Το 2019 ολοκληρώνεται η πλήρης ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες επί της Κεντρικής Σκηνής της Εθνικής Λυρική Σκηνής, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, προλόγισε την ανακοίνωση της νέας δωρεάς του Ιδρύματος ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ προς την Εθνική Πινακοθήκη. Δωρεά που οδηγεί στην κατασκευή του κτηρίου Β΄ και την ολική ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.

«Πιστεύω πως όλη η Ελλάδα μπορεί να “τρέξει” μια μέρα όπως “τρέχει” το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κι η Εθνική Πινακοθήκη. Πόσες κυβερνήσεις και πόσους υπουργούς έχετε “αντέξει” κυρία Λαμπράκη μέχρι σήμερα; Αξίζετε πολλά συγχαρητήρια.»

Ο κ. Δρακόπουλος εξήρε τη δουλειά της Μαρίνας Λαμπράκη και σε σχέση με τις καθυστερήσεις που σημείωσε αυτό το έργο (καθώς είχε αναφερθεί ότι θα ήταν έτοιμο το 2017) σημείωσε: «Πράγματι, πήρε χρόνια, θέλαμε να το κάνουμε σωστά.  Δεν υπήρχε, όμως, κανένα παιχνίδι από πίσω.»

«Επιτέλους, η Εθνική Πινακοθήκη θα αποκτήσει μια Στέγη αντάξια των θησαυρών της. Η τέχνη πάντα εξέφραζε τα ήθη και τα πάθη του λαού που τη δημιούργησε», ανέφερε με τη σειρά της η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Το έργο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη, το κτίριο Β θα ονομαστεί Πτέρυγα «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και θα περιέχει τις μόνιμες συλλογές ζωγραφικής της. Η επέκταση των εκθεσιακών χώρων της Πινακοθήκης θα επιτρέψει την έκθεση 1000 και πλέον έργων από τους πλούσιους θησαυρούς των συλλογών του Μουσείου έναντι των 400 έργων που παρουσιάζονταν στο παλαιό κτίριο της Πινακοθήκης.

Αναλυτικά, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αναμένεται να καλύψει την προσθήκη 3ου ορόφου στο κτίριο Β, στο οποίο θα στεγαστούν επίσης, εκτός από τις μόνιμες συλλογές, οι Διοικητικές Υπηρεσίες, τα Εργαστήρια Συντήρησης, η Βιβλιοθήκη της ΕΠΜΑΣ, καθώς και ένα εστιατόριο στον 3ο όροφο, με πανοραμική θέα.  Επιπλέον, η δωρεά του ΙΣΝ θα επιτρέψει την πλήρη αποπεράτωση όλων των ορόφων, την κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων κυκλοφορίας στην πρόσοψη του κτιρίου Β για περιπατητική πρόσβαση στους ορόφους, καθώς και την κατασκευή υαλοπετάσματος σε όλη την πρόσοψη του κτιρίου Β, ώστε οι επισκέπτες που θα επιλέγουν την άνοδο από τις ράμπες, να απολαμβάνουν τη θέα προς την πόλη. Επίσης θα καλυφθεί η κατασκευή όλων των ανελκυστήρων του κτιρίου Β, καθώς και του σπειροειδούς γυάλινου περιβλήματος στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου Γ.

Στις εικόνες που ακολουθούν βλέπουμε τα αρχιτεκτονικά σχέδια για το πως θα είναι η τελική μορφή της Εθνικής Πινακοθήκης το 2019:

 

Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης

Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης

Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αντώνης Κρητικός

Φοιτητής στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών. Παθιασμένος με την δημοσιογραφία και την ενημέρωση. Με θέση και άποψη αλλά πάντα υπέρ της αντικειμενικής και ακηδεμόνευτης είδησης. Αγαπώ τα ταξίδια. Όσο πιο μακρινά τόσο καλύτερα. Διαβάζω και ενημερώνομαι γιατί το απαιτούν οι καιροί μας. Μότο μου "Να έχεις άποψη και να μην φοβάσαι να την λες".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;