρόσφατο λόγο του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν για το όραμά του για την Ευρώπη, τις γερμανικές εκλογές και τις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των σχέσεων Μ. Βρετανίας-Ε.Ε., το βλέμμα της Ευρώπης στρέφεται προς την πρώτη άτυπη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στο Ταλίν της Εσθονίας, με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών να παρευρίσκονται στο άτυπο δείπνο πριν από την επίσημη Σύνοδο. Η ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνει το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης και κυρίως την κυβερνο-ασφάλεια, τεχνολογία και ψηφιακή καινοτομία. Ωστόσο, τα θέματα αυτά φαίνεται ότι επισκιάζονται από τον Εμμανουέλ Μακρόν και την πρόσφατη ομιλία του για το μέλλον της Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου περί ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και της περαιτέρω εμβάθυνσης της νομισματικής ένωσης φαίνεται να βρίσκονται στο προσκήνιο των συζητήσεων και ειδικότερα της διμερούς συνάντησης Μακρόν -Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου. Το απροσδόκητο, ωστόσο, αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δημιουργεί επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής του σχεδίου αυτού. Ο βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι η επιφυλακτικότητα της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στις μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. αυξάνεται όλο και περισσότερο, κυρίως εξαιτίας της αποδυναμωμένης ισχύος μετά τις γερμανικές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Γαλλίας εμφανίζεται αισιόδοξος, καλώντας τη Μέρκελ να πάρει γενναίες αποφάσεις, λέγοντας συγκεκριμένα: «Ξέρω ότι η απάντησή της δεν θα είναι ούτε η απόσυρση ούτε η λιποψυχία. Ξέρω ότι όπως κάθε φορά που η χώρα της αντιμετώπισε ιστορικές προκλήσεις, θα έχει την ίδια αντίδραση: τόλμη και μία αίσθηση της ιστορίας και αυτό της προσφέρω». Σύμφωνα με την Κλερ Ντερέ, από το κέντρο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, η πολιτική κατάσταση και πραγματικότητα στη Γερμανία δεν μπορεί εκ προοιμίου να θεωρηθεί απαγορευτική, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Ένα ατού του Προέδρου Μακρόν είναι σίγουρα η παρουσία των Πρασίνων στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Άρα σίγουρα θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει αυτό. Αλλά το γεγονός παραμένει ότι για την Καγκελάριο θα είναι πολύ περίπλοκο να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού, μεταξύ των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων». Το μεγαλύτερο τεστ για τον Μακρόν, όμως βρίσκεται εντός της Γαλλίας, με πολλούς εκτιμητές να θεωρούν ότι μία ενδεχόμενη νίκη αναφορικά με το επίμαχο εργασιακό νομοσχέδιο στο εσωτερικό της χώρας, θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως ένα πρώτο κερδισμένο στοίχημα έναντι της Γερμανίας.

Συμπερασματικά, οι άτυπες συζητήσεις στο περιθώριο της Συνόδου στο Ταλίν μπορούν να ωθήσουν σε έναν εκ νέου διάλογο μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων. Ο καθοριστικότερος παράγοντας όλων για το μέλλον της Ευρώπης αποδεικνύεται ότι είναι η δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, καθώς αυτό αναμένεται να καθυστερήσει τις συζητήσεις επί του θέματος αυτού. Η πρόδηλη πρόθεση πάντως του Γάλλου προέδρου είναι η ενδυνάμωση του γαλλογερμανικού άξονα και η τόνωση της συνεργασίας των χωρών και κατά συνέπεια η τήρηση των ισορροπιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

http://gr.euronews.com/2017/09/28/eu-summit-estonia-cyber-security

http://gr.euronews.com/2017/09/27/macron-merkel-franco-german-engine-eu

http://gr.euronews.com/2017/09/28/tallinn-digital-summit-macron

http://www.naftemporiki.gr/video/1280620/talin-dilosi-tou-ntonalnt-tousk-kata-tin-afiksi-tou-stin-atupi-sunodo-korufis-tis-ee

http://www.allgemeine-zeitung.de/politik/thema-des-tages/digitales-europa-sechs-dinge-zum-eu-gipfel_18216133.htm


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αφροδιτη Γιωτα

Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο ΠΑ.ΠΕΙ . Μου αρέσει η καλή μουσική οποιουδήποτε είδους, τα ταξίδια και οι ωραίες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;