Λήψη αποφάσεων: οι Συμπληγάδες πέτρες των επιχειρήσεων

Φτάνοντας στην σωστή λήψη αποφάσεων με μία μόνο λέξη

Η ορθή λήψη αποφάσεων απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και μελέτη. Έτσι λέμε τουλάχιστον θεωρητικά, γιατί πρακτικά καλούμαστε να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις γρήγορα παρά το μέγεθος των συνεπειών που ακολουθούν.

Συνήθως τα κριτήρια μας έχουν να κάνουν με

  1. Τις πληροφορίες: Άλλοτε λίγες και άλλοτε παραπάνω από όσες χρειαζόμαστε, οι πληροφορίες αποτελούν την βάση πάνω στην οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις.
  2. Το ένστικτο: η διαίσθηση έχει οδηγήσει στον σωστό προορισμό πολλά επιχειρηματικά μυαλά. Πρόκειται για συνδυασμό πολλών παραγόντων
  3. Τις συνθήκες: η καθεστηκυία τάξη πραγμάτων, η κοινωνία, η πολιτική κατάσταση, η εκάστοτε νοοτροπία μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις. Το ίδιο όμως μπορεί να επηρεάσει και η συναισθηματική κατάσταση του ατόμου που παίρνει αποφάσεις.

Πώς θα ξέρουμε πότε παίρνουμε τελικά μια σωστή απόφαση;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σάιμον Σίνεκ προσθέτει άλλον ένα κριτήριο για να πάρεις μια απόφαση. Μιλάει για το πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε το «γιατί» πριν διαμορφώσουμε την γνώμη μας πάνω σε ένα καίριο ερώτημα. Οι ανοιχτές ερωτήσεις μας βοηθούν να εμβαθύνουμε σε μία κατάσταση. Να ψάξουμε αιτίες και αφορμές και τα πιστεύω μας.

Το «γιατί» κάνουμε μια πράξη μας προκαλεί να βρούμε λύσεις και να σταθεροποιήσουμε τα πιστεύω μας. Όταν ξεκινάμε να στήσουμε μια επιχείρηση το κάθε «γιατί» μπορεί να μας οδηγήσει στα κίνητρα και σε πιο ξεκάθαρη εικόνα του πώς αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση.

Ειδικά σε μία επιχείρηση όταν αναρωτιόμαστε «γιατί» φτάνουμε στον ορισμό του οράματος, της αποστολής, στην σύνθεση του επιχειρηματικού μανιφέστο, στις αξίες και κατ’ επέκταση στον τρόπο που θέλουμε να λειτουργεί. Τα γιατί αλλάζουν την σκέψη μας, τον λόγο μας, την συμπεριφορά μας.

Γιατί τελικά θέλουμε να χτίσουμε την επιχείρηση;

Γιατί αυτό το εγχείρημα;

Γιατί αυτήν την αγορά;

Γιατί τώρα;

Γιατί τα συγκεκριμένα μέσα;

Γιατί όχι κάποιος άλλος;

Γιατί…

Τα «γιατί» βγάζουν τις περιττές σκέψεις που μπορεί να έχουμε συλλάβει από το περιβάλλον. Ξεκαθαρίζουν τα θέλω και τα πρέπει μας.

Ένα «γιατί» θα ρωτήσουν και οι αυριανοί πελάτες και εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμες/οι να απαντήσουμε με προσοχή, συνέπεια και πλήρη διαύγεια.

Αναρωτηθείτε συνέχεια γιατί και θα εκπλαγείτε με το πού θα φτάσουν οι σκέψεις σας και κατά συνέπεια και οι πράξεις σας.

 

Πηγές:

https://www.skillsyouneed.com/ips/decision-making.html

http://devbasu.com/ask-yourself-why/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ξυφτέρη

Μέσα από το προσωπικό μου ταξίδι συνέλεξα διαφορετικού είδους εμπειρίες. Εχω εργαστεί και ως υπάλληλος και στην δική μου επιχείρηση. Πάντα όμως με ακολουθούσε το πάθος για το πως χτίζεται η προσωπική και επαγγελματική ευρωστία. Στόχος μέσα από τα άρθρα μου είναι να πάρετε το έναυσμα για να συνεχίσετε να εξελίσεστε. Γιατί κάθε επιχείρηση αναπτύσσεται όταν αναπτύσσονται και οι άνθρωποί της.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;