«Σεβασμός στην εξουσία» η φράση κίνδυνος

Οι λόγοι για τους οποίους η φράση ‘σεβασμός στην εξουσία’ καίει το δημιουργικό των υπαλλήλων

Παρακολούθησα πρόσφατα μια ομιλία στο tedx μέσα από το γνωστό μας youtube. Και με έβαλε σε σκέψεις… Στην Ελλάδα πολλές φορές ακούς μέσα στις επιχειρήσεις την φράση «Σεβασμός στην εξουσία». Ειπώνεται κυρίως από τον άνθρωπο που βρίσκεται στο τιμόνι, έχει χίλιες δυο έννοιες στο μυαλό του αλλά έχει ξεχάσει κάτι πολύ σημαντικό «δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο.»

Η Diana Dosik, διευθύντρια στο Boston Consulting Group (BCG), σε ομιλία της στο TEDX  αναφέρεται στο παράδειγμα μιας εταιρείας που δεν ήξερε πώς να πείσει τους υπαλλήλους της να προχωρήσουν πιο γρήγορα ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ. Αποδείχτηκε ότι καλώς υπήρξε η όλη καθυστέρηση. ‘Οταν όλα ήρθαν στο φως, και υπήρχε συνοχή και κατανόηση στο ποιο ήταν το καλό της εταιρείας, το πρότζεκτ άρχισε να παίρνει την σωστή πορεία του.

Η φράση «σεβασμός στην εξουσία» κρύβει τους ακόλουθους κινδύνους λοιπόν:

  1. Θέτει στο επίκεντρο την λέξη εξουσία και όχι την ουσία της επιχείρησης, το γιατί φτιάχνεται.
  2. Συνήθως ο άνθρωπος που λέει αυτήν την φράση, νιώθει ότι δεν ακούγεται. Δεν ψάχνει όμως περαιτέρω τι συμβαίνει. Απαιτεί, χωρίς να εμπνέει. Η έλλειψη διαλόγου του στερεί κάτι καινούργιο που μπορεί να μην έχει σκεφτεί. Δεν μπορείς να καινοτομήσεις όταν δεν σκέφτεσαι εκ νέου πράγματα. Και όταν δεν αλλάζεις, επέρχεται φθορά.
  3. Κάθε επιχείρηση είναι φτιαγμένη γιατί σέβεται τον άνθρωπο. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υπάρχει κάποιο συμφέρον για την ανθρωπότητα. ‘Οταν λοιπόν η/ο υπάλληλος σε μια επιχείρηση καταλαβαίνει ότι δεν την/ τον υπολογίζουν νιώθει ότι αναιρείται ολόκληρη η ουσία της επιχείρησης. Και όταν η καρδιά της επιχείρησης, που είναι οι υπάλληλοί της, αρρωσταίνει, νοσεί και η ίδια επιχείρηση.

Το μόνο αντίδοτο σε μια τέτοια περίπτωση είναι η έμπνευση, ο διάλογος, το όραμα, το γιατί. Η αλλαγή στον τρόπο σκέψης, και στον τρόπο δράσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εσείς πώς θα δημιουργούσατε σεβασμό για το όραμα και τις αξίες της επιχείρησής σας;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ξυφτέρη

Μέσα από το προσωπικό μου ταξίδι συνέλεξα διαφορετικού είδους εμπειρίες. Εχω εργαστεί και ως υπάλληλος και στην δική μου επιχείρηση. Πάντα όμως με ακολουθούσε το πάθος για το πως χτίζεται η προσωπική και επαγγελματική ευρωστία. Στόχος μέσα από τα άρθρα μου είναι να πάρετε το έναυσμα για να συνεχίσετε να εξελίσεστε. Γιατί κάθε επιχείρηση αναπτύσσεται όταν αναπτύσσονται και οι άνθρωποί της.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;