Άσκηση «Παρμενίων 2016»: Μια άσκηση απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων

parmenion9-thumb-large

Στον απόηχο των αμφισβητήσεων των Τούρκων γειτόνων μας, του κ. Ερντογάν και του δημάρχου της Άγκυρας Μελίχ Γκιοτσέκ, για την Συνθήκη της Λωζάνης και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων των νησιών του Αιγαίου, της Εύβοιας, της Αίγινας και της Σαλαμίνας, διεξήχθει η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων», η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα και τελείωσε εχθές Παρασκευή.

Μια άσκηση, που σχεδιάστηκε και καθοδηγήθηκε από το ΓΕΕΘΑ και έγινε σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, και συγκεκριμένα στη Χίο και στον Έβρο. Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τις υποτεταγμένες, σε αυτές, μονάδες, (περίπου 800 αξιωματικοί, 2.768 οπλίτες, 36 πτητικά μέσα και 590 μέσα στρατού ξηράς), συμμετείχαν και Φορείς του Πολιτικού Τομέα. Οι σκοποί της άσκησης, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ήταν:

  • Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον.
  •  Η εξάσκηση στην εφαρμογή διαδικασιών διοικήσεως και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων.
  •  Η εξάσκηση και αξιολόγηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους.
  •  Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των φορέων του πολιτικού τομέα, στην μεγαλύτερη δυνατή έκταση που απαιτείται, κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων.

Η τελική φάσης της άσκησης, έγινε στο πεδίο βολής «Αετός» Αλεξανδρούπολης και την παρακολούθησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ, τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση, από βουλευτές, εκπροσώπους  της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και από κλιμάκιο διπλωματικών και στρατιωτικών αποστολών άλλων χωρών.

Ο κ. Καμμένος, εξαιρούμενης της στρατιωτικής αμφίεσης, δήλωσε ότι «Η άσκηση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα του εκπαιδευτικού κύκλου των Ενόπλων Δυνάμεων, έλαβαν δε μέρος μονάδες και σχηματισμοί και των τριών κλάδων καλύπτοντας σχεδόν όλο το Αιγαίο και τον Έβρο». Παράλληλα, χαρακτήρισε ως εντυπωσιακή την τελευταία φάση της άσκησης και συμπλήρωσε πως «για άλλη μια φορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε, σε ειδικούς και μη, την αποτρεπτική ικανότητα του στρατεύματος και τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εθνικό μας χώρο και τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα από οποιαδήποτε εξωτερική επιβουλή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η παρατηρούμενη αστάθεια στο εσωτερικό χωρών αυτής, με κορυφαία περίπτωση την αποτελμάτωση και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, οι κοινωνικοί και πολιτικοί κλυδωνισμοί στην Τουρκία και το προσφυγικό ζήτημα είναι παράγοντες που ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας, έχουν όμως διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ασταθές πολιτικό τοπίο, με πρόβλεψη για γενικότερη αστάθεια, με παράλληλη έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, αλλά και εθνοτικές συγκρούσεις, που προαναγγέλλουν ιδιαίτερα δυσμενείς εξελίξεις και διαμορφώνουν δεδομένα που επηρεάζουν άμεσα, την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και το διεθνές σύστημα ασφαλείας ευρύτερα» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν περί συνθήκης της Λωζάνης, «που καταλύουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου» αλλά και στις «ανιστόρητες θέσεις γειτόνων μας, οι οποίες δυστυχώς υιοθετήθηκαν από αξιωματούχο των Βρυξελλών, έστω και προσωρινά».

Επίσης, σημείωσε πως «έχουμε ήδη ξεκινήσει, με τη δημιουργία σχολείων στην περιοχή, με τα έργα της ΜΟΜΑ, που καλύπτουν ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα και θα συνεχίσουμε ακόμα περισσότερο, προκειμένου να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε και Έλληνες πολίτες που επί χρόνια ολόκληρα βρίσκονταν κάτω από την απειλή του προξενείου της γείτονος χώρας και αναφέρομαι ιδιαίτερα στους μουσουλμάνους της Θράκης που έχουν μέσα τους την εθνική ταυτότητα και προσπαθούν από μόνοι τους – πολλές φορές εγκαταλελειμμένοι από το κράτος – να την κρατούν άσβεστη».

parmenion_2016_18-630x354

Την μεγάλη διακλαδική αυτή άσκηση, θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως μια απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων. Με όλα αυτά που συμβαίνουν, στην κυβέρνηση υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός για τις επιδιώξεις της Άγκυρας. Στο υπουργείο Εξωτερικών, που άργησαν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της πρόκλησης υπάρχει ένα ανάλογο κλίμα. Και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ωστόσο που γνωρίζουν ακόμη καλύτερα τους Τούρκους σε στρατιωτικό επίπεδο, ετοιμάζονται ακόμη και για μια ελληνοτουρκική κρίση, ανάλογη των Ιμίων.

Αν και το κεντρικό ενδιαφέρον της Άγκυρας είναι στραμμένο προς τη Συρία, είναι εμφανές πώς ο κ. Ερντογάν μετά και την ενίσχυσή του από το πραξικόπημα επιχειρεί να αναθεωρήσει γενικά τα σύνορα της Τουρκίας. Τα τελευταία χρόνια, στο Αιγαίο επικρατεί ένας ακήρυχτος πόλεμος με συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις και κρίσεις που έχουν ως στόχο τη δημιουργία των «γκρίζων ζωνών». Κάποιοι θεωρούν πώς μπορεί ο κ. Ερντογάν να το πάει ακόμη παραπέρα δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.

Η Ελλάδα και η Κύπρος σε συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στην λεκάνη της Μεσογείου και η Τουρκία εμφανίζεται απομονωμένη από την δυνητική ΑΟΖ του Καστελόριζου και της Στρογγύλης. Και αυτό είναι που κάνει την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν να βγάζουν καπνούς.

Μετά το πέρας της διακλαδικής άσκησης, οι Τούρκοι θα διεξάγουν αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, κατά το χρονικό διάστημα 11-12 Οκτωβρίου με πυρά σε τρεις περιοχές του Αιγαίου, για τις οποίες εκδόθηκαν ισάριθμες ΝΑVTEX (623/16-625/16-626/16). Οι δύο περιοχές βρίσκονται απέναντι από τη Σαμοθράκη, εντός του Κόλπου «ΞΗΡΟΥ», και η τρίτη βρίσκεται βόρεια της Ικαρίας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρίλαος Καραγκούνης

Ο Χαρίλαος γεννήθηκε στο Βόλο στις 20 Αυγούστου του 1992 και είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Πέραν από την ενασχόλησή του με την Μουσική, του αρέσει να γράφει για θέματα επικαιρότητας, πολιτικής και ιστορικής προέλευσης αλλά να σχολιάζει και την κοινωνία. Η κοινωνία αν αλλάξει αλλάζουν τα πάντα. Οι πολίτες της χώρας αυτής είναι καλό να μάθουν την ιστορία γιατί ο άνθρωπος όταν γνωρίζει το παρελθόν του ξέρει το χθες, το σήμερα αλλά και το αύριο. "Ξύπνα λαέ και άκου του παρελθόντος τη βουή, μιμήσου και πράξε σαν τους προγόνους σου. Υπερασπίσου την ελευθερία και τα δικαιώματά σου"

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;