Απόπειρα ακροδεξιάς προβοκάτσιας στη Γερμανία

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Γερμανία ρεπορτάζ της Deutsche Welle σύμφωνα με το οποίο Γερμανός υπολοχαγός του Στρατού Ξηράς που ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση, με σκοπό αυτή να αποδοθεί στους Σύριους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, συνελήφθη την Πέμπτη 27 Απριλίου.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν τον περασμένο Ιανουάριο οι αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου της Βιέννης εντόπισαν μέσα στις αντρικές τουαλέτες ένα όπλο κρυμμένο σε αποχετευτικό σωλήνα. Παρακολούθησαν τον χώρο για να δουν αν κάποιος περάσει να το πάρει. Λίγες ημέρες αργότερα έκανε την εμφάνιση του ο Γερμανός αξιωματικός ο οποίος τέθηκε υπό παρακολούθηση. Η συνέχεια είναι σχεδόν κινηματογραφική.

Από τη διασταύρωση των ελέγχων των δακτυλικών αποτυπωμάτων προέκυψε πως τα δακτυλικά αποτυπώματα του Γερμανού αξιωματικού ήταν ταυτόσημα με εκείνα του Σύρου πολιτικού πρόσφυγα Ντέιβιντ Μπέντζαμιν ο οποίος είχε λάβει πολιτικό άσυλο ως «χριστιανός πρόσφυγας» , έμενε σε προσφυγικό κατάλυμα και λάμβανε επίδομα στήριξης επικουρικής προστασίας.

Φυσικά ο πρόσφυγας Ντέιβιντ Μπέντζαμιν είναι ανύπαρκτο πρόσωπο. Ο Γερμανός αξιωματικός ο οποίος υπηρετεί σε μεικτή γερμανο-γαλλική ταξιαρχία στο Στρασβούργο τον Δεκέμβριο του 2015 εκμεταλλευόμενος το αθρόο κύμα προσφύγων που έμπαινε στη Γερμανία και το γενικό χάος που είχε επικρατήσει πέρασε από την Γαλλία στην πατρίδα του με πλαστά έγγραφα δηλώνοντας τον εαυτό του ως πρόσφυγα. Από την γενικότερη παρακολούθηση προκύπτει ότι ο αξιωματικός είχε στενές σχέσεις με ακροδεξιούς κύκλους της Γερμανίας και είχε συμμετάσχει σε αρκετές δράσεις με αντι-μεταναστευτικό χαρακτήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και το σχέδιο το οποίο θα ακολουθούσε δεν είναι ακόμα σαφές, μιας και ο δράστης μέχρι στιγμής αρνείται να αποκαλύψει οτιδήποτε στις αρχές, η υπόθεση έχει προκαλέσει αναταραχές στη Γερμανική πολιτική σκηνή καθώς έρχεται πέντε μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου ενώ φαίνεται να δικαιώνει τα σενάρια για την ύπαρξη ανεξέλεγκτων ακροδεξιών δικτύων μέσα στον Γερμανικό Στρατό. Ακόμα ξαναφέρνει στο προσκήνιο τις επικρίσεις που έχει δεχτεί η Άνγκελα Μέρκελ για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και τον ανεπαρκή έλεγχο των αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle το περιστατικό θα γίνει αντικείμενο συζήτησης στην επιτροπή κοινοβουλευτικού ελέγχου, την οποία η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώνει για θέματα μυστικών υπηρεσιών και ιδιαίτερης σημασίας για την ασφάλεια.

Η αποκάλυψη αυτή ωστόσο δεν αφορά μόνο τη Γερμανία. Με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη να πληθαίνουν αρχίζει και πέφτει ένα πέπλο αμφιβολίας για το κατά πόσο αυτές διενεργούνται  όντως από Μουσουλμάνους και όχι από τους ακροδεξιούς κύκλους της κάθε χώρας που σκοπό έχουν σε κάθε περίπτωση να στρέψουν τους Ευρωπαίους εναντίον των προσφύγων. Ακόμα το μεγαλύτερο ίσως ζήτημα είναι η δράση των δικτύων αυτών μέσα στις ένοπλες δυνάμεις κάθε χώρας και η πρόσβαση τους τόσο σε οπλισμό όσο και σε απόρρητες πληροφορίες.

Η υπόθεση του Γερμανού αξιωματικού μπορεί να είναι η ποιο εντυπωσιακή, ωστόσο αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου κλίματος που διαμορφώνεται σε όλη την Ευρώπη σχετικά με τους Μουσουλμάνους. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύ καιρός από τότε που συγκεκριμένα διαδικτυακά μέσα αναπαρήγαγαν την ψεύτικη είδηση ότι πρόσφυγες βίαζαν σωρηδόν Γερμανίδες σε συναυλίες ή ότι οι δράστες της επίθεσης στο θέατρο Μπατακλάν είχαν εισέλθει σαν πρόσφυγες από την Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, της διασποράς ψευδών ειδήσεων που όμως γίνονται εύκολα πιστευτές, ίσως η περίπτωση του Γερμανού αξιωματικού να μην είναι τίποτα περισσότερο από την ένδειξη πως η ακροδεξιά προπαγάνδα περνάει σε ένα νέο πιο δραστικό και σίγουρα αιματοβαμμένο επίπεδο.

Στην νέα της αυτή εκδοχή η προπαγάνδα δεν θα γράφει τον ρατσιστικό λόγο μόνο με διαδικτυακό μελάνι αλλά κυριολεκτικά με το αίμα αθώων. Τόσο των θυμάτων της κάθε επίθεσης όσο και των θυμάτων των αντιποίνων και των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που θα ακολουθούν.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Τάσος Σίνης

Ονομάζομαι Τάσος Σίνης. Ζω στην Τσεχία όπου εργάζομαι σαν ιδιωτικός υπάλληλος. Μου αρέσει να γράφω τις σκέψεις μου με αποτέλεσμα μέχρι τώρα ένα μυθιστόρημα και αρκετά άλλα κείμενα

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;