‘Ενα νόμισμα δύο πλευρές: manager και leader

Τις προάλλες μιλούσα με μια γνωστή μου για τα social media. «Δεν μου αρέσει η λέξη manager. Προτιμώ την λέξη leader», μου είπε.

Δεν της απάντησα. Δεν απάντησα σε κανένα άρθρο, βιβλίο ή infographic σχετικά με την «υπέροχη», «θετική» λέξη leader και την «απαρχαιωμένη» λέξη manager.

Στο μυαλό μου δεν μπορείς να είσαι επιτυχημένος ηγέτης χωρίς να είσαι επιτυχημένος μάνατζερ. Ένας άνθρωπος ηγείται ανθρώπων, κινητοποιεί, εμπνέει και δίνει το σωστό παράδειγμα. Η / Ο μάνατζερ διαχειρίζεται συστήματα, χρήματα, τον χρόνο, τα μέσα. Ποιος θα έλεγε ότι το βιβλίο «Ο μάνατζερ του 1 λεπτού» δεν είναι ένα αξιόλογο παράδειγμα ηγεσίας;

Ας πάρουμε την Οπρα  Ουίνφρι. Ήταν υπεύθυνη για την παραγωγή της εκπομπής της για 25 συνεχόμενες τηλεοπτικές σεζόν με 4562 επεισόδια. Κατάφερε να οδηγήσει στον καναπέ του στούντιο προσωπικότητες όπως η Μισέλ Ομπάμα, ο Νέλσον Μαντέλα, ο Αντονι Ρόμπινς: ανθρώπους που σπάνια δίνουν συνεντεύξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημιούργησε μια αυτοκρατορία μαζικών μέσων ενημέρωσης και τώρα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα με το να επαναπροσδιορίσει την ίδια της την εργασία. Τα κέρδη από τις επιχειρήσεις της φτάνουν τα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέτυχε τους στόχους της με το να διαχειρίζεται σωστά τον χρόνο της, τα χρήματά της, την εκπαίδευσή της και κάθε άλλο μέσον που διέθετε προκειμένου να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει και ως υποδειγματική ηγέτιδα να δώσει πρώτη το παράδειγμα. Αυτό ήταν και η δύναμη που έκανε τόσους ανθρώπους να πιστέψουν σε αυτήν: το γεγονός ότι έπραττε όσα διακήρυττε.

Όταν η Όπρα Ούινφρι μιλούσα για να δίνεις, έδινε. Οταν μιλούσε για ευγνωμοσύνη, ευχαριστούσε. Όταν μιλούσε για την σημασία βιβλίων, τα διάβαζε πρώτη. Θα πρέπει να είναι υποδειγματική διαχειρίστρια του χρόνου της, καθώς ποτέ δεν άργησε για την εκπομπή της. Θα πρέπει να είναι υποδειγματική ηγέτιδα καθώς όλοι οι επισκέπτες της έφευγαν με αναπτερωμένο το ηθικό. Δεν θα μπορούσε να είναι καλή ηγέτιδα αν δεν ήταν καλή μάνατζερ.

Έχουμε την τάση να χρειαζόμαστε έναν τίτλο προκειμένου να συμπεριφερθούμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. «Με συγχωρείτε αλλά δεν είμαι η μάνατζερ. Αυτή δεν είναι δική μου ευθύνη.» Το έχετε ακούσει; Το έχετε πει. Εγώ ναι. Σύμφωνα με τον τίτλο και με τον ρόλο μου όντως το ζήτημα δεν ήταν δική μου ευθύνη. Θα μπορούσα όμως να κάνω κάτι για το πρόσωπο που βρισκόταν μπροστά μου; Ναι. Μερικές φορές το μόνο άτομο που βρίσκεται μπροστά σε μια υπόθεση είσαι εσύ. Το να νίπτεις τας χείρας σου ως άλλος Πόντιος Πιλάτος είναι ο εύκολος τρόπος. Δεν είναι όμως ο τρόπος μιας ηγέτιδας, ενός ηγέτη, μιας μάνατζερ, ενός μάνατζερ.

Διαχειρίσου τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τον λόγο σου και ηγήσου με το παράδειγμά σου. Μην περιμένεις κανέναν άνθρωπο με τον σωστό τίτλο να σε σώσει. Ανακάλυψε την/τον μάνατζερ, την ηγέτιδα, τον ηγέτη που κρύβεται μέσα σου.

Κάθε φορά που κάνουμε αυτό που λέμε,

Κάθε φορά που ερχόμαστε προετοιμασμένοι σε μια συνάντηση,

Κάθε φορά που προσέχουμε την εμφάνισή μας,

Κάθε φορά που σεβόμαστε τον χρόνο των άλλων,

Κάθε φορά που ενθαρρύνουμε τους διπλανούς μας

Κάθε φορά που η παρουσία μας κάνει την διαφορά, είμαστε σπουδαίοι ηγέτες και μάνατζερ. Σε κάθε απόφαση που παίρνουμε δείχνουμε ποιοι είμαστε.

Ας μην ανησυχούμε για ταμπέλες. Οι ταμπέλες δεν μας ορίζουν. Μας ορίζουν οι πράξεις μας.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ξυφτέρη

Μέσα από το προσωπικό μου ταξίδι συνέλεξα διαφορετικού είδους εμπειρίες. Εχω εργαστεί και ως υπάλληλος και στην δική μου επιχείρηση. Πάντα όμως με ακολουθούσε το πάθος για το πως χτίζεται η προσωπική και επαγγελματική ευρωστία. Στόχος μέσα από τα άρθρα μου είναι να πάρετε το έναυσμα για να συνεχίσετε να εξελίσεστε. Γιατί κάθε επιχείρηση αναπτύσσεται όταν αναπτύσσονται και οι άνθρωποί της.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;