Έλα, ΟΑΣΘ, στον τόπο σου

יщӠ˅ٖϑʼn`ǠȅӓKύɊǠˏÙ ԇӠŐɓׅӇӠőÁӉS őÁƏ͙̅͠Ӕύ ρӈ (̏ԉύԅL/ց͇ ԑ՘Mǩ

Σκέψου το να έρθεις, δηλαδή. Στον τόπο σου. Απεργείς και κάνεις πάρα πολύ καλά, που ζητάς κι εσύ τα δεδουλευμένα σου. Και όλοι αυτοί οι κάτοικοι που σε ξεφωνίζουν γιατί δεν έχουν την ευκολία σου στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, να δεις το κάνουν από καθαρή έπαρση, μιας που πρέπει τώρα να πληρώσουν καθημερινά βενζίνη ή ταξί. Το ξέρεις και το ξέρω και το ξέρουν και όλοι όσοι δεν το παραδέχονται, ότι στη θέση σου θα έκαναν το ίδιο. Δεν είσαι εθελοντής, είσαι υπηρεσία με τα όλα της. Μαζί σου και στην επίσχεση, μαζί σου και στην πορεία, μαζί σου και στην απεργία. Και ας είναι η πόλη γεμάτη αυτοκίνητα, πιο βρώμικη από όσο ήταν πριν την αφήσεις και παλέψεις για τα δεδουλευμένα σου. Και ας έχει τόση κίνηση, που ακόμη και οι πεζοί κολλάνε σε αυτήν. Δεν φταις εσύ, αγαπητέ εργαζόμενε του ΟΑΣΘ, ξέρουμε πολύ καλά ότι φταίει η άτιμη η ρημάδα η φτωχοκοινωνία.

Με αφορμή όμως τη δική σου επίσχεση, πρέπει να σου πω κάτι αγαπητέ εργαζόμενε ΟΑΣΘ. Κάτι που γνωρίζουμε όλοι οι θνητοί της Θεσσαλονίκης που χρησιμοποιούμε λεωφορείο. Εγώ σε αγαπάω, σε εκτιμάω, σε στηρίζω, γιατί με στήριξες κι εσύ όταν κάθε πρωί με εξυπηρετούσες για να πάω σχολείο ή φροντιστήριο, και εμένα και χιλιάδες άλλους και άλλες κατοίκους. Γι’ αυτό, πρέπει να τα ακούσεις εκτός οδόντων. Δεν είσαι υπηρεσία ακριβώς. Δεν θυμάμαι αν ήσουν ποτέ ή πότε ήσουν υπηρεσία τελευταία φορά, όμως, εργαζόμενε ΟΑΣΘ, σε χαρακτηρίζει κάποιες φορές η έπαρση. Οδηγοί σου έχουν καταφέρει να κρίνουν ποιος μπορεί να μπει στο λεωφορείο τους και ποιος όχι, διατάζοντας να κατεβούν από το λεωφορείο μετανάστες από την Αφρική. Για να μην πιάσω τους ελεγκτές σου και γελάσει κάθε πικραμένος. Αλήθεια, μήπως πολλοί ελεγκτές εκεί στον ΟΑΣΘ νομίζετε ότι κάνετε τη δουλειά της εφορίας, ας πούμε; Με χρέη να σε πιάσει η εφορία, πιο ευγενικά σου φέρεται. Συχνότατα έχω ακούσει – ζήσει περιστατικά ρεζιλεύματος σε περίπτωση μη επίδειξης εισιτηρίου σε λεωφορεία της Θεσσαλονίκης.

Και φυσικά, δεν λέμε, έχετε δίκιο όσοι απαντήσετε ότι «δεν είναι κοινωνική υπηρεσία ο ΟΑΣΘ» ή «αν δεν έχεις χρήματα για εισιτήριο, πάρ’ το ποδαράτο». Όμως εσείς που θα το απαντήσετε, αναρωτηθείτε λίγο διάφορα πλαίσια, όπως α) πόσο αξίζει στον άνεργο ή στον φοιτητή η αναξιοπρεπής συμπεριφορά, αν δεν έχει εισιτήριο, β) πόσο αξίζει το επιβαλλόμενο πρόστιμο του ΟΑΣΘ στην ίδια την «υπηρεσία» και γ) πόσο αξίζει στην «υπηρεσία» ακόμη και το ίδιο το αντίτιμο του εισιτηρίου, που κάθε Πρωτοχρονιά αυξάνεται εορτάζοντας το νέο έτος; Αν θέλετε να πληρώνουμε υπηρεσία, να προσφέρετε υπηρεσία, και αναφέρομαι βέβαια όχι μόνο στις συμπεριφορές σας, αλλά και στα πισωκοσμικά κάποιες φορές λεωφορεία σας, στον εσωτερικό κλιματισμό που και με 45 βαθμούς Κελσίου επιλέγει να μη λειτουργεί, στα ωράρια δρομολογίων προς διάφορες κατευθύνσεις της πόλης που σταματούν μεσάνυχτα. Πάλι καλά που υπάρχουν οι πίνακες ενημέρωσης στις τακτικές στάσεις, όπου αναγράφεται ο υπολειπόμενος χρόνος άφιξης λεωφορείου.

taxi-oasth

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχει λόγος που ο κόσμος μπορεί να μη στηρίζει μια κινητοποίηση, και δεν είναι πάντα το ότι είναι ταγμένος στην κυβέρνηση, ούτε ότι έχασε τη βολή του.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζωή Νιάκου

Γεννήθηκα πριν λίγα χρόνια και μεγαλώνω στη Θεσσαλονίκη. Όταν μεγαλώσω λίγο ακόμη, θα πάρω το αμάξι μου, στην τσέπη χαρτζιλίκι και θα ξεκινήσω από τη Θεσσαλονίκη για όλο τον κόσμο. Προς το παρόν σχολιάζω όσα συμβαίνουν και με κλικάρουν.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;