Google X – Το εργοστάσιο καινοτομίας της Google

Η « πρώην Googleε X είναι ένα μερικώς μυστικό ερευνητικό κέντρο το οποίο δημιουργήθηκε από την Google τον Ιανουάριο του 2010 σαν Google X. Λειτουργεί σαν θυγατρική της Alphabet Inc. από τον Οκτώβριο του 2015. Οι εργασίες στην X επιβλέπονται από τον Astro Teller επιχειρηματία και επιστήμονα. Το εργαστήριο ξεκίνησε τις έρευνες με την ανάπτυξη του πρώτου αυτόνομου αυτοκινήτου. Το όνομα επιλέχθηκε σκόπιμα για να δείξει ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο όνομα. Το ξεκάθαρο ήταν τι δεν θα έκανε η Google X. Σχεδόν όλα τα εταιρικά εργαστήρια προσπαθούν να βελτιώσουν τα προϊόντα της επιχείρησης. Στην Google χιλιάδες άνθρωποι ασχολούνται με αυτό. Η X δημιουργήθηκε ως το εκ διαμέτρου αντίθετο από αυτό. Έργο της είναι να λύσει μεγάλες προκλήσεις οπουδήποτε αλλού εκτός από την ίδια την Google. Βεβαίως δεν πρόκειται για φιλανθρωπική εταιρεία. Στόχος της είναι να δημιουργήσει την επόμενη Google.

Η Google X εφευρίσκει και λανσάρει τις λεγόμενες τεχνολογίες «moonshot». Στην Ελληνική σημαίνει εκτόξευση διαστημόπλοιου στο φεγγάρι. Από την Google X όμως ορίζεται ως η διεπαφή μεταξύ ενός μεγάλου προβλήματος, μίας ριζικής λύσης και μίας πρωτοποριακής τεχνολογίας. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα τους, «ξεκινάμε με ένα μεγάλο πρόβλημα του κόσμου που αν το λύσουμε θα μπορούμε να βελτιώσουμε τις ζωές εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Στην συνέχεια προτείνουμε μια ριζοσπαστική λύση που φαντάζει αδύνατη στο σήμερα σχεδόν σαν επιστημονική φαντασία. Τέλος ψάχνουμε για την επαναστατική τεχνολογία που υπάρχει είδη σήμερα κι αυτό μας δίνει την απαραίτητη ελπίδα ότι η λύση που ψάχνουμε είναι πιθανή ακόμα και αν απέχει από την τελική μορφή της 5 – 10 χρόνια ή δεν φαίνεται καν στον χρονικό ορίζοντα».

Google X

Στα μέσα του 2014 η Google είχε δηλώσει ότι οχτώ projects αναπτύσσονται από την Google X. Στο τέλος του 2014 τα projects που είχαν δημοσιοποιηθεί ήταν τα: Wing, Glass, Brain και το αυτόνομο αυτοκίνητο. Σήμερα η ανάπτυξη του αυτόνομου αυτοκινήτου πραγματοποιείται από μια ξεχωριστή εταιρία της Google την Waymo, το πρόγραμμα Brain είναι πλέον μέρος της ομάδας έρευνας της Google και το Glass έχει χωριστεί σε δύο τμήματα το Εxplorer edition που είναι μέρος της Google hardware και το Enterprise edition που προωθείται από την X.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την στιγμή στο site της X εμφανίζονται τρία projects:

Wing

Το project αυτό στοχεύει στην δημιουργία drones που θα παραδίδουν απο καταναλωτικά προϊόντα μέχρι φάρμακα για επείγοντα περιστατικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι και η Amazon έχει ένα παρόμοιο πρόγραμμα σε εφαρμογή το Prime Air.

Loon

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνεται με σκοπό να φέρει το internet στα 2/3 του πληθυσμού οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση. Αυτό πραγματοποιείται μέσα απ την χρήση μπαλονιών, τα οποία ταξιδεύουν στην στρατόσφαιρα, σχεδιασμένα να συνδέουν ανθρώπους απομακρυσμένων περιοχών και να δίνουν την δυνατότητα της σύνδεσης στο internet αμέσως μετά από μία καταστροφή.

Makani

Σκοπός του Makani είναι να δημιουργήσει χαρταετούς οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ενέργεια του ανέμου. Η αερομεταφερόμενη αυτή τεχνολογία αιολικής ενέργειας έχει την δυνατότητα να προωθήσει την παγκόσμια υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η μέθοδος επιλογής των ιδεών

Πολλά projects της (Google) X έχουν πλέον γίνει αυτόνομες εταιρίες ή έχουν περάσει στο άλλο εργαστήριο της Google το “Google Research”. Αλλά ακόμα περισσότερα δεν προχωρούν ποτέ πέρα από το στάδιο της ιδέας. Αυτό γιατί, βασική αρχή του εργαστηρίου είναι ότι κάθε νέα ιδέα προσπαθούν από την πρώτη στιγμή να την καταρρίψουν ως αδύνατη να πραγματοποιηθεί. Όπως έχει χαρακτηριστικά πει ο υπεύθυνος του Rapid Evil (του τμήματος της Google X που είναι υπεύθυνο για την αξιολόγηση των πιθανών projects) “Γιατί να αναβάλλεις την αποτυχία για αύριο ή την επόμενη εβδομάδα εάν μπορείς να αποτύχεις από τώρα;”. Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να παραμένουν μόνο οι ιδέες που έχουν αρκετές πιθανότητες να επιτύχουν. Στον κόσμο της Silicon Valley που οι ιδέες είναι άφθονες αλλά οι πραγματικές ανακαλύψεις είναι σπάνιες, προκειμένου να χρηματοδοτηθείς, ακόμα και από την ιδία την μητρική σου εταιρεία, θα πρέπει να πραγματοποιήσεις μια αληθινά ριζοσπαστική ανακάλυψη.

Κανένας μέσα στην X δεν ισχυρίζεται ότι θα ανακαλύψει το νέο internet ή τον νέο ηλεκτρισμό ούτε κάνουν το είδος της έρευνας που γίνεται στα πανεπιστήμια αλλά αυτό που προσπαθεί να επιτύχει είναι αρκετά μεγαλεπήβολο. Επένδυσαν ταυτόχρονα και στην εφεύρεση και στην καινοτομία. Οι ιδρυτές της ουσιαστικά προσπαθούν να απομυθοποιήσουν και να συστηματικοποιήσουν την διαδικασία παραγωγής ριζοσπαστικά καινοτόμων τεχνολογιών. Με αλλά λόγια προσπαθούν να γράψουν από την αρχή έναν οδηγό για την ριζοσπαστική δημιουργικότητα. Κάτι αναγκαίο στην σημερινή εποχή.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικηφόρος Ζαμπετάκης

Είμαι φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο και και μ' αρέσει να μαθαίνω συνεχώς καινούρια πράγματα. Έτσι στον ελεύθερο μου χρόνο διαβάζω βιβλία, από οικονομικά και αστυνομικά μέχρι φυσική και ρωσική λογοτεχνία. Ακόμα μ' αρέσει να ακούω μουσική και να πηγαίνω που και που στον κινηματογράφο για μια καλή ταινία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;