Διάταγμα Τραμπ: όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Αποτέλεσμα εικόνας για διαταγμα τραμπ

Το πρόσωπο των ημερών δεν είναι άλλο από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η εκλογή του στον προεδρικό θώκο των Η.Π.Α. συνοδεύτηκε από ποικίλα σχόλια θετικά κι αρνητικά. Ο ίδιος φαίνεται πρόθυμος να χαράξει τη δική του πολιτική στρατηγική παρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή.

Το διάταγμα Τραμπ

Σύμφωνα με αυτό, οι πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών – Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη – χάνουν το δικαίωμα να μεταβούν στις Η.Π.Α. για 90 ημέρες, ενώ παράλληλα, απαγορεύεται και η είσοδος προσφύγων για 120 ημέρες. Οι απαγορεύσεις αυτές τέθηκαν σε εφαρμογή για λόγους εθνικής ασφάλειας τόνισαν κυβερνητικά στελέχη. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζον Κέλι, ανέφερε πάντως πως όσοι πολίτες των συγκεκριμένων χωρών έχουν διπλή υπηκοότητα θα μπορούν να εισέλθουν εντός των Η.Π.Α. αρκεί να χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο της χώρας που δεν επηρεάζει η απόφαση.

Οι αντιδράσεις

Η νομιμοποίηση του διατάγματος έχει δημιουργήσει σύγχυση σε πολλά αεροδρόμια παγκοσμίως με τους αρμόδιους υπάλληλους να αδυνατούν να ερμηνεύσουν τους νέους κανονισμούς. Κανονισμοί, οι οποίοι ωστόσο, έχουν απαγορεύσει, μέχρι τώρα, σε 721 ταξιδιώτες – από τις προαναφερθείσες χώρες – την είσοδο στις Η.Π.Α.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το διάταγμα Τραμπ έχει προκαλέσει σάλο και διαμαρτυρίες διεθνώς αλλά και από «δικούς» του ανθρώπους. Η υπηρεσιακή υπουργός Δικαιοσύνης, Σάλι Κ. Γέιτς καλούσε, με επιστολή της, τις αρμόδιες υπηρεσίες να αντιταχθούν στο διάταγμα. Το αποτέλεσμα ήταν η άμεση αποπομπή της από τα υπουργικά καθήκοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, δικαστές και εισαγγελείς 16 αμερικανικών πολιτειών δημοσιοποίησαν ανακοίνωση στην οποία αποδοκιμάζουν το διάταγμα Τραμπ. Η υπόθεση προχώρησε και σε επόμενο επίπεδο, αφού δικαστές στο Μπρούκλιν, τη Βιρτζίνια, την Ουάσινγκτον και τη Μασαχουσέτη μπλόκαραν την εφαρμογή του διατάγματος.

Τέλος, σήμερα, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Λος Άντζελες ουσιαστικά ανέτρεψε το προεδρικό διάταγμα. Πιο συγκεκριμένα, αποφάσισε πως εάν οι πολίτες των επτά χωρών έχουν στην κατοχή τους τη νόμιμη βίζα που τους αναλογεί, δικαιούνται να περάσουν τα σύνορα των Η.Π.Α.

Η προσωρινή αυτή δικαστική απόφαση δίνει την εντύπωση πως ίσως υπάρξει θετική τροπή στην όλη υπόθεση που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους και ανησυχεί ακόμη περισσότερους για το τι μέλλει γενέσθαι στους επόμενους μήνες της θητείας Τραμπ.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Γεωργίου

"Σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους, το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική"

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;