Ιερουσαλήμ: Οι ΗΠΑ εντείνουν την πολιτική κατάσταση στην περιοχή

[punica-dropcap]Ή[/punica-dropcap]δη από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να ανοίξουν μια νέα πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, μεταφέροντας την ήδη υπάρχουσα. Η ανακοίνωση αυτή, θορύβησε τις γύρω περιοχές, με αποτέλεσμα να παρέμβουν άμεσα ο ΟΗΕ και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC). Στις δηλώσεις τους , τόνισαν ότι αυτές οι ενέργειες κάνουν έκδηλες πλέον τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να καταστρέψει κάθε προϋπόθεση ειρήνης στην Ιερουσαλήμ, ενώ παράλληλα εντείνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το State Department επιβεβαίωσε ότι τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας θα πραγματοποιηθούν στις 20 Μαΐου 2018, απόφαση την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε ως άκρως ανησυχητική. Η επιλογή της εν λόγω ημερομηνίας φυσικά και δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς τα εγκαίνια θα συμπέσουν με την 70η επέτειο του Ισραήλ, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για ενδεχόμενα επεισόδια και διαδηλώσεις στην περιοχή.

Η «νέα» αυτή πρεσβεία αναμένεται να εγκατασταθεί προσωρινά στο κτήριο όπου στεγάζονται και τα υπόλοιπα προξενεία στη χώρα, φιλοξενώντας αρχικά μόνο τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ David Friedman και μια μικρή ομάδα προσωπικού. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής, ο κατάλληλος χώρος όπου θα εγκαθιδρυθεί η πρεσβεία βρίσκεται σε αναζήτηση, ενώ στόχος τους είναι να έχει μεταφερθεί οριστικά μέχρι τα τέλη του 2019.

 Αντιδράσεις των Παλαιστινίων

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο παλαιστινιακός κόσμος αλλά και οι ευρύτερες περιοχές εξέφρασαν έντονα την οργή τους γι’ αυτή την απόφαση μεταφοράς της πρεσβείας, μιας και αυτή η κίνηση θα σημάνει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, από την πλευρά των ΗΠΑ. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 στην Κωνσταντινούπολη και φιλοξένησε πάνω από 50 χώρες, μουσουλμάνοι ηγέτες καταδίκασαν τις προαναφερθείσες ενέργειες της Αμερικής και κατηγόρησαν τον Τραμπ για προκλητική συμπεριφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς, απηύθυνε μια ομιλία στις 20 Φεβρουαρίου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στο λόγο του, πρότεινε τη δημιουργία ενός πολυμερούς μηχανισμού που θα προωθήσει μια νέα πολιτική διαδικασία, ζήτησε την επίσημη ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, ενώ χαρακτήρισε «χαστούκι του αιώνα» την ειρηνευτική πρόταση Τραμπ.  Με λίγα λόγια,  ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς συνόδου, με σκοπό να αρχίσει εκ νέου η ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ και να γίνει η αρχή για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπός του, Νάμπιλ Άμπου Ρντάινα, η κίνηση της Αμερικής «πρόκειται για μια απαράδεκτη μονομερή ενέργεια που δεν θα νομιμοποιεί κανέναν και θα αποτελεί εμπόδιο στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή».

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Ταγάρα

20 χρονών και ανερχόμενη φιλόλογος αγγλικής (fingers crossed). Αισιόδοξη, με πολλές ιδέες και συχνά αργοπορημένη, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;