Bullying, το πρόβλημα που αγνοούμε.

Mάρτιος. Ο μήνας που σηματοδοτεί το τέλος της αποκριάς. Το βακχικό κλίμα μέθης και διασκέδασης που επικρατούσε, το διαδέχεται ο ορθολογισμός της άνοιξης και μαζί της το κλίμα ευαισθητοποίησης για την 6η Μαρτίου γνωστή και ως μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού ή bullying.

 

Δεν είναι λίγα τα κρούσματα του φαινομένου για να μεταπηδήσει από ένα εθνικό σε ένα παγκόσμιο επίπεδο και αυτόματα να καταστεί διεθνικό πρόβλημα.

Η πανδημία, λοιπόν, του φαινομένου ενώ αφορά ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα δείχνει να επικεντρώνεται σε παιδιά της πρωτοβάθμιας (δημοτικό) και δευτεροβάθμιας (γυμνάσιο κυρίως) εκπαίδευσης.

 

 

 

Το bullying δεν έχει χρώμα και μετρά τουλάχιστον 3 εκατομμύρια θύματα το χρόνο. Αγόρια και κορίτσια υπόκεινται καθημερινά σε σωματικό, συναισθηματικό και ακόμη περισσότερο λεκτικό εκφοβισμό με τον τελευταίο να τους ακολουθεί μέχρι και τα 18.

Η εσκεμμένη, απροκάλυπτη και επαναλαμβανόμενη μορφή κακοποίησης ενώ επιβεβαιώνεται από τα τρία τέταρτα του μαθητικού πληθυσμού δεν δείχνει να συναντά την άμεση και δραστική αντιμετώπιση από πλευράς διδακτικού προσωπικού, κάτι που γίνεται αντιληπτό μεταξύ των μαθητών ενισχύοντας το ρόλο του θύτη και ταυτόχρονα αποδυναμώνοντας τη θέση του θύματος που δεν λαμβάνει τη βοήθεια από αυτούς που επαγγέλλονται, με άλλα λόγια, υπόσχονται να διαμορφώσουν από τη μία ενεργά σκεπτόμενα έλλογα όντα που έχουν αποκτήσει τις βασικές γνώσεις που επιτάσσει το εκάστοτε εκ-παιδευτικό σύστημα και από την άλλη ψυχοσωματικά ”αρτιμελή” και κοινωνικοποιημένα παιδιά έτοιμα να μεταβούν στο στάδιο της ενηλικίωσης.

Όσο αποποιούνται οι παιδαγωγοί το ρόλο τους τόσο αυξάνονται και τα θύματα της τραγικής αυτής απάνθρωπης θυματοποίησης. Τα παραδείγματα είναι ακόρεστα και με την πάροδο του χρόνου η αδράνεια στην ευαισθητοποίηση  επιβεβαιώνει πως το δίκαιο της πυγμής και η βία του όχλου αποτελούν status quo για την κοινωνία, ενώ η οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής θεωρείται αμελητέα.

Advertisement

“Όταν οι λέξεις σκοτώνουν η σιωπή δεν αποτελεί όπλο αντιμετώπισης”

 

Ένας αξιόμεμπτος σύμμαχος που έρχεται να ενισχύσει τον σχολικό εκφοβισμό είναι και η αμετροεπής χρήση του διαδικτύου που μέσα στο πλαίσιο δημοκρατικών κοινωνιών χρησιμοποιείται ακατάσχετα . Από το Facebook μέχρι το Instagram και από το Twitter μέχρι το YouTube καταγράφονται αναρίθμητες  δημοσιευμένες περιπτώσεις cyber bullying αφού τα σύνορα ανάμεσα στα social media δεν είναι παρά το άνοιγμα μίας καρτέλας  ενώ η κοινοποίηση τους δεν απαιτεί παρά ένα click του ποντικιού.

 Στην ελληνική, μάλιστα, επικράτεια οι περιπτώσεις δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος «ξεπερνούν τις 70», όπως επιβεβαιώνει ο Μανώλης Σφακιανάκης, επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Άγνωστη  είναι σε πολλούς  η περίπτωση μαθήτριας σε ιδιωτικό σχολείο των βορείων προαστίων της Αθήνας που το 2012 έγινε υποκλοπή και διακίνηση άσεμνου φωτογραφικού υλικού σε βάρος της από συμμαθήτρια της «επειδή τη ζήλευα», όπως χαρακτηριστικά λέει.

«Θα μπω με καραμπίνες και θα σας σκοτώσω όλους, θα πεθάνετε!». Αυτή ήταν η επαναλαμβανόμενη ανάρτηση τριών κοριτσιών από ένα και μόνο προφίλ σε γνωστό μέσο δικτύωσης, απειλώντας συμμαθητές τους και κυρίως μειονοτικές ομάδες αυτών, καθιστώντας την παραπάνω δήλωση ρατσιστική εκτός από άκρως σοβαρή.

Αυτές είναι δύο από τις εκατοντάδες εκφάνσεις του σχολικού εκφοβισμού και αν εδώ δεν θρηνήσαμε θύματα ήταν γιατί υπήρξε πρόληψη. Η πρόληψη απαιτεί γνώση και η γνώση χρειάζεται τόλμη και παρατηρητικότητα. Δεν έχει σημασία αν είσαι θύμα ή ένας απλός παρατηρητής, ο λόγος σου μετράει. Μπορείς να σώσεις ένα παιδί από την αυτοκτονία και την ταπείνωση, μπορείς να βοηθήσεις  έναν συμμαθητή σου να γίνει ένα πιο υπεύθυνος ενήλικας, τέλος μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου.

Advertisement

Εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά: 1056
Απευθύνεται Σε παιδιά και εφήβους με σοβαρά προβλήματα υγείας, θύματα κακοποίησης ή οικονομικής εκμετάλλευσης, αλλά και σε γονείς, συγγενείς και εκπαιδευτικούς. Η γραμμή ανήκει στον εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στο τηλέφωνο απαντούν εκπαιδευμένοι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι.
Λειτουργεί Καθημερινά και επί 24ώρου βάσεως, χωρίς χρέωση. http://www.hamogelo.gr/gr/el/paidia-thimata-vias:sos-1056/

 

Σύνδεσμος για την Ψυχική Υγεία του Παιδιού και του Εφήβου: 801-80.11.177
Απευθύνεται Σε παιδιά και εφήβους με προβλήματα (π.χ. στις σχέσεις με τους συνομηλίκους τους, με το άλλο φύλο, για το bullying, την επικοινωνία με τους γονείς τους κ.α.). Μπορούν όμως να καλέσουν και οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι και οι εκπαιδευτικοί των παιδιών. Στο τηλέφωνο απαντούν παιδοψυχολόγοι και ψυχολόγοι.
Λειτουργεί Δευτέρα-Παρασκευή 9.30-20.30 και το Σάββατο 9.30-14.00. Η χρέωση είναι αστική για όλη την Ελλάδα. http://tocsin.uth.gr/el/node/116

 

 

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Leave a Reply

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG