Η Αγάπη νικάει στη Γερμανία

Δημοσιογράφοι στο Βερολίνο αφού το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε για την νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων την Παρασκευή.

‘Love wins’

[punica-dropcap]Η[/punica-dropcap] πολιτική είναι από τα πράγματα που μερικές φορές λειτουργούν με μυστήριο τρόπο. Απόδειξη αυτού, αποτελεί η τροπή των γεγονότων σε σχέση με το γάμο των ομοφυλόφιλων στη Γερμανία. Είναι εμφανές εδώ και καιρό, μέσω δημόσιων ψηφοφοριών, πως ο γερμανικός λαός έδειχνε μεγάλη αποδοχή αλλά και υποστήριξη στο θέμα, ωστόσο η Καγκελάριος Angela Merkel και οι συντηρητικοί Χριστιανοί Δημοκράτες, ήταν κάθετα αρνητικοί. Ή τουλάχιστον, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, που η κα. Merkel μετατόπισε τη στάση της, και την Παρασκευή οι νομοθέτες ψήφισαν ώστε να νομιμοποιηθεί ο γάμος ζευγαριών του ίδιου φίλου, καθώς και το δικαίωμα τους για υιοθεσία.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και σταλεί η επίσημη έγκριση με την υπογραφή του προέδρου, η Γερμανία θα ενταχθεί στις χώρες, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και άλλες 14 χώρες, που ακολούθησαν το παράδειγμα της Ολλανδίας για την άρση αυτού του αθέμιτου νομικού φραγμού προς τα γκέι ζευγάρια, που εμπόδιζε το γάμο και την ανάθρεψη παιδιών.

Με λίγα λόγια, όταν η Γερμανική Γερουσία εγκρίνει το νομοσχέδιο τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα. Υπάρχει, ωστόσο, και ένα back story που έχει άμεση σχέση με το θέμα, διότι μέχρι πρόσφατα η συντηρητική παράταξη της κα. Μέρκελ υποστήριζε πως ο γάμος ενός ανδρός και μίας γυναίκας αποτελεί απαράμιλλη οικογενειακή άξια.

Η μετατόπιση αυτή υπήρξε μια πρακτική πολιτική κίνηση αφού οι σύμμαχοι της κας Μέρκελ, οι σοσιαλδημοκράτες, καθώς και οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, δήλωσαν ότι η ψήφιση ενός νόμου για το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα αποτελούσε προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας συμμαχίας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Πρόσφατα, η Καγκελάριος, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης της σε δημοφιλές γυναικείο περιοδικό, επισήμανε μια λεπτή αλλαγή στη στάση της απέναντι στο θέμα, όταν ερωτήθηκε για το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επανέλαβε, βέβαια,τα επιχειρήματά της εναντίον του, αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε ότι θα ήθελε η συζήτηση να είναι «ζήτημα συνείδησης». Αυτό ήταν αρκετό για τον υποψήφιο σοσιαλδημοκράτη Martin Schulz ώστε να καλέσει για άμεση ψηφοφορία για ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, μέσω του Κοινοβουλίου, με την υποστήριξη τουλάχιστον 70 μελών του μπλοκ της κυρίας Μέρκελ.

Αναπόφευκτα, οι πολιτικοί αντίπαλοι της κας Μέρκελ, την κατηγόρησαν για ευκαιριακή στροφή στην πολιτική της. Εκείνη, όμως, είπε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Μεκλεμβούργο-Βόρπονμνερ βίωσε μία εμπειρία που της άλλαξε τη ζωή. Εκεί είπε σε ένα λεσβιακό εκλογικό σώμα ότι το πρόβλημά της με το γάμο ομοφυλοφίλων ήταν η ευημερία των παιδιών και ο τρόπος που αυτά θα επηρεαστούν. Η γυναίκα κάλεσε την κα. Μέρκελ να επισκεφτεί το σπίτι της, όπου μαζί με τη σύντροφό της ανατρέφουν οκτώ θετά παιδιά. Η κα. Merkel είπε ότι δεν είχε πάει ακόμα, αλλά πώς συνέβαλε στην αλλαγή της στάσης της.

Δεν υπάρχει λόγος αμφισβήτησης της ιστορίας, ούτε λόγος αμφιβολίας πως η τακτική των εκλογών έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποδοχή του νομοσχεδίου. Ούτε υπάρχει λόγος να κατηγορήσουμε την κα Μέρκελ για υποκριτική συμπεριφορά επειδή ακολούθησε τη συνείδηση της και ψήφισε όχι στη ψηφοφορία. Αυτό είναι άλλωστε και η πολιτική, το να ακούς τους ψηφοφόρους, αναγνωρίζοντας τις αλλαγές στα κοινωνικά πρότυπα και αποδεχόμενος ότι η άποψή σου δεν είναι πλέον η επικρατούσα πεποίθηση.

Αυτό, αποτελεί, ένα μικρό βήμα στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας που διακατέχεται από ελευθερία και ισότητα. Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμη ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως τα δικαιώματα των trans που δεν είναι ακόμη κοινωνικά αποδεκτά. Γίνεται, πάντως, φανερό και από άλλες χώρες που έπραξαν αναλόγως, πως όταν υπάρχει ισότητα των φύλων, οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη επίγνωση ότι η αγάπη δεν έχει καμία σχέση με το φύλο ή το γένος τους. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να σταματήσουν οι διακρίσεις.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αθανασία Καραμούτα

Λέγομαι Αθανασία Καραμούτα, είμαι 19 ετών και φοιτήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Λατρεύω τα βιβλία, τις ταινίες, τα ταξίδια και τον καφέ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;