Warren Buffett: Καιρός να μιλήσουμε για έναν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες

SHARE

Ο Warren Buffett είναι Αμερικάνος επενδυτής, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1930 και κατάγεται από την Όμαχα της Νεμπράσκα. Από μικρός φαίνεται ότι είχε μία ιδιαίτερη κλίση στην επιχειρηματικότητα, αφού έκανε την πρώτη του επένδυση στην ηλικία των 11, ενώ φορολογήθηκε για πρώτη φορά στη ζωή του στην ηλικία των 13!

Στην κατοχή του Warren Buffett ανήκει ο 9ος μεγαλύτερος Όμιλος παγκοσμίως που ονομάζεται Berkshire Hathaway. Ο συγκεκριμένο Όμιλος αξίας 284 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαθέτει ποικιλία εμπορικής δραστηριοποίησης και είθισται να  διαθέτει μεγάλα πακέτα μετοχών σε πολλές εταιρείες, όπως η Coca Cola, η η Heinz Mars, η ΙΒΜ κλπ

Ο ίδιος συγκαταλέγεται αδιαλείπτως στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Το 2008 μάλιστα κατέκτησε την πρωτιά όντας ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, ενώ το 2017 βρέθηκε στη 2η θέση στην αντίστοιχη λίστα του Forbes με την καθαρή περιουσία του να ανέρχεται στα 75.6 δισ. $ .

Πώς όμως κατάφερε να φτάσει ο Warren Buffett στην κορυφή; Το επιχειρηματικό και επενδυτικό του ένστικτο, έπαιξαν φυσικά πολύ σημαντικό ρόλο. Δεν άφηνε να διαρρεύσουν πολλές πληροφορίες για τις επιχειρήσεις και τα επενδυτικά του πλάνα και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις της πρώην νύφης του. Πιο συγκεκριμένα η ίδια είπε:

«Όταν παντρεύτηκα τον (νεότερο γιο του) Πίτερ το πρώτο πράγμα που μου ζήτησαν ήταν να μη μιλάω ποτέ και σε κανέναν εκτός οικογενείας για τις επιχειρήσεις τους. Το 1993 πήρα διαζύγιο από τον Πίτερ. Σχεδόν αμέσως με πλησίασαν διάφοροι εκδότες και μου ζήτησαν να γράψω ένα βιβλίο για την οικογένεια Μπάφετ. Τελικά απέρριψα όλες τις προτάσεις. Ξέρω ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι να μάθει πώς κατάφερε ο Μπάφετ να φτιάξει την τεράστια περιουσία του ξεκινώντας με 150.000 δολάρια».

Έτσι η πρώην νύφη του μεγιστάνα τον περιγράφει ως έναν επενδυτή που δεν νοιάζεται για το χρηματιστήριο και βασίζεται περισσότερο στην δική του κρίση, προσπαθεί να βρίσκει εταιρείες που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των καταναλωτών πριν τις βρουν οι άλλοι, ενώ είναι αρκετά υπομονετικός. Μπορεί να περιμένει ακόμη και ολόκληρα χρόνια προκειμένου να κατέβει στην κατάλληλη τιμή η εταιρεία που θέλει να αγοράσει! Ο χαρακτηρισμός μάλιστα με τον οποίο τον περιγράφει είναι… “συλλέκτης επενδύσεων” και έτσι όπως μας τα λέει δεν έχει και άδικο!

Advertisement

Εκτός των μεθόδων του όμως, ο Warren Buffett χρειάστηκε να επενδύσει και στον ίδιο του τον εαυτό. Έτσι παρακολούθησε σεμινάρια αντιμετώπισης πανικού, επειδή φοβόταν να μιλήσει μπροστά σε κοινό.

Kαι κάπως έτσι ο Warren Buffett κατάφερε να δημιουργήσει μια “αυτοκρατορία”, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας δημιουργήθηκε μετά την ηλικία των 50 μέσα από διαρκείς επενδύσεις που στόχευαν στο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Συμβουλές του Warren Buffet:

Όσο περισσότερα μαθαίνεις, τόσα περισσότερα κερδίζεις.

Ποτέ μην ελέγχεις το βάθος ενός ποταμού βουτώντας και τα δύο σου πόδια μέσα.

Η ειλικρίνεια είναι πολύ ακριβό δώρο. Μην το περιμένεις από φτηνούς ανθρώπους.

Η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις είναι στον εαυτό σου.

Ποτέ μη σταματήσετε να ψάχνετε τη δουλειά με την οποία είστε παθιασμένοι. Προσπαθήστε να να βρείτε τη δουλειά που θα είχατε αν ήσασταν ανεξάρτητοι & πλούσιοι. Ξεχάστε την αμοιβή. Όταν συνεργάζεσαι με ανθρώπους που αγαπάς κάνοντας αυτό που αγαπάς, δε μπορεί να γίνει καλύτερο από αυτό.

Η διαφορά μεταξύ επιτυχημένων ανθρώπων και πολύ επιτυχημένων ανθρώπων έγκειται στο ότι οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι λένε όχι σχεδόν σε όλα. 

 

Πηγές:

https://goo.gl/HGSf97

https://goo.gl/yfyHFN

https://goo.gl/Xt9tsE

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπουδάζω Φιλολογία, αλλά κάθε μέρα θέλω να μαθαίνω και κάτι διαφορετικό. Όταν βρίσκω χρόνο διαβάζω λογοτεχνία, ταξιδεύω ή ψάχνω το επόμενο πράγμα με το οποίο θα ασχοληθώ. Πιστός μου σύντροφος σε κάθε ασχολία μου -νέα ή παλιά- ο καφές.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG