Η σύγχρονη ρομποτική μέσα από την Boston Dynamics

Η Boston Dynamics είναι Αμερικανική εταιρεία ρομποτικών συστημάτων που είναι γνωστή για την ανάπτυξη του Big Dog ενός τετράποδου ρομπότ σχεδιασμένου για τον στρατό των Η.Π.Α.

Η Boston Dynamics δημιουργήθηκε το 1992 από τον Marc Raibert καθηγητή στο MIT. Ο Raibert ανέπτυξε τα πρώτα ρομπότ που μπορούν να χοροπηδούν και να διατηρούν την ισορροπία τους. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ρομποτική. Από το ξεκίνημά της, η εταιρεία συνεργάστηκε με στρατιωτικές υπηρεσίες για την ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τους.

Τα ρομπότ

Το βασικό χαρακτηριστικό των ρομπότ που σχεδιάζει η Boston Dynamics είναι η ικανότητα τους να κινούνται σε ανώμαλα εδάφη διατηρώντας την ισορροπία τους, να μεταφέρουν αντικείμενα, και να κινούνται με κάποια σχετική ταχύτητα. Τα πλέον βασικά μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί είναι:

BigDog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το BigDog αναπτύχθηκε από την Boston Dynamics το 2005 σε συνεργασία με την Foster Miller (εταιρεία με έδρα τις Η.Π.Α. που παράγει στρατιωτικά ρομπότ), το Jet Propulsion Labortory (κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της NASA) και το Concord Field Station του Harvard (ερευνητικό κέντρο για την φυσιολογία και βιομηχανολογία των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον). Χρηματοδοτήθηκε από την DARPA ( Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων) με τελικό στόχο την χρήση του BigDog για την μεταφορά του εξοπλισμού των στρατιωτών σε μέρη όπου δεν έχουν πρόσβαση οχήματα. Αλλά το πρόγραμμα «μπήκε στο ράφι» επειδή το ρομπότ που δημιουργήθηκε ήταν πολύ θορυβώδες για να χρησιμοποιηθεί στην μάχη.

Το BigDog εχεί τέσσερα πόδια που αρθρώνονται σαν αυτά ενός ζώου, με στοιχεία για να απορροφούν τους κραδασμούς και να ανακυκλώνουν την ενέργεια απο το ένα βήμα στο άλλο.

WildCat

Το WildCat είναι το ταχύτερο ελεύθερο τετράποδο ρομπότ στον κόσμο με μέγιστη ταχύτητα τα 32 km / h. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 21 km / h και είχε επιτευχθεί το 1989 από το MIT.

Το σύστημα ελέγχου που σταθεροποιεί το WildCat είχε αναπτυχθεί πρώτα για το Cheetah ένα εργαστηριακό πρωτότυπο που έτρεχε με ταχύτητα 48 km / h γρηγορότερα από τον Usain Bolt. Βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι το Cheetah έτρεχε σε εσωτερικό χώρο χωρίς την ύπαρξη αέρα, σε διάδρομο και τροφοδοτούνταν από μία μεγάλη γεννήτρια. Το WildCat αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση από την DARPA.

Spot και SpotMini

Το Spot είναι ένα τετράποδο ρομπότ που έχει σχεδιαστεί από την Boston Dynamics για δραστηριότητες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Είναι ηλεκτροκίνητο και υδραυλικά ενεργοποιούμενο. Μπορεί να μεταφέρει 23 kg και λειτουργεί για 45 λεπτά με μία φόρτιση.

Το Spot αναπτύχθηκε αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε από την ανάπτυξη των προηγούμενων μοντέλων (BigDog, Cheetah κ.α.). Έτσι η Boston Dynamics δημιούργησε ένα τετράποδο ρομπότ σχεδιασμένο για εργασίες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Το Spot είναι πολύ πιο αθόρυβο από τους προκατόχους του.

Το SpotMini είναι τετράποδο και μπορεί να κινηθεί άνετα σε ένα σπίτι ή ένα γραφείο. Ζυγίζει 25 kg (ή 30 kg αν προστεθεί και ο βραχίονας). Είναι απόλυτα ηλεκτρικό και αυτόνομο μέχρι και για 90 λεπτά ανάλογα με τις εργασίες που πραγματοποιεί. Αποτελεί το πλέον «αθόρυβο» ρομπότ που έχει δημιουργήσει η Boston Dynamics. Το Spot Mini έχει κληρονομήσει όλα τα χαρακτηριστικά του «προγόνου» του Spot και έχει ακόμα την δυνατότητα να πιάνει και να μεταχειρίζεται αντικείμενα με τον βραχίονα του και τους ενισχυμένους αισθητήρες αντίληψης που έχει.

Handle

Το Handle αναπτύχθηκε για να συνδυάσει αφενός την ικανότητα που δίνουν τα μηχανικά πόδια σε ανώμαλα εδάφη και αφετέρου την αποδοτικότητα των τροχών. Χρησιμοποιεί αρκετές από τις αρχές που διέπουν την κατασκευή των τετράποδων ρομπότ αλλά είναι λιγότερο σύνθετο. Οι τροχοί δίνουν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε ομαλό έδαφος ενώ τα πόδια μπορούν να πάνε παντού.

Atlas

Ο Atlas είναι το τελευταίο από μία σειρά προχωρημένων ανθρωποειδών ρομπότ που αναπτύχθηκαν από την Boston Dynamics. Τα συστήματα ελέγχου του Atlas συντονίζουν τις κινήσεις των χεριών, του κορμού και τον ποδιών για να επιτευχθεί πλήρης έλεγχος στις κινήσεις του σώματος επεκτείνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την απόσταση που μπορεί να καλύψει και τον χώρο εργασίας του. Ο μεγάλος αριθμός αισθητήρων και η στερεοσκοπική όραση, του δίνουν την δυνατότητα να χειρίζεται αντικείμενα και να κινείται σε ανώμαλα εδάφη. Ο Atlas διατηρεί την ισορροπία του όταν σπρώχνεται ή πιέζεται και μπορεί να σηκωθεί ξανά άμα πέσει.

Στις 16 Νοεμβρίου του 2017 η Boston Dynamics δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο ο Atlas εκτελεί διάφορες σύνθετες κινήσεις για ένα τέτοιο ρομπότ με αποκορύφωμα έναν ανάποδο πήδημα (backflip)!

Οι κινήσεις που εκτελούν αυτά τα ρομπότ μπορεί για τον άνθρωπο να θεωρούνται αυτονόητες (περπάτημα, τρέξιμο) ή ενδεχομένως κινήσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν από ένα γυμνασμένο άτομο (backflip) αλλά για να τις εκτελέσει ένα ρομπότ απαιτούνται πολλές ώρες έρευνας και πειραμάτων και αυτό γιατί μια απλή κίνηση ενός βραχίονα του ρομπότ, απαιτεί τον συνδυασμό πολλών υδραυλικών και ηλεκτρονικών μερών καθώς και αισθητήρων για να εξομοιωθεί με την ανθρώπινη κίνηση.

Τον Δεκέμβριο του 2013 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Google X (θυγατρική της Alphabet) για ένα άγνωστο ποσό. Η Alphabet εκείνη την εποχή εξαγόρασε πολλές starups και προχωρημένες εταιρείες όπως η Boston Dynamics που δραστηριοποιούνταν γύρω από την ρομποτική. Ωστόσο φάνηκε εν τέλει ότι η Alphabet δεν μπόρεσε να διαχειριστεί και να ενσωματώσει όλες αυτές τις εταιρείες. Έτσι η Boston Dynamics τον Ιούνιο του 2017 πουλήθηκε στην Ιαπωνική SoftBank (πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και την ρομποτική).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικηφόρος Ζαμπετάκης

Είμαι φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο και και μ' αρέσει να μαθαίνω συνεχώς καινούρια πράγματα. Έτσι στον ελεύθερο μου χρόνο διαβάζω βιβλία, από οικονομικά και αστυνομικά μέχρι φυσική και ρωσική λογοτεχνία. Ακόμα μ' αρέσει να ακούω μουσική και να πηγαίνω που και που στον κινηματογράφο για μια καλή ταινία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;