Έμπνευση η κινητήριος δύναμη κάθε ηγετικής μορφής

Όταν δεν σε εμπνέει αυτή που ηγείται

Υπάρχει μια πολύ εύστοχη φράση των Αμερικανών. «If you want to gather honey, don’t kick over the beehive». Αν θέλεις να συλλέξεις μέλι, μην κλοτσάς κάτω το μελίσσι.

Είναι αλήθεια, οι μέλισσες μπορεί να αποβούν μεγάλη αγκίδα για την μελισσοκόμα, μπορεί ακόμα να αποβούν και μοιραίες. Τι θα γινόταν όμως αν τελικά οι μελισσοκόμες δεν έδειχναν την υπομονή, την στοργή και την αγάπη σε αυτό που κάνουν; Τι θα γινόταν αν η έμπνευση μιας μελισσοκόμας δεν ήταν αρκετή για να εργαστεί πάνω στο συγκεκριμένο επίπονο έργο;

Συνήθως σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, οι υπάλληλοι προσβλέπουν στις εργοδότριες τους προκειμένου να καθοδηγηθούν, να εμπνευστούν και να ακολουθήσουν ένα όραμα που θα τις εμπνέει. Τότε η εργασία κυλάει πιο εύκολα, γιατί ακόμα και στις χειρότερες δυσκολίες η ομάδα είναι ενωμένη και λειτουργεί για έναν κοινό σκοπό. Λειτουργεί έτσι γιατί έχουν τεθεί τα πλαίσια εργασίας όπως όραμα, αποστολή, στόχοι της επιχείρησης και κανόνες λειτουργίας της ομάδας σύμφωνοί προς όλες τις εργαζόμενες.

Ο κόσμος όμως δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Οι περιπτώσεις που στο τιμόνι μιας επιχείρησης βρίσκεται μια οδηγός με αυταρχικό ύφος και μπερδεμένες αξίες δεν είναι λίγες. Μένουν οι υπάλληλοι να παλεύουν σε μια καθημερινότητα που τους αποστραγγίζει από κάθε τι δημιουργικό και μετράνε τα λεπτά να περάσουν. Τικ. Τακ. Τικ. Τακ. Ο χρόνος κυλά. Κυλάει ο χρόνος της ζωής μας και όλοι θα θέλαμε να ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο.

Εδώ λοιπόν έρχεται μια μαγική λέξη που ονομάζεται επιλογή. Επιλέγεις ή να αλλάξεις το περιβάλλον ή να ψάξεις για άλλο που θα συμφωνεί με τον ιδεατό σου κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ας πάμε όμως να δούμε τι γίνεται με την επιχειρηματία που δεν εμπνέει, βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησής της και δεν έχει την επιλογή να φύγει. Στον δικό της ιδεατό κόσμο, οι άλλοι θα κάνουν ότι τους λέει και όλα θα πηγαίνουν όπως τα έχει προβλέψει. Βλέπει όμως κάθε μέρα ανθρώπους που τους λείπει το κέφι για δουλειά. Βλέπει ανθρώπους που βρίσκονται εκεί από τον φόβο, από ανάγκη. Στην αρχή αισθάνεται δυσφορία. Μετά, λέει στον εαυτό της ότι από την στιγμή που ήταν επιλογή τους και απόφασή τους εκείνη δεν έχει την ευθύνη τους. Το λέει στον εαυτό της και οι υπάλληλοι βλέπουν μια εργοδότρια που δεν σκοπεύει να αλλάξει.

Οι επιχειρήσεις εξελίσσονται όσο εξελίσσονται και οι επιχειρηματίες. Οι επιχειρήσεις εξελίσσονται όσο οι επιχειρηματίες είναι αποφασισμένες να αλλάξουν οι ίδιες.

Πάρε έναν καθρέφτη. Πόσο εσύ εμπνέεσαι από έναν άνθρωπο με αυτήν την συμπεριφορά για να υλοποιήσεις το όραμα που έχεις βάλει; Αν βρεις σημεία βελτίωσης, έχεις κάνει το πρώτο βήμα. Έχεις ανακαλύψει τον πρώτο πραγματικό στόχο που πρέπει να βάλεις για να πάει η εταιρεία σου μπροστά. Αν σε εμπνέει αρκετά ο άνθρωπος που έχεις μπροστά στον καθρέφτη, καιρός να αρχίσεις να βλέπεις αν τελικά εμπνέει και τους ανθρώπους της εταιρείας σου. Γιατί η επιχείρηση δεν είναι ατομική δουλειά όσο κι αν μερικές επιχειρήσεις συνίστανται σε αυτό το νομικό πλαίσιο. Η επιτυχία μιας επιχείρηση εξαρτάται από τις σχέσεις των ανθρώπων. Και ο άνθρωπος που έχει το τιμόνι μιας επιχείρησης οφείλει να εμπνέει για να βλέπει τους ανθρώπους γύρω του να ανθίζουν.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ξυφτέρη

Μέσα από το προσωπικό μου ταξίδι συνέλεξα διαφορετικού είδους εμπειρίες. Εχω εργαστεί και ως υπάλληλος και στην δική μου επιχείρηση. Πάντα όμως με ακολουθούσε το πάθος για το πως χτίζεται η προσωπική και επαγγελματική ευρωστία. Στόχος μέσα από τα άρθρα μου είναι να πάρετε το έναυσμα για να συνεχίσετε να εξελίσεστε. Γιατί κάθε επιχείρηση αναπτύσσεται όταν αναπτύσσονται και οι άνθρωποί της.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;