Επιταχυντές επιχειρήσεων – μια άλλη μορφή επώασης νεοφυών επιχειρήσεων

Στην χώρα μας σήμερα, οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων αποτελούν έναν ευρέως διαδεδομένο μηχανισμό με στόχο την αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχίας μιας νέας καινοτόμου επιχείρησης. Δηλαδή, ως θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων εννοούμε εγκαταστάσεις οι οποίες δημιουργούνται για να παρέχουν ένα περιβάλλον που προσφέρει κοινές υποδομές και ειδικές υπηρεσίες, για ένα χρονικό διάστημα (3 έως 5 ετών) σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Στους χώρους αυτούς διευκολύνεται το ξεκίνημα και η ανάπτυξη νέων startups, οι οποίες στη συνέχεια μετακινούνται σε δικούς τους επαγγελματικούς χώρους και τη θέση αυτών στη θερμοκοιτίδα καταλαμβάνουν άλλες νεότερες επιχειρήσεις. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα, όπως το ACEin που είναι μια θερμοκοιτίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Athens Incubator, μια πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και το Attica Business Innovation Center (BIC of Attika) η οποία είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Εκτός όμως από τις θερμοκοιτίδες, πρόσφατα ανέκυψαν και οι επιταχυντές νεοφυών επιχεήσεων. Πρόκειται για κάτι σχετικά καινούργιο για τα ελληνικά δεδομένα.

Οι business accelerators, όπως λέγονται οι επιταχυντές επιχειρήσεων στην αγγλική, είναι οργανισμοί οι οποίοι προσφέρουν μια γκάμα υποστηρικτικών υπηρεσιών και χρηματοδότησης σε startups. Συνήθως λειτουργούν εισάγοντας επιχειρήσεις σε προγράμματα διάρκειας από 1-6 μήνες τα οποία παρέχουν καθοδήγηση, χώρους γραφείων και υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας. Η πλέον όμως σημαντική παροχή τους είναι η πρόσβαση σε κεφάλαια, με αντάλλαγμα ένα μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της νέας επιχείρησης. Αυτό συνεπάγεται ότι αυτά τα προγράμματα ανάπτυξης είναι χρονικά ευαίσθητα και πολύ εντατικά.

Η κύρια αιτία που οι επιταχυντές επιχειρήσεων έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια αγορά είναι ότι συνδυάζουν πλεονεκτήματα τόσο για τις startups όσο και για τους επενδυτές.

Διαβάστε επίσης  Έμπνευση η κινητήριος δύναμη κάθε ηγετικής μορφής
Advertisements
Ad 14

Εξαιτίας του ότι εφαρμόζονται αυστηροί έλεγχοι από τους επιταχυντές προκειμένου οι νέες επιχειρήσεις να εισέλθουν στα προγράμματα τους, οι επενδυτές δεν χρειάζεται να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα για να να ανακαλύψουν και να εκτιμήσουν πιθανές ανερχόμενες startups. Μπορούν πολύ απλά να επενδύσουν σε έναν επιταχυντή ο οποίος λαμβάνει ως αντάλλαγμα, μέρος του μετοχικού κεφαλαίου από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του.

Περισσότεροι από τους μισούς επιταχυντές επιχειρήσεων, (52,1%) παγκοσμίως, χρηματοδοτούνται έστω και μερικά από μεγάλες εταιρίες. Αυτό συμβαίνει γιατί με αυτόν τον τρόπο, οι μεγάλες εταιρίες μπορούν και συνδέονται πιο εύκολα και αποδοτικά με startup. Οι επιταχυντές από την άλλη πλευρά, με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτούν το χαρτοφυλάκιό τους από νεοφυείς επιχειρήσεις και βελτιώνουν τις προοπτικές αυτών να πουληθούν, να χρηματοδοτηθούν περαιτέρω ή και να εξαγοραστούν από τις εταιρείες αυτές.

Ταυτόχρονα, οι νέοι καινοτόμοι επιχειρηματίες βρίσκουν μια πλειάδα παροχών στους επιταχυντές επιχειρήσεων. Οι οργανισμοί αυτοί διοικούνται από ανθρώπους οι οποίοι είναι ειδικοί στις startup και στην ανάπτυξη αυτών. Δεν υπάρχει λοιπόν μεγαλύτερο πλεονέκτημα από το να δουλεύει και να αναπτύσσεται ένας νέος επιχειρηματίας στον ίδιο χώρο με αυτούς. Οι υποδομές και οι παροχές είναι οι πλέον σύγχρονες και επιπλέον, παράγοντας εξίσου σημαντικός, οι νέοι αυτοί έρχονται σε επαφή μεταξύ τους ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εξαπλώνεται ο θεσμός αυτός. Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Endeavor, το οποίο είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία ταυτοποιεί και υποστηρίζει τη συνεχή ανάπτυξη επιχειρήσεων με υψηλές προοπτικές και αντίκτυπο σε αναδυόμενες αγορές. Το 2012 ξεκίνησε την λειτουργία του και στην Ελλάδα, την πρώτη χώρα δραστηριοποίησής του στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης  ThinkBiz Academy2018| Έρχεται ένα ξεχωριστό 2ήμερο επιχειρηματικότητας!

Ο επιταχυντής του metavallon, μέσα σε 4 μήνες εντατικής δουλειάς, μεταμορφώνει ιδέες με υψηλή δυναμική και sturtups σε ακμάζουσες επιχειρήσεις.

Η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα befinnovative το οποίο είναι ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης ομάδων και επιχειρήσεων για την ανάπτυξη ιδεών, τεχνολογικών λύσεων και νέων εταιρειών στην περιοχή των οικονομικών συναλλαγών (fintech). Το befinnovative είναι impact accelerator και δεν αποκτά ποσοστό από την εταιρεία που θα δημιουργηθεί. Αυτοί βέβαια δεν είναι οι μόνοι επιταχυντές επιχειρήσεων στην χώρα μας αλλά αποτελούν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα.

 

Είμαι φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο και και μ' αρέσει να μαθαίνω συνεχώς καινούρια πράγματα. Έτσι στον ελεύθερο μου χρόνο διαβάζω βιβλία, από οικονομικά και αστυνομικά μέχρι φυσική και ρωσική λογοτεχνία. Ακόμα μ' αρέσει να ακούω μουσική και να πηγαίνω που και που στον κινηματογράφο για μια καλή ταινία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Turkish Detective: Εγκλήματα με άρωμα… Κωνσταντινούπολης

Εγκλήματα στην ΠόληΗ σειρά The Turkish Detective είναι από εκείνες
Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Έρωτας και ψυχοθεραπεία – έννοιες ασύμβατεςΗ Κόλαση του Δάντη μοιάζει