Νέος προστατευτισμός και παγκοσμιοποίηση

Πρώτες εντυπώσεις, στις πρώτες ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, αφορμής δοθείσης από τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Ξεκινώντας λοιπόν, να αναφέρω τις πρώτες τοποθετήσεις που έκανε σε θέσεις κλειδιά. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε με διαφορά μόλις μίας ψήφου, την υποψηφιότητα του Ρεξ Τίλερσον (πρώην στελέχους της Exxon Mobil) για το υπουργείο Εξωτερικών. Υπήρξαν σαφώς επιφυλάξεις αρκετών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών όπως του Τζον Μακέιν και του Μάρκο Ρούμπιο για την υποψηφιότητα του Τίλερσον. Βασικό σημείο των διαφωνιών των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών ήταν η σχέση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ExxonMobil με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς και η άρνηση του Τίλερσον να χαρακτηρίσει «εγκλήματα πολέμου» τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της ακρόασης του στη Γερουσία.

Ακόμα μια τοποθέτηση κι επικύρωση από την Γερουσία ήταν και ο διορισμός του Μάικ Πομπέο στη θέση διευθυντή της CIA (στην φωτογραφία ο δεύτερος από αριστερά), παρά τις επιφυλάξεις κάποιων γερουσιαστών ότι ενδεχομένως να επεκτείνει το πρόγραμμα παρακολούθησης, είτε θα επιτρέψει την χρήση των λεγόμενων «ενισχυμένων τεχνικών ανακρίσεων» που θεωρούνται ευρέως μέθοδοι βασανιστηρίων.

Πάμε να δούμε τώρα, κάποια στοιχεία που μας αφορούν πιο άμεσα κι έχουν σχέση με το ταξίδι του υπουργού Αμύνης κ. Καμμένου στην Αμερική, χρησιμοποιώντας το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και το φωτογραφικό στιγμιότυπο που προκάλεσε ποικίλα σχόλια στα social media. Για την ιστορία ο κ. Καμμένος φωτογραφήθηκε στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος κρατώντας την εφημερίδα «Τα Νέα» δείχνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένος, χαμογελώντας και σχηματίζοντας με το χέρι του το γνωστό σε όλους μας Like. Πολλοί ήταν αυτοί που απλά σχολίασαν την κίνηση αυτή ως ικανοποίηση για την τοποθέτηση Μουλόπουλο στον ΔΟΛ (και την πρόσκαιρη διάσωση των εργασιακών θέσεων) και άλλοι που επέκριναν τη χρησιμοποίηση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους αλλά και την τοποθέτηση ενός κομματικού στελέχους σε έναν «αμαρτωλό» δημοσιογραφικό κολοσσό (ισχυριζόμενοι πως έτσι χτίζεται μια καινούργια διαπλοκή). Σκοπός του ταξιδιού στην Αμερική ήταν θέματα του υπουργείου αλλά και η παρουσία του στο γκαλά που έκανε ο προσωπάρχης του Τραμπ, για τη βάφτιση της γυναίκας του. Να υπενθυμίσω εδώ πως στη δεξίωση που παρέθεσε ο κ. Πρίμπους σε συγγενείς και φίλους του, στο ξενοδοχείο Hay-Adams, παραβρέθηκαν γνωστοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, ο Π. Αλέξανδρος Καρλούτσος κ.ά.

Στην παγκόσμια κλίμακα τώρα, ο Τραμπ αποσύρθηκε από την Εταιρική Σχέση Ειρηνικού, μια εμπορική συμφωνία που η κυβέρνηση Ομπάμα είχε διαπραγματευτεί με 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και του Βιετνάμ. Δεσμεύτηκε δε, να επαναδιαπραγματευθεί τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (Nafta) με τον Καναδά και το Μεξικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επίσης εμπορικά πλεονάσματα με τις δύο χώρες στον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίες περιλαμβάνουν πράγματα όπως η ασφάλεια και ταινίες του Χόλιγουντ. Αν ο Τραμπ επιδιώξει να επαναδιαπραγματευθεί τη Nafta και θέσει αυστηρότερους όρους για τα εργοστάσια στον Καναδά και το Μεξικό, οι χώρες αυτές πιθανόν να προσπαθήσουν να θέσουν περιορισμούς στις αμερικανικές εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες ανήλθαν σε 56,4 δις δολάρια για τον Καναδά και 31,5 δις δολάρια για το Μεξικό το 2015. Ο Τραμπ δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα αυτό το μήνα, ότι η αυτοκινητοβιομηχανία BMW, θα μπορούσε να πληρώνει συνοριακό φόρο 35% για τα αυτοκίνητα που εισάγονται από ένα νέο εργοστάσιο στο Μεξικό. Σε αυτή την περίπτωση, η BMW δεν έχει καν μεταφέρει την παραγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης πρόβαλε την ιδέα επιβολής δασμών 35% σε αγαθά από το Μεξικό, 45% στα εμπορεύματα από την Κίνα και έναν συνοριακό φόρο – που θα επιβάλλει εισφορά επί των εισαγωγών, αλλά όχι στις εξαγωγές. Ο νέος εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ, αναφερόμενος στις εμπορικές συναλλαγές των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, αναγνώρισε ότι η Κίνα είναι «μια μεγάλη αγορά για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε όμως ότι χρειάζεται να παραχωρηθούν από το Πεκίνο καλύτερες συνθήκες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των αμερικανικών εταιρειών σ’ αυτήν. Επίσης διημείφθη, από τον Τίλερσον, πως δεν πρέπει να επιτρέπεται η Κίνα να έχει πρόσβαση στα τεχνητά νησιά που έχει φτιάξει σε θαλάσσιες περιοχές η κυριαρχία επί των οποίων αμφισβητείται. Είχε μάλιστα απαιτήσει «το Πεκίνο να σταματήσει αμέσως» την οικοδόμηση τεχνητών νησιών. Η διπλωματία της Κίνας αντέδρασε κάνοντας λόγο για μια «παράλογη» δήλωση η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμη και «στρατιωτική σύγκρουση». Η εταιρική σχέση Ειρηνικού, μια περιφερειακή ελεύθερη διαπραγμάτευση με τη μεσολάβηση και τη συμμετοχή των ΗΠΑ και διάφορων ασιατικών χωρών (αλλά όχι της Κίνας) θα διαλυθεί πιθανόν από τον Τραμπ. Μια διμερής συμφωνία μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον (η Συνεργασία Διατλαντικού Εμπορίου και Επενδύσεων, γνωστή ως TTIP) δεν φαίνεται να έχει προοπτικές.

Ενδιαφέρον καιρός για τη νέα πολιτική «προστατευτισμού» που προσπαθεί να ανοίξει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ενδιαφέρουσες οι ανησυχίες και τα ερωτηματικά που προκαλούνται, αλλά και οι απαντήσεις που θα δοθούν. Εάν η νεκρή παγκοσμιοποίηση απλά προχωράει;*

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

*(«αφήστε τους νεκρούς να προχωρούν» ατάκα του Ιωσήφ Στάλιν, κατά την διάρκεια της πολιορκίας του Στάλινγκραντ από τους Γερμανούς)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτριος Βότσος

Ονομάζομαι Δημήτρης Βότσος, κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη όπου ζω, είμαι απόφοιτος του τμήματος επιστημών προσχολικής εκπαίδευσης και αγωγής του Α.Π.Θ. και έχω εργαστεί στο παρελθόν σε ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;