5 λόγοι για τους οποίους το νέο σας πτυχίο είναι ασήμαντο

Τελικά σε τι αξίζει το νέο μου πτυχίο; Με το αυξανόμενο κόστος των ακαδημαϊκών σπουδών, τα φοιτητικά δάνεια, την έλλειψης θέσεων εργασίας και των ευκαιριών για την επιχειρηματικότητα στο διαδίκτυο, είναι περίεργο το γεγονός ότι αρκετοί αναρωτιούνται: «άξιζε όλος αυτός ο κόπος και χρόνος για να πάρω το πτυχίο μου;

«Μπες στο πανεπιστήμιο και το μέλλον σε περιμένει. Να πάρεις γρήγορα το πτυχίο σου, να βρεις μια καλή δουλειά, να φτιάξεις τη ζωή σου όπως τη θες».

Γενιές και γενιές μεγάλωσαν – και μεγαλώνουν – στην Ελλάδα με αυτό περίπου το ιδανικό κατά νου. Ένα ιδανικό που όμως έχει πια ξεθωριάσει. Όχι γιατί οι σπουδές δεν είναι πολύτιμο εφόδιο, αλλά γιατί δεν είναι πλέον αρκετές.

Advertisements
Ad 14

Παρακάτω αναφέρονται 5 λόγοι για τους οποίους το πτυχίο σας δεν αξίζει τον κόπο:

1. Ακαδημαϊκός πληθωρισμός

Τη δεκαετία του ‘80 μόνο το 30% των εργαζομένων της μεσαίας τάξης είχε εκπαίδευση πέρα ​​από το λύκειο. Σήμερα, σχεδόν το 65% όλων των θέσεων εργασίας απαιτεί ανώτατη εκπαίδευση . Το νέο πτυχίο του πανεπιστημίου σας καθίσταται ολοένα και πιο άχρηστο καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποφοιτούν από τον ίδιο κλάδο, καθώς οι θέσεις εργασίας που χρειάζονταν μόνο ένα πτυχίο πανεπιστημίου προτιμούν τώρα και άτομα με μεταπτυχιακά.

Αν παλαιότερα η ανάγκη για νέους πτυχιούχους ήταν μεγάλη τώρα πια είναι πλεονάζουσα. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, στην οποία υπερτερεί η προσφορά. Αν παλαιότερα το να αποκτήσεις ένα πτυχίο ήταν ένα σημαντικό προνόμιο στην αγορά εργασίας, τώρα πια είναι απλά σαν να τελείωσες το λύκειο. Αυτό έχει ως συνέπεια να μειωθεί όχι μόνο η αξία ενός πτυχίου αλλά και η ποιότητα των γνώσεων που αποκτάς μέσω αυτών.

Είναι θέμα χρόνου μέχρι να χρειαστείτε πτυχίο ή πιστοποιητικό για να κόψετε χλοοτάπητα ή ακόμα και να σερβίρετε καφέ.

πτυχίο

2. Η ψευδαίσθηση της ασφάλειας

Αυτό που αποτελούσε εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας μετατράπηκε πρόσφατα σε άσκηση σε μουσικές καρέκλες. Δεν υπάρχουν αρκετές δουλειές για τον καθένα και βρίσκεστε να προσπαθείτε να μην είστε ο περίεργος άνθρωπος που τον αποφεύγουν όλοι.

Διαβάστε επίσης  Βία κατά των Γυναικών στον εργασιακό χώρο

Σύμφωνα με άρθρο του CNN , λιγότεροι από τους μισούς αποφοίτους κολεγίων ηλικίας κάτω των 25 ετών εργάζονται σε εργασία που απαιτεί πτυχίο κολεγίου. Το ίδιο άρθρο αναφέρει μια μελέτη του 2012 από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Εργατικού Δυναμικού του Πανεπιστημίου της Georgetown δείχνοντας ότι τα πτυχία του πτυχιούχου πανεπιστημίου έχουν ποσοστό ανεργίας 8,9%.

Εκτός αυτού σαν Ελλάδα, είμαστε τα τελευταία χρόνια η χώρα της Ευρώπης με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στον γενικό πληθυσμό (πάνω από 25%) και το δεύτερο υψηλότερο στην ανεργία των νέων (48,3%).

Η χώρα που φιλοξενεί τις επτά από τις 10 ευρωπαϊκές περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνια ανέργων, αλλά και τους περισσότερους υποαπασχολούμενους, με το 72,1% σε θέσεις μερικής απασχόλησης να δηλώνει ότι θα επιθυμούσε πλήρη.

Και είμαστε πια «παγκόσμιοι πρωταθλητές» και στους άνεργους πτυχιούχους. Ένας στους πέντε απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει εγκλωβιστεί εκτός αγοράς εργασίας.

πτυχίο

3. Το κόστος είναι δυσθεώρητο για το προϊόν που προσφέρεται

Κατά μέσο όρο, το κόστος για ένα έτος φοίτησης στο πανεπιστήμιο κοστίζει το 40% του εισοδήματος μιας οικογένειας . Αν και η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα παραμένει δωρεάν, δεν ισχύει το ίδιο για την ποιότητα αυτής της εκπαίδευσης. Κι αν προσθέσουμε το γεγονός πως το μεγαλύτερο ποσοστό των εισαγόμενων σε πανεπιστημιακές σχολές, κάνουν φροντιστήρια και επιπλέον ώρες μαθημάτων πέραν  του σχολείου τις οποίες πληρώνουν, τότε σίγουρα δεν το λες δωρεάν όλο αυτό το σύστημα.

Επίσης είναι ξεκάθαρο πως το πρώτο πτυχίο δεν έχει πλέον καμία αξία συνεπώς θα πρέπει να προβείς σε ένα μεταπτυχιακό τουλάχιστον. Ως συνέπεια αυτού αρκετοί τείνουν να παίρνουν φοιτητικά δάνεια και να δεσμεύονται μακροπρόθεσμα χωρίς να ξέρουν αν τελικά ο κόπος του θα αποσβεστεί μελλοντικά.

4. Η πηγή της δημιουργικότητας

Ορισμένοι φαίνεται να πιστεύουν ότι η απλή πράξη συμμετοχής σε ένα κολέγιο σας κάνει πιο καινοτόμους και δημιουργικούς. Αυτό απλά δεν ισχύει.

Διαβάστε επίσης  Οικονομική κρίση: Πώς επηρεάζει τον ψυχισμό μας;

Η δημιουργικότητα και η καινοτομία δεν προέρχονται από αυτό που οι άνθρωποι σας διδάσκουν: νέες ιδέες προέρχονται από τις προσωπικές σας εμπειρίες και την αλληλεπίδρασή σας με το περιβάλλον σας. Ναι σίγουρα οι σπουδές είναι μια εμπειρία και σίγουρα θα σας διδάξουν ένα τρόπο σκέψης, παρ’ όλα αυτά δεν είναι η μοναδική οδός για αν διευρύνετε τους ορίζοντες σας.

5. Οι καθηγητές σας δεν ενδιαφέρονται για την εκπαίδευσή σας

Γνωρίζω ανθρώπους που αποφοίτησαν με πτυχίο μηχανικού και δεν μπορούσαν να λύνουν παράγωγα. Δεν αστειεύομαι.

Πολλοί καθηγητές ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τη θητεία και την έρευνά τους παρά για να εξασφαλίσουν ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση που μπορούν να σας δώσουν. Ειδικά στην Ελλάδα το «καθηγητιλίκι» είναι ένα χόμπι ή μια δευτερεύον δουλειά με «εύκολο χρήμα» γι’ αυτούς. Σπάνια υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται να διδάξουν πράγματα με τέτοιο τρόπο που να αφομοιώνονται πλήρως από τους φοιτητές και να μεταλαμπαδεύουν γνώση.

Παρ’ όλα αυτά επειδή θα ήθελα να έχετε μια σφαιρική άποψη στο τέλος αυτού του άρθρου παρακάτω σας παραθέτω και πέντε λόγους για τους οποίους αξίζει να έχεις πτυχίο.

πτυχίο

1. Θα είσαι καλύτερα έχοντας ένα παρά κανένα

Αν και η απόκτηση ενός πτυχίου δεν είναι το χρυσό εισιτήριο για την επιτυχία πια, εξακολουθεί να είναι ένα τελετουργικό πέρασμα. Εάν χρειάζεστε να βρείτε δουλειά, η κατοχή πτυχίου μπορεί να σας βοηθήσει – όχι μόνο θα έχετε περισσότερες επιλογές για να διαλέξετε, αλλά θα πληρώσετε επίσης περισσότερο.

2. Εκμάθηση ενός τρόπου σκέψης

Οι σπουδές είναι κάτι περισσότερο από ανάγνωση βιβλίων κι αποστήθιση γνώσεων: σας διδάσκει επίσης πώς να σκέφτεστε . Πρόκειται μέσα από αυτή τη διαδικασία να μάθετε πώς να γίνετε ηγέτης και πώς να προλάβετε αδύνατες προθεσμίες με 3 ώρες ύπνου μόνο.

Εάν επωφεληθείτε από όλα όσα προσφέρει η τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι μια ευκαιρία να μάθετε πώς να βελτιώσετε τη καριέρα σας, να διαπραγματευτείτε και να πειραματιστείτε στη ζωή χωρίς κακές συνέπειες.

3. Εμπειρία

Το να πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο είναι πραγματικά μια εμπειρία ζωής: το να μένεις μόνος σου σε ένα δωμάτιο, έχοντας πολλά ξενύχτια για διάβασμα, το να μαθαίνεις νέα πράγματα που αρκετοί δεν γνωρίζουν κι κυρίως το να βάζεις το μυαλό σου να σκέπτεται και να υπολογίζει, ρίναι πράγματα που δεν τα μαθαίνεις εύκολα. Εκπαίδευση μπορείτε να λάβετε ανά πάσα στιγμή, αλλά αυτή η εμπειρία της φοιτητικής ζωής μπορείτε να τη γευτείτε μόνο μια φορά. Επίσης όταν θα είστε μεγαλύτεροι, θα ωριμάσετε πάρα πολύ και δεν θα είστε σε θέση να πάρετε τα ρίσκα που θα παίρνατε ως φοιτητής. Κι αυτό διότι τα λάθη θα έχουν μεγαλύτερες συνέπειες σε πιο μεγάλη ηλικία.

Διαβάστε επίσης  Μάθε παιδί μου γράμματα , για να γίνεις πολυτεχνίτης (ερημοσπίτης)

Εσείς βασικά αλλάζετε ως άτομο κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών.

4. Πνευματική Ενθάρρυνση

Μόνο μετά το πτυχίο συνειδητοποιείτε πόσο διανοητικά διεγέρθηκες κάθε μέρα που ήσουν στη σχολή. Έχετε μάθει νέες ιδέες από μια ντουζίνα διαφορετικά θέματα. Κι αυτό έχει βελτιώσει τον τρόπο σκέψης σας. Μπορούσατε να επιλέξετε τι θέλετε να μάθετε για το επόμενο εξάμηνο χρησιμοποιώντας μαθήματα επιλογής, βελτιώνοντας την κρίση σας και την ικανότητα να λαμβάνετε αποφάσεις. Τέλος σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο θα μπορούσατε να συναντήσετε κάποιον στην πανεπιστημιούπολη ο οποίος θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς την κοσμοθεωρία σας με μία απλή συνομιλία.

5. Είναι πραγματικά διασκεδαστικό

Έχετε ολόκληρη τη ζωή σας για να εργαστείτε: ακόμα και αν καταλήξετε να είστε αυτοαπασχολούμενος, η εργασία δεν πρόκειται ποτέ να είναι τόσο ανέμελη όσο ήταν πριν το πτυχίο.

Ένα πτυχίο δεν εγγυάται την ασφάλεια, ούτε και την αποτυχία. Κατά τη λήψη της απόφασης για το αν πρέπει να παρακολουθήσετε ή όχι, ελέγξτε τα γεγονότα που αφορούν στην ατομική σας κατάσταση. Εάν θέλετε να σπουδάσετε, θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από απλά να πετύχετε καλή δουλειά και να κερδίζετε χρήματα. Θα πρέπει να είναι για την εμπειρία, την πνευματική διέγερση και όλα τα πράγματα που μαθαίνετε παράλληλα με τα μαθήματα σας. Μην εξαρτάστε από μια εταιρεία που θα σας προσλάβει για να πείτε ότι τελικά το πτυχίο άξιζε τον κόπο.

πτυχίο

 

Είμαι 24 ετών και σπούδασα Βιομηχανική Διοίκηση & Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Παρ' όλα αυτά το μυαλό μου ήταν χαμένο στο πως θα ανακαλύψω τον κόσμο, να τον απαθανατίσω και θα μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου με άλλους. Γι αυτό και ταξιδεύω συχνά, φωτογραφίζω συχνότερα και κάνω πλάκες συνέχεια. Όταν δεν ασχολούμαι με τα παραπάνω μου αρέσει να λιώνω σε βιβλία και game (κυρίως games), και να δοκιμάζω νέα πράγματα με αρκετή δόση αδρεναλίνης.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ένας διαφορετικός τυμπανιστής

“Ένας διαφορετικός τυμπανιστής” του φυλετικού ρατσισμού

  Το μυθιστόρημα  «Ένας διαφορετικός τυμπανιστής» του William Melvin Kelley ανήκει

Φούστα πάνω από παντελόνι: Ένα αμφιλεγόμενο trend

Η επιστροφή του trend!Από το τότε στο τώραΜε τις ρίζες