Ξυλοδαρμός ΑμεΑ από αστυνομία στην Ηλεία

Αστυνομία
Πηγή: stroumfaki.gr

Την Πέμπτη 9 Απριλίου, στο Λευκοχώρι Γαστούνης Ηλείας, σημειώθηκε περιστατικό βιαιοπραγίας αστυνομικών σε βάρος νεαρού ΑμεΑ. Όπως αναφέρεται, το παρόν περιστατικό διαδραματίστηκε μπροστά στα μάτια συγχωριανών. Το γεγονός φαίνεται να συγκλόνισε τους παρευρισκόμενους στο συμβάν, με το άτομο ΑμεΑ να υφίσταται αυτή τη τραγωδία. Εδώ δεν γίνεται λόγος για διασφάλιση άσκησης των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Δεν μιλάμε για το σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα και την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία. Εδώ υπογραμμίζεται η πρωτοφανής παραβίαση του θεμελιώδους ανθρωπίνου δικαιώματος,  της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Διαπιστώνεται πως αστυνομικοί παρενέβησαν στην εν λόγω ενέργεια λόγω παρανόησης. Οι ίδιοι εξέλαβαν τον νεαρό ΑμεΑ ως διαρρήκτη. Όπως γνωστοποιείται από την μητέρα, τον ακινητοποίησαν φορώντας του χειροπέδες και τον έριξαν κάτω. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, του άσκησαν τέτοια σωματική βία σε βαθμό που να φέρει τραυματισμούς στα γόνατα και στο κεφάλι. Επίσης, ο νεαρός με αναπηρία παρουσίασε αιμάτωμα στο χείλος. Η ίδια αναφέρει πως οι αστυνομικοί επίμονα ρωτούσαν το όνομά του. Όμως ο νεαρός με βαριά νοητική αναπηρία αδυνατούσε να ανταποκριθεί στην ερώτησή τους. Το τραγικό της υπόθεσης είναι, όταν η μητέρα ζήτησε να μάθει τι συμβαίνει. Οι άντρες της αστυνομίας περιφρόνησαν προκλητικά τα λεγόμενά της. Επισημαίνεται πως ζητήθηκε ένα “ειρωνικό” συγνώμη από τη μεριά των αστυνομικών. Κατόπιν αναφέρεται πως η προσφυγή στο Αστυνομικό Τμήμα απεδείχθη ατελέσφορη.

ΑμεΑ ξυλοδαρμός
Πηγή: periergaa.blogspot.com

Η διευθύντρια του νεαρού ΑμεΑ και τα όσα καταθέτει η Ελληνική Αστυνομία

Η διευθύντρια του σχολείου του νεαρού ΑμεΑ, μιλώντας για το περιστατικό δηλώνει σοκαρισμένη. Η ίδια αναφέρει πως το ο νεαρός ήταν ένα πολύ ήσυχο άτομο. Φοιτά στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης του Πύργου Ηλείας. Ο νεαρός έκανε τη καθιερωμένη του βόλτα, όπως συνήθιζε να κάνει καθημερινά. Η βία που του ασκήθηκε έφερε το παιδί σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Όταν η διευθύντρια επικοινώνησε με την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας, οι ίδιοι αναφέρουν πως βρίσκονται σε πλήρη άγνοια. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, από την άλλη τονίζουν πως πρόκειται για παραπληροφόρηση. Συγκεκριμένα ο κ. Ζώντος , ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων αναφέρει πως οι αστυνομικοί προσπάθησαν να προβούν στο καθιερωμένο έλεγχο. Εκ των υστέρων, μόλις αντιλήφθηκαν πως πρόκειται για ΑμεΑ τον άφησαν ελεύθερο.  Ακόμη ισχυρίζεται πως τα τραύματα που φέρει είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας να απομακρυνθεί. Ο ίδιος, λέγεται, πως έπεσε και προκάλεσε τους τραυματισμούς. Τέλος, διατείνεται πως οι πληροφορίες που διαδίδονται είναι λανθασμένες  και παραπλανητικές.

Το συγκεκριμένο περιστατικό με τον 22χρονο ΑμεΑ προβληματίζει την κοινή γνώμη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της μητέρας, η απροκάλυπτη σωματική βία κατά του νεαρού ΑμεΑ είναι άνευ προηγουμένου. Πρόκειται -τουλάχιστον για τα όσα περιγράφονται- για κατάχρηση εξουσίας από τα Ελληνικά Σώματα Ασφαλείας. Παράλληλα, η εν λόγω συμπεριφορά των αστυνομικών θίγει ένα βασικό ζήτημα. Αυτό είναι το ζήτημα του σεβασμού προς τον άνθρωπο. Ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα  είναι και ο σεβασμός του ανθρώπου απέναντι στον συνάνθρωπο, στο βαθμό που και ίδιος θέλει και επιθυμεί να τον σέβονται. Η άσκηση σωματικής βίας αποτελεί παράδειγμα εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ζούμε σε εποχή κρίσης, όχι μόνο οικονομικής αλλά και ηθικής. Διαπιστώνεται λοιπόν πως «o σύγχρονος άνθρωπος, παρά τις επιστημονικές και τεχνολογικές επιτυχίες του, από την άποψη της ηθικής έμεινε στο επίπεδο των ανθρώπων που ζούσαν στις σπηλιές» (Ράσσελ Μπ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Τσουρέκα

Απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στα Γιάννενα. Απέκτησε εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και συνεχίζει τις σπουδές της στην Εργοθεραπεία. Εργάζεται εθελοντικά ως φιλόλογος σε κοινωνικό φροντιστήριο και η αγάπη της; Τα παιδια!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;