Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2021: Ο δήμος της Κομοτηνής διεκδικεί τη διάκριση

βραβείο Προσβάσιμης Πόλης
Πηγή εικόνας: ec.europa.eu

Ο δήμος της Κομοτηνής, στα πλαίσια ανάδειξης ευρωπαϊκών πόλεων που διακρίνονται για τις εξαιρετικές δράσεις στο ζήτημα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, διεκδικεί το βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2021. Το βραβείο Προσβάσιμης Πόλης αποτελεί ένα καθιερωμένο θεσμό από το 2010. Από τότε και στο εξής πολλές πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνουν μέρος για την αναγνώριση των προσπαθειών που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ. Φορέας διοργάνωσης της εν λόγω απονομής είναι το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρίες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ εργάζεται με γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την άλλη, θεσπίζει νόμους για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να απονείμουν το Ευρωπαϊκό βραβείο Προσβάσιμης Πόλης.

Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρίες
Πηγή εικόνας: ioannisvardakastanis.gr

Ποια είναι τα κριτήρια απονομής του Βραβείου;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή επιτροπή κατονομάζονται τα χαρακτηριστικά εκείνα που πιστοποιούν επισήμως πώς μία πόλη είναι προσβάσιμη. Αρχικά επισημαίνεται πως μία πόλη είναι προσβάσιμη όταν «όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν σε αυτήν και να χρησιμοποιούν όλα τα αντικείμενα και όλες τις υπηρεσίες χωρίς προβλήματα». Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πως τα ΑμεΑ θα πρέπει χρησιμοποιούν με άνεση τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να χρησιμοποιούν τα αυτόματα εκδοτήρια με ευκολία. Να κινούνται με ασφάλεια στους δρόμους και να διαθέτουν άμεση πρόσβαση σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Τέλος, το σύστημα πληροφόρησης να μπορεί να οργανώνεται  με τρόπο ανάλογο με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του καθενός. Η πόλη με τα συγκεκριμένα κριτήρια προσβασιμότητας διεκδικεί επάξια το βραβείο Προσβάσιμης Πόλης.

Ο δήμος Κομοτηνής συμμετέχει στο διαγωνισμό για το βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2021

Ο δήμος της Κομοτηνής σε συνεργασία με σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης κινητοποιούνται για την εξασφάλιση της πλήρους προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία. Από τις αρχές του έτους έλαβε δράση προβαίνοντας σε σημαντικές ενέργειες. Αυτές ήταν ο καθορισμός τεσσάρων θέσεων στάθμευσης στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και δύο θέσεων στο αστυνομικό μέγαρο. Ακόμη, θεωρήθηκε σημαντική η τοποθέτηση πινακίδων στα γκισέ των υπηρεσιών στο δημαρχείο που υπενθυμίζουν στους συναλλασσόμενους πολίτες πως τα άτομα με αναπηρία εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα. Σταδιακά φαίνεται να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι δράσεις του δήμου Κομοτηνής. Για το λόγο αυτό η πόλη εξασφάλισε τη θέση στο διαγωνισμό για το βραβείο της Προσβάσιμης Πόλης.

βραβείο Προσβάσιμης Πόλης
Πηγή εικόνας: inkomotini.news

Ανακοίνωση της δημοτικής αρχής

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογηθεί ο βαθμός προσβασιμότητας στις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες και το πεδίο εφαρμογής των δράσεων. Η δημοτική αρχή αναφέρει  πως «για την προετοιμασία της πρότασης συνεργάστηκαν με επιτυχία οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής με τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής μας που δραστηριοποιούνται στο αναπηρικό κίνημα. Σκοπός της πρότασης του Δήμου Κομοτηνής είναι να αναδειχθεί το έργο που έχει πραγματοποιηθεί αναφορικά με την προσβασιμότητα σε εθνικό επίπεδο, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι συνδημότες μας. Ταυτόχρονα, ευελπιστούμε ότι μέσα από την αξιολόγηση της πρότασής μας θα προκύψουν και ενδιαφέρουσες προτάσεις και συνέργειες για την περαιτέρω βελτίωση του Δήμου μας σε θέματα προσβασιμότητας». Το βραβείο της Προσβάσιμης Πόλης θα ανακοινωθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2020, στις Βρυξέλλες αν, βέβαια, το επιτρέψουν οι συνθήκες με τον κορωνοϊό.

Προσβασιμότητα
Πηγή εικόνας: drgramini.gr

Ο Δήμος της Κομοτηνής αναμένει για το βραβείο Προσβάσιμης Πόλης. Η προσπάθεια της πόλης να αναμετρηθεί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τα ποσοστά προσβασιμότητάς στα ΑμεΑ είναι ήδη μία νίκη. Η διοργάνωση αυτή συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη της σημασίας της προσβασιμότητας. Ενεργεί με γνώμονα τη καταπολέμηση της προκατάληψης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για ζητήματα που αφορούν τα ΑμεΑ. Ο δήμος της Κομοτηνής διδάσκει και παραδειγματίζει τι πρέπει οι δήμοι να κάνουν δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

In Komotini News, (2020), Κομοτηνή: Κάθε μέρα και πιο προσβάσιμη για τα ΑμεΑ. Ανακτήθηκε από inkomotini.news (τελευταία πρόσβαση 27/10/2020 στις 22:00)

Γλερίδης, Ελευθέριος Ελ., (2020), Το βραβείο της «Προσβάσιμης Πόλης 2021» διεκδικεί ο Δήμος Κομοτηνής. Ανακτήθηκε από fonirodopis.gr (τελευταία πρόσβαση 27/10/2020 στις 22:00)

Σταμάτης. Γιώργος, (20210), Προς μια πιο προσβάσιμη κοινωνία για τα ΑμεΑ | του Γιώργου Σταμάτη. Ανακτήθηκε από helpis.gr (τελευταία πρόσβαση 27/10/2020 στις 22:00)

Γκουνγκόρ, Καμίλ, (2020), Γνωρίστε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2021. Ανακτήθηκε από thetrawheeler.com (τελευταία πρόσβαση 27/10/2020 στις 22:00)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Τσουρέκα

Απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στα Γιάννενα. Απέκτησε εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και συνεχίζει τις σπουδές της στην Εργοθεραπεία. Εργάζεται εθελοντικά ως φιλόλογος σε κοινωνικό φροντιστήριο και η αγάπη της; Τα παιδια!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;