Συνέντευξη: 6 συμβουλές για να τα πας καλύτερα

Έστειλες βιογραφικό, το οποίο άρεσε και ενδεχομένως ενθουσίασε τον πιθανό μελλοντικό εργοδότη σου. Έτσι σε κάλεσαν για μία συνέντευξη. “Και τώρα τι;”, σκέφτεσαι. Στο MaxMag σου δίνουμε κάποιες συμβουλές, ώστε να τα πας όσο το δυνατόν καλύτερα.

1. Προετοιμασία

Είναι πολύ σημαντικό όταν κλείσεις μία συνέντευξη να αφιερώσεις λίγη ώρα στο να προετοιμαστείς κατάλληλα για αυτήν. Καλό θα ήταν να γνωρίζεις κάποια βασικά πράγματα για την εταιρεία (ιδιαίτερα αν πρόκειται για μία εταιρεία με μεγάλη ιστορία στον χώρο της) ή ακόμη και facts που σε έκαναν να θέλεις να εργαστείς σε αυτή την εταιρεία. Τα περισσότερα άλλωστε είναι πράγματα που μπορείς εύκολα να βρεις στο διαδίκτυο.

Επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι  της προετοιμασίας θα ήταν να βρεις πιθανές ερωτήσεις που θα μπορούσε να σου θέσει ο Interviewer και να δημιουργήσεις μία προσχέδια απάντηση.

2.Γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματος είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Αρχικά όταν συστηθείτε η χειραψία θα πρέπει προφανώς να είναι επίσημη, χωρίς να σφίγγεις υπερβολικά το χέρι του άλλου. Φυσικά ούτε η φιλική και αδύναμη χειραψία είναι θεμιτή, ενώ καλό είναι το χέρι του υποψηφίου να βρίσκεται από την κάτω πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι σημαντικό να είσαι καθισμένος σε όρθια στάση, με τα χέρια ανοιχτά και να νιώθεις ελευθερία. Τα χέρια είναι  προτιμότερο να είναι ανοιχτά, ώστε όσο μιλάς να προσδίδουν εκφραστικότητα στο λόγο σου.

3. Τρόπος ομιλίας

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι προτιμότερο να μιλάς αργά, μεστά και χωρίς περιττολογίες. Για να επιτευχθεί αυτό, θα σε συμβουλεύαμε να κάνεις μία μικρή παύση, που θα διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό ώστε να επεξεργαστείς την ερώτηση και την απάντησή σου.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν καλύτερο να έχουν ένα μολύβι και ένα χαρτί ώστε να γράφουν κάποιες λέξεις κλειδιά. Αν είναι κάτι που θα σε βοηθήσει μπορείς να το κάνεις, αλλά καλό θα ήταν πέραν αυτού να μην υπάρχει κάτι άλλο όπως η τσάντα ή βιβλία ανάμεσα σε εσένα και τον Interviewer.

4. Δείξε το κίνητρό σου

Μία πολύ συχνή και ερώτηση είναι η εξής: “γιατί έκανες αίτηση για την συγκεκριμένη θέση;” Σε αυτή την ερώτηση δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Για να απαντήσεις “σωστά” σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να γνωρίζεις το προσωπικό σου κίνητρο για αυτή τη δουλειά.

Αν αυτό είναι αποκλειστικά τα χρήματα βέβαια καλό θα ήταν να αποσιωπηθεί .

5. Δυνατά και αδύναμα σημεία

Μία εξίσου σημαντική και πολύ συχνή ερώτηση είναι αυτή κατά την οποία καλείστε να αναφέρετε 3 δυνατά και 3 αδύναμα στοιχεία σας.  Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε τον εαυτό σας σε ένα βασικό επίπεδο, ώστε να γνωρίζετε κάποια στοιχεία της προσωπικότητα σας. Η ερώτηση δεν αφορά άλλωστε τεχνικές γνώσεις, αλλά στοιχεία προσωπικότητας.

Και για αυτό το λόγο ο Interviewer δεν περιμένει να ακούσει ότι είστε ο τέλειος υποψήφιος. Έτσι καλό θα ήταν να αναφέρετε κάποια αρνητικά στοιχεία σας και τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζετε ή τον τρόπο με τον οποίο τα έχετε αντιμετωπίσει επιτυχώς στο παρελθόν.

6. Τέλος συνέντευξης: μετά;

Στο τέλος μίας συνέντευξης συνηθίζεται να υπάρχει λίγος χρόνος ώστε ο υποψήφιος να κάνει κάποιες ερωτήσεις στον Inerviewer. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες ερωτήσεις που δεν πρέπει να κάνετε σε καμία περίπτωση γιατί δείχνουν λανθασμένα κίνητρα και αντιεπαγγελματισμό:

-πόσο θα πληρώνομαι;

-πότε μπορώ να πάρω άδεια;

-ποιός θα είναι ο ρόλος μου;

Και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις.

 

Πηγές:

Frapres

epixeiro

business insider

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριανθη Δοβρη

Σπουδάζω Φιλολογία, αλλά κάθε μέρα θέλω να μαθαίνω και κάτι διαφορετικό. Όταν βρίσκω χρόνο διαβάζω λογοτεχνία, ταξιδεύω ή ψάχνω το επόμενο πράγμα με το οποίο θα ασχοληθώ. Πιστός μου σύντροφος σε κάθε ασχολία μου -νέα ή παλιά- ο καφές.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;