Η σημασία της επένδυσης της Tesla στην Ελλάδα

 

Tesla

Στις 22/02/2018 η Tesla Inc. δημιούργησε στην Ελλάδα την εταιρεία Tesla Greece. Όπως ανακοίνωσε η ίδια η μητρική εταιρεία, σκοπός της Tesla Greece είναι η δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξής (R&D) που θα αποτελείται από υψηλά καταρτισμένους μηχανικούς. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι «η συγκεκριμένη ομάδα θα εστιάσει σε συγκεκριμένες δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης ώστε να επιταχύνει την ηλεκτροκίνητη τεχνολογία διαμέσου στενής συνεργασίας με την ομάδα μας στις Η.Π.Α.» . Το νέο αυτό κέντρο έρευνας θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο Αττικής «Λεύκιππος» του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
‘’Δομικά στοιχεία’’ της ομάδας από τις Η.Π.Α., στην οποία αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Tesla, αποτελούν ο Κωνσταντίνος Λασκαράκης ο οποίος είναι και επικεφαλής της καθώς και ο Κωνσταντίνος Μπούρχας οι οποίοι ήταν και οι ενορχηστρωτές του όλου εγχειρήματος για την δημιουργία του κέντρου. Και οι δύο είναι απόφοιτοι του ΕΜΠ και έχουν συμμετάσχει στην ομάδα «Προμηθέας» του ίδιου Πανεπιστημίου. Ο «Προμηθέας» έχει ως σκοπό, οι φοιτητές να κατασκευάσουν πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα οχήματα προκειμένου να συμμετάσχουν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό με την ονομασία «Shell Eco Marathon» με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Η ομάδα έχει καταγράψει επιτυχίες και αρκετά μέλη της έχουν αναδειχθεί μέσα από την λειτουργία της.

Η σημασία της επένδυσης

Η επένδυση αυτή της Tesla στην Ελλάδα είναι μία απόδειξη ότι το υψηλά καταρτισμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που παράγει η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει, ως καθοριστικός παράγοντας, στην προσέλκυση επενδύσεων με σκοπό την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία με διπλό όφελος για την χώρα. Αφενός σημαντική συμβολή στην μείωση του Brain Drain και την επιστροφή των νέων πίσω στην Ελλάδα όπου θα μπορούν να απασχοληθούν στους τομείς ειδίκευσης τους από εταιρείες και ερευνητικά κέντρα υψηλού επιπέδου παράγοντας σύγχρονη γνώση και τεχνολογία. Αφετέρου ο τομέας της Έρευνας και Ανάπτυξης έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία όχι μόνο λόγω των υψηλών κερδών που προκύπτουν από τις επενδύσεις στην ίδια την έρευνα αλλά και λόγω της βελτίωσης του επιπέδου της τεχνολογίας. Όσο πιο «μοντέρνα» τεχνολογία ενσωματώνεται στην παραγωγική διαδικασία τόσο τα προϊόντα που παράγονται στην χώρα καθίστανται πιο ανταγωνιστικά. Στην Ελλάδα, η οποία μαστίζεται από μη ανταγωνιστική παραγωγή (πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων) η βελτίωση της τεχνολογίας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας – ίσως ο σημαντικότερος – για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Με την επένδυσή της αυτή, η Tesla δείχνει ότι για την Ελλάδα όπου η παραγωγή υψηλά καταρτισμένου και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί «εθνικό σπορ» και παράλληλα εξαγώγιμο προϊόν, οι επενδύσεις στην έρευνα ίσως είναι ο δρόμος προς την ανάπτυξη.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικηφόρος Ζαμπετάκης

Είμαι φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο και και μ' αρέσει να μαθαίνω συνεχώς καινούρια πράγματα. Έτσι στον ελεύθερο μου χρόνο διαβάζω βιβλία, από οικονομικά και αστυνομικά μέχρι φυσική και ρωσική λογοτεχνία. Ακόμα μ' αρέσει να ακούω μουσική και να πηγαίνω που και που στον κινηματογράφο για μια καλή ταινία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;