Υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση

 

εγκεφαλική παράλυση
Πηγή εικόνας: onmed.gr

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή, με τη σημαντική συνδρομή της bwin αναλαμβάνει ένα σημαντικό έργο για να βοηθήσει τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση. Στο μυαλό όλων αυτών που συμβάλλουν σε αυτή τη προσπάθεια εγκαθιδρύεται η εξής πεποίθηση: Τα άτομο με εγκεφαλική παράλυση δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους ανθρώπους. «Δεν ξέρεις ποιος είμαι; Είμαι ένας άνθρωπος σαν κι εσένα. Κι εγώ όπως κι εσύ γνωρίζω χαρές και λύπες και χρειάζομαι φίλους». Αυτήν την άποψη προσπαθεί η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών να καλλιεργήσει στους ανθρώπους. Με την είσοδο στην σελίδα της Εταιρείας αντικρίζεις το συγκεκριμένο μήνυμα δίνοντας στον αναγνώστη να καταλάβει πως όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη ζωή. Όλοι οι άνθρωποι διακατέχονται από τα ίδια συναισθήματα και απολαμβάνουν όλα τα αγαθά που τους προσφέρει η ζωή. Ο άνθρωπος δεν διακρίνεται μόνο για τα γνωστικά, νοητικά και κοινωνικά-επικοινωνιακά γνωρίσματα. Κάθε άτομο νιώθει, αισθάνεσαι και αγαπάει και αυτό είναι που μας κάνει όλους τους ανθρώπους ίδιους.

Ποια είναι η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών;

Η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών είναι ένα κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης και απευθύνεται σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση. Έχει εγκαταστάσεις στην Αργυρούπολη από το 2001 δημιουργώντας το Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης «Πόρτα Ανοιχτή». Το συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενεί 240 άτομα συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης. Εν συνεχεία, το 2012 κατασκευάστηκε ένα σημαντικό οικοδόμημα εν ονόματι «Φωτεινή», το οποίο φιλοξένησε 8 άτομα με εγκεφαλική παράλυση. Σήμερα, γίνονταν σημαντικές προσπάθειες για τη δημιουργία της νέας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αριάδνη», η οποία θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες 9 ατόμων με εγκεφαλική παράλυση.
Οι Υπηρεσίες που η Εταιρεία αυτή παρέχει είναι μείζονος σημασίας. Υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα που αποβλέπουν τόσο στη γνωστική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, όσο και στη συναισθηματική ενδυνάμωση. Ακόμη, οργανώνει θεραπευτικές παρεμβάσεις και διαθέτει δομές φιλοξενίας για την εξασφάλιση συνθηκών καλής διαβίωσης. Επίσης, παρέχει ψυχαγωγικά προγράμματα (ζωγραφική, θέατρο, μουσική, χορός και λογοτεχνία) και διαθέτει προγράμματα ενηλίκων συμβάλλοντας καθοριστικά βελτίωση ποιότητας ζωής τους. Η Εταιρεία Σπαστικών Προστασίας δεν συμβάλλει μόνο στην εκπαίδευση και αποκατάσταση των ατόμων.  Αποσκοπεί στη κοινωνικοποίηση των ατόμων, στην δημιουργία του αισθήματος ασφάλειας και στη καλλιέργεια της πεποίθησης πως η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο για τη ζωή. 
εγκεφαλική παράλυση
Πηγή εικόνας: fodbank.gr

Αξίζει να σημειωθεί πως η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών επινοήθηκε από γονείς που μεγάλωναν παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση συνήθως δεν αντιμετωπίζουν νοητικά προβλήματα. Επισημαίνεται πως λόγω δυσλειτουργίας ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου επηρεάζεται ο κινητικός έλεγχος. Η Εγκεφαλική Παράλυση εκδηλώνεται με συχνότητα 1,0–2,5/1000 παιδιά που γεννιούνται. Δεν δύναται αυτά τα άτομα να μην λαμβάνουν την κατάλληλη υποστήριξη και να αφήνονται στο περιθώριο. Όταν άνθρωποι μεριμνούν για το καλό όλων και κινητοποιούνται από συναισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης, τότε σίγουρα πολλοί άλλοι άνθρωποι “σώζονται”. Ακολουθούν τη ζωή που τους αξίζει.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Τσουρέκα

Απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στα Γιάννενα. Απέκτησε εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και συνεχίζει τις σπουδές της στην Εργοθεραπεία. Εργάζεται εθελοντικά ως φιλόλογος σε κοινωνικό φροντιστήριο και η αγάπη της; Τα παιδια!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;