Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα σχολεία ειδικής αγωγής – Ποιοι εξαιρούνται;

Δια ζώσης λειτουργούν τα σχολεία ειδικής αγωγής και όχι εξ αποστάσεως, καθώς θεωρήθηκε σωστότερο να μην διαταραχθεί η καθημερινότητα των μαθητών με νέα μέτρα. Η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές σε όλους τους χώρους.

Η χρήση μάσκας

Σύμφωνα με τις οδηγίες η δια ζώσης εκπαίδευση των σχολικών μοναδικών ειδικής αγωγής θα πραγματοποιηθεί με την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους, άλλα και στους εξωτερικούς την ώρα τον διαλειμμάτων. Ωστόσο η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική μονό την ώρα της φυσική αγωγής.

Η εξαίρεση του κανόνα, είναι οι ειδικές περιπτώσεις όπου η χρήση μάσκας δεν είναι συμβατή με το είδος αναπηρίας του παιδιού.

Από την μη υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Μαθητές με ψυχική ή διαταραχή συμπεριφοράς.
  • Μαθητές με γνωσιακή και αναπτυξιακή διαταραχή.
  • Μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή κάποιο άλλο νόσημα που τους είναι δύσκολος ο χειρισμός της μάσκας.

Για να μπορούν να προσέλθουν στην εκπαιδευτική μονάδα και να πάρουν “απαλλαγή”, θα πρέπει οι γονείς και κηδεμόνες να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγραφα. Σχετικά με τους μαθητές που προσέρχονται στα κέντρα ΚΕΣΥ συνιστάται η χρήση μάσκας εάν είναι εφικτό σύμφωνα με τον βαθμό ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

Οι αντιδράσεις

Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τα νέα μέτρα από τους εκπαιδευτικούς των ειδικών σχολείων.  Αρκετοί από αυτούς καταγγέλλουν ότι οι μάσκες δεν χρησιμοποιούνται σωστά και σε κάποιες περιπτώσεις καθόλου. Οι πλειοψηφία των μαθητών δεν είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσουν σωστά, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν άλλα μέτρα προστασίας. Αυτό καθιστά τα ειδικά σχολεία επικίνδυνη πηγή μόλυνσης.

Η κίνηση των εκπαιδευτικών ήταν η αποστολή ανοικτής επιστολής προς το υπουργείο παιδείας, μέσω της οποίας ενημερώνουν ότι στα σχολεία που έμειναν ανοιχτά δεν είναι εύκολη η χρήση της μάσκας. Μάλιστα, εξηγούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών ανήκουν στις ομάδες που απαλλάσσονται από την χρήση της. Επιπλέον σε κάποιες περιπτώσεις η σωματική επαφή είναι αναπόφευκτη. Αντιληπτό λοιπόν μπορεί να γίνει το γεγονός ότι οι αποστάσεις δεν είναι εύκολο να διατηρηθούν και δημιουργείται συνωστισμός. Και τέλος μεγάλο ποσοστό μαθητών άλλα και εκπαιδευτικών ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, γεγονός που προκαλεί φόβο για όλους.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρυσή Δημάκη

Σπουδάζω τουριστικά σε ιδιωτικό ιεκ στα Χανιά, και ενδιαφέρομαι για τον τουρισμό των ΑμεΑ. Ασχολούμαι 10 χρόνια με τους παραδοσιακούς χορούς και το τελευταίο χρονικό διάστημα και με την παραδοσιακή μουσική, και τις τέχνες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;