Ανακαταλήφθηκε η πόλη Kirkuk από το Ιράκ

Ποια είναι η πόλη Kirkuk και πώς καταλήφθηκε

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Kirkuk, που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ και ήταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων από το 2014. Τότε οι ιρακινοί εγκατέλειψαν την περιοχή μετά από τη διεκδίκησή της από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Οι Κούρδοι, επίσης, την διεκδίκησαν και τελικά την εξασφάλισαν. Η πόλη Kirkuk είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πετρελαϊκά πεδία (περισσότερο από το 6% του πετρελαίου παγκοσμίως προέρχεται από εκεί) , τα οποία και βρίσκονται πια στα χέρια των Ιρακινών. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να εισβάλουν στην πόλη και να κυριεύουν μια στρατιωτική βάση καθώς και περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων. Η εισβολή φαίνεται να αποτελεί την κορύφωση μιας τριήμερης διένεξης ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τους Πεσμεργκά ( όρος που χρησιμοποιείται για τους Κούρδους μαχητές) και σηματοδοτεί τη λήξη της προθεσμίας για την απόσυρση των Κούρδων. Στην ολονύκτια μάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές σκοτώθηκαν 16 Κούρδοι και τραυματίστηκαν δεκάδες ακόμα. Οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας στην πλειοψηφία τους συνεργάστηκαν με τα ομοσπονδιακά στρατεύματα και παρέμειναν στην περιοχή.

Η επιχείρηση από την ιρακινή πλευρά

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Haider al-Abadi ήταν αυτός που διέταξε την επέμβαση, η οποία είχε αποτελέσει αίτημα του ιρακινού κοινοβουλίου λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και τους αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής καταλήφθηκαν μεγάλα τμήματα της πόλης χωρίς να υπάρξει μάχη. Στόχος ήταν η επανάκτηση των  «βάσεων και ομοσπονδιακών εγκαταστάσεων στην επαρχία του Kirkuk». «Την επιβολή ασφάλειας και τάξης σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους Πεσμεργκά» επιθυμεί ο πρωθυπουργός του Ιράκ , καθώς και την αποφυγή «διεξαγωγής πολέμου».

Λίγες εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα, λοιπόν, βλέπουμε την αποφασιστικότητα του Ιράκ να επιβάλλει τα αντίποινα στους Κούρδους , που αυτοανακυρήχθηκαν ανεξάρτητοι. Η ιρακινή κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει πολλές φορές το ημιαυτόνομο Κουρδιστάν πως η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και στη συνέχεια η μη ακύρωσή του, θα προκαλέσει τη διεθνή απομόνωση και πιθανόν μια στρατιωτική επέμβαση. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η πόλη Kirkuk αν και συμμετείχε στο δημοψήφισμα και μετά από αυτό κηρύχθηκε τμήμα του ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, βρίσκεται έξω από τα διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη της αυτόνομης κουρδικής επικράτειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι υποστηρίζουν οι Πεσμεργκά

Ιρακινοί στρατιώτες κατευθύνονται στην πόλη

«Όχι μόνο έγινε μάχη αλλά και προκλήθηκαν πολλές ανθρώπινες απώλειες» διαμηνύουν οι ανώτατοι αξιωματικοί των Κούρδων μαχητών. Ο Μπαχζάντ Αχμέντ, εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων στο Kirkuk, δήλωσε ότι Ιρακινοί στρατιώτες «έκαψαν πολλά σπίτια και σκότωσαν πολλούς  ανθρώπους». Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ασφαλείας του Κουρδιστάν δήλωσε ότι οι Κούρδοι μαχητές δέχθηκαν επίθεση από αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Η θέση των ΗΠΑ

Ουδέτερη στάση φάνηκε να κρατούν οι ΗΠΑ με το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών να ανακοινώνει πως «ανησυχούν πολύ για τις αναφορές βίας γύρω από το Kirkuk» και πως η Ουάσιγκτον «παρακολουθεί την κατάσταση στενά». “Καλούμε θερμά όλα τα μέρη να αποφύγουν τις προκλήσεις που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι εχθροί του Ιράκ που ενδιαφέρονται να τροφοδοτήσουν εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις”, ανέφερε η δήλωση. “Ειδικότερα, σημειώνουμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να νικήσουμε το ISIS στο Ιράκ και οι συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ των ιρακινών και των κουρδικών δυνάμεων αποσπούν την προσοχή από αυτή τη ζωτική αποστολή”.

 Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Λόρα Σιλ, σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον τάσσεται εναντίον «αποσταθεροποιητικών ενεργειών που θα παρέκλιναν την προσοχή από τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα υπονόμευαν περαιτέρω τη σταθερότητα του Ιράκ». «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα ενωμένο Ιράκ», συνέχισε η Σιλ.

Ωστόσο, παραπάνω είδαμε την κουρδική πλευρά να διακηρύσσει την αμερικανική αιματηρή εμπλοκή στην ιρακινή εισβολή. Είναι αλήθεια πως η αμερικανική κυβέρνηση είχε ταχθεί κατά του κουρδικού δημοψηφίσματος και δε δέχτηκε να το αναγνωρίσει, αυτό όμως δεν αποτελεί ικανοποιητικό στοιχείο το οποίο αποδεικνύει την αμερικανική συμμετοχή.

Πηγές: CNN / Kathimerini

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αναστασία Νταλακώστα

'' Let your smile change the world ''

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;