Soft skills versus hard skills

Στην αγορά το μεταπτυχιακό με την μεγαλύτερη ζήτηση είναι αυτό του Master of Business Administration (ΜΒΑ). Θεωρείται ότι για να μπορείς να το έχεις, θα έχεις και τις κατάλληλες δεξιότητες και όχι μόνο βαθειά γνώση οικονομικών και αρχών διοίκησης. Δυστυχώς πολλές φορές, η πραγματικότητα απέχει από την θεωρία. Στο αναλυτικό πρόγραμμα των πανεπιστημίων οι δεξιότητες με τους ανθρώπους όπως η δημιουργία μιας ομάδας, η διαπραγματευτική ικανότητα, η σωστή σύνταξη ενός κειμένου, η ελκυστική παρουσίαση ενός επιχειρηματικού σχεδίου μπαίνουν στο περιθώριο.

Κι όμως, είτε αναζητώντας μια εργασία είτε χτίζοντας την δική σου επιχείρηση, η βάση για την επιτυχία και την επίτευξη των στόχων σου είναι αυτές οι δεξιότητες. Πώς θα μπορέσεις να κυνηγήσεις το όνειρό σου αν δεν μπορείς να συνεργαστείς ή να δημιουργήσεις μια ομάδα; Πώς θα πετύχεις τους στόχους σου αν η τεχνική διαπραγμάτευσης win win, σου είναι οικεία σαν θεωρία, αλλά αδυνατείς να την εφαρμόσεις στην πράξη;  Πώς θα μπορέσεις να επικοινωνήσεις σε ένα μαιλ το ενδιαφέρον σου για μια εταιρεία αν διστάζεις να βάλεις τις σκέψεις σου σε σειρά γραπτά; Πώς θα μπορέσεις να προσεγγίσεις μια επενδύτρια ή έναν επενδυτή όταν αισθάνεσαι άγχος κατά την παρουσίαση σου;

Αν και στην σύγχρονη εποχή όλοι οι άνθρωποι μοιάζουν να έχουν κολλήσει σε μία οθόνη, οι διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στον πυρήνα του επιχειρηματικού κόσμου. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Σοφία Αμoρούσο. Γεννημένη στην Αμερική, ήταν ένα τυπικό παράδειγμα ανήσυχου πνεύματος που αναγκάστηκε να τελειώσει το σχολείο σπίτι και δεν σπούδασε (έλλειψη τυπικών hard skills). Στα 23 της όμως, άρχισε να πουλάει ρούχα vintage στο ebay έχοντας την οξυδέρκεια να «βλέπει» τι θα πουλούσε και πώς θα το επικοινωνούσε στους πελάτες της ζητώντας βοήθεια από φίλους της για όποια δραστηριότητα ήξερε οτι δεν είχε ο,τι χρειαζόταν. Αργότερα, ιδρύει την δική της εταιρεία, «Nasty Gal», η οποία εκτοξεύτηκε οικονομικά. ‘Εφτιαξε μια καλή ομάδα και συνέχισε μέχρι που το 2016 το περιοδικό Forbes την ονόμασε ως μια από τις πιο πλουσιες αυτοδημιούργητες γυναίκες στον κόσμο. Προς έκπληξη όλων, η εταιρεία της δηλώνει πτώχευση και πωλείται. Η ίδια όμως με απεριόριστο πλούτο soft skills ιδρύει μια νέα εταιρεία, βασισμένη στο βιβλίο της «Girl Boss», την «Girl Boss Media» με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει πάλι χιλιάδες θαυμάστριες ανά τον κόσμο και σε μικρό χρονικό διάστημα να σημειώσει με επιτυχία το πρώτο συνέδριο με επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες στο πάνελ του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ευελιξία, η επιμονή, η επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων για να αποτελέσουν το δίκτυο στήριξής σου είναι δεξιότητες δύσκολο να διδαχτούν. Δεν είναι hard skills. Ωστόσο, είναι απαραίτητο συστατικό επιτυχίας. Αποκτώνται αφενός με συμμετοχή σε σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, αφετέρου με την απρόσκοπτη αναζήτηση για προσωπική βελτίωση. Αν και όλοι μιλάνε για τα τυπικά προσόντα π.χ. την γνώση χειρισμού υπολογιστή, αυτό που κάνει την διαφορά είναι αντίστοιχα soft skills που σε καθιστούν άνθρωπο έτοιμο να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της ζωής.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ξυφτέρη

Μέσα από το προσωπικό μου ταξίδι συνέλεξα διαφορετικού είδους εμπειρίες. Εχω εργαστεί και ως υπάλληλος και στην δική μου επιχείρηση. Πάντα όμως με ακολουθούσε το πάθος για το πως χτίζεται η προσωπική και επαγγελματική ευρωστία. Στόχος μέσα από τα άρθρα μου είναι να πάρετε το έναυσμα για να συνεχίσετε να εξελίσεστε. Γιατί κάθε επιχείρηση αναπτύσσεται όταν αναπτύσσονται και οι άνθρωποί της.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;