Χιούμορ: απαραίτητο συστατικό στην αποτελεσματική επικοινωνία

Πώς το χιούμορ διευκολύνει την επικοινωνία

Και είσαστε έτοιμες/οι να αρχίσετε να μιλάτε για μια επικείμενη επιχειρηματική συμφωνία. Όλα τα χαμόγελα είναι παγωμένα και αισθάνεστε λίγο άβολα. Ξαφνικά ακούγεται ένα χιουμοριστικό σχόλιο και όλα γίνονται ως δια μαγείας πιο εύκολα. Το χιούμορ φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους πιο προσιτούς και συνεργάσιμους. «Λύνει» την οποιαδήποτε αμηχανία και η/ο επιχειρηματίας έρχεται πιο κοντά σε μια ομάδα που θέλει πραγματικά να πετύχει. Σε στιγμές δυσκολίας το χιούμορ αποφορτίζει την ατμόσφαιρα και δίνει νέα δύναμη στην ομάδα.

Η Μαρία Μπακοδήμου είναι γνωστή για το χιουμορ της ως το όπλο της για να δένει τις ομάδες με τις οποίες συνεργάζεται. Στο επιχειρηματικό της εγχείρημα MaryMaryShop βλέπουμε ένα φρέσκο κορίτσι να έχει το χαμόγελό της φορώντας τις δημιουργίες της. Και σκεφτόμαστε πόσο θα διασκεδάζει η ομάδα της ενώ εργάζεται.

Η ίδια έχει τελειώσει το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Θεσσαλονίκης, αλλά την κέρδισε ο χώρος της ψυχαγωγίας. Έστησε το προσωπικό της branding  με το να κάνει έξυπνο χιούμορ, και να περνάει καλά. Αυτήν την φιλοσοφία την περνάει και στην επιχείρησή της δημιουργώντας την εντύπωση  ότι τα προϊόντα που προτιμάει κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται θετική δύναμη. Και όλα αυτά χρησιμοποιώντας το χιούμορ.

Τι κάνουμε αν δεν το έχουμε έμφυτο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Επικεντρωθείτε σε σκέψεις που μπορούν να ξαφνιάσουν το κοινό και να περιγράψουν μια αληθινή κατάσταση.
  • Χρησιμοποιήστε χιούμορ σχετικό με την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε;
  • Παρακολουθήστε ποια πράγματα σας κάνουν να γελάτε. Πολλές φορές γελάμε με τις ατάκες των μικρών παιδιών γιατί με πολύ έξυπνο τρόπο δίνουν διαφορετικές διαστάσεις σε κάτι που μας προβληματίζει. Αυτή είναι μια σπουδαία τακτική να υιοθετήσουμε.
  • Στο βιβλίο The Humor Code, ο Peter McGraw, καθηγητής μάρκετινγκ και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Bouldere του Κολοράντο και ο δημοσιογράφος , Joel Warner έπειτα από εκτενή έρευνα καταλήγουν στο εξής: Προκαλείς γέλιο όταν μιλάς για κάτι που είναι λάθος, αμφισβητήσιμο ή ακόμα και απειλητικό αλλά παράλληλα μοιάζει να είναι «εντάξει, αποδεχτό ή ασφαλές».

Ο ψυχολόγος και φιλόσοφος William James, είπε: «Η κοινή λογική και το χιούμορ είναι το ίδιο πράγμα, που κινείται με διαφορετική ταχύτητα. Μια δόση χιούμορ είναι κοινή λογική που χορεύει.»


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ξυφτέρη

Μέσα από το προσωπικό μου ταξίδι συνέλεξα διαφορετικού είδους εμπειρίες. Εχω εργαστεί και ως υπάλληλος και στην δική μου επιχείρηση. Πάντα όμως με ακολουθούσε το πάθος για το πως χτίζεται η προσωπική και επαγγελματική ευρωστία. Στόχος μέσα από τα άρθρα μου είναι να πάρετε το έναυσμα για να συνεχίσετε να εξελίσεστε. Γιατί κάθε επιχείρηση αναπτύσσεται όταν αναπτύσσονται και οι άνθρωποί της.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;