Αποχώρηση προσωπικού του ΟΗΕ από το Μαλάουι

Την αποχώρηση μελών του προσωπικού του από δύο περιοχές του νοτίου Μαλάουι, ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Αιτία υπήρξε η ανησυχία από την εκτεταμένη χρήση βίας που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στην αφρικανική χώρα ύστερα από φήμες για ύπαρξη βρικολάκων.

Το κύμα βιαιοπραγιών που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στο Μαλάουι εικάζεται πως εμφανίστηκε αρχικά στη γειτονική Μοζαμβίκη. Το εξαγριωμένο πλήθος, επηρεασμένο από δεισιδαιμονίες, επιδίδεται σε ένα ανηλεές κυνήγι βρικολάκων από τον Σεπτέμβριο, το οποίο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 5 ανθρώπους στις επαρχίες Phalombe και Mulanje στο νότιο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με αναφορές διεθνών οργανισμών, τα θύματα έχασαν τη ζωή τους μετά από κατηγορίες για πρακτικές βαμπιρισμού και μαύρης μαγείας. Σημειώθηκαν μάλιστα και περιπτώσεις, στις οποίες ο όχλος έστησε οδοφράγματα για να εγκλωβίσει τους «βρικόλακες» και να τους εξοντώσει. Το 2012 είχαν σημειωθεί ξανά ανάλογα περιστατικά, με πολλούς αγρότες να εγκαταλείπουν τα εδάφη τους, φοβούμενοι επιθέσεις από βρικόλακες.

Τα Ηνωμένα Έθνη, τρομοκρατημένα από την κλιμάκωση των περιστατικών βίας, απέσυραν μέλη του προσωπικού τους, ενώ εξετάζουν προσεκτικά την κατάσταση με στόχο την άμεση επιστροφή των εργαζομένων τους στην περιοχή. Μάλιστα, υπάρχει έντονη φημολογία και για αποχώρηση προσωπικού ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, χωρίς ωστόσο αυτές να κατονομασθούν. Ο Πρόεδρος της χώρας Peter Mutharika εξέφρασε την ανησυχία του για τα περιστατικά, διαβεβαιώνοντας τον ΟΗΕ πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επανέλθει η τάξη στη χώρα. Ο Mutharika διέταξε την έρευνα της υπόθεσης από τις αρχές της χώρας, ενώ επέβαλε δεκάωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας μεταξύ 07:00 και 17:00, έτσι ώστε να αποφευχθούν περισσότερα θύματα.

Το Μαλάουι συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, ενώ στις επαρχίες στις οποίες σημειώθηκαν τα περιστατικά βίας λειτουργούν πολλές ΜΚΟ. Το ποσοστό του μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων είναι χαμηλό και το μεγαλύτερο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού πιστεύει στη μαγεία, γεγονός που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την επικράτηση δεισιδαιμονιών περί βρικολάκων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Πισιμίση

“Water shapes its course according to the nature of the ground over which it flows; the soldier works out his victory in relation to the foe whom he is facing.” ― Sun Tzu

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;