Το κανάλι του Alpha καινοτομεί και ενσωματώνει υπότιτλους σε αγαπημένες σειρές για άτομα με προβλήματα ακοής

Alpha
Πηγή εικόνας: https://www.youtube.com

Το κανάλι του Alpha πρωτοπορεί και έρχεται να εγκαινιάσει μία καινούρια υπηρεσία. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τα άτομα που έχουν προβλήματα ακοής παραθέτοντας υπότιτλους σε συγκεκριμένα δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματά του. Η πρωτοβουλία του Alpha είναι πολύτιμη για τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την ακοή. Οι υπότιτλοι καθιστούν την θέαση αγαπημένων σειρών εφικτή για τα άτομα με προβλήματα ακοής.

Όπως αναφέρει η Σοφία Κολοτούρου (γιατρός, συγγραφέας και ακτιβίστρια) σε συνέντευξή της. «Δεν αρκεί η νοηματική, την οποία άλλωστε δεν γνωρίζουν πολλοί κωφοί και βαρήκοοι. Σήμερα από τα 90-100 περίπου παιδιά που γεννιούνται κωφά κάθε χρόνο, τα 70-80 τουλάχιστον παρακολουθούν σχολεία ακουόντων (με τη βοήθεια κοχλιακών ή ακουστικών και λογοθεραπείας). Πράγμα που σημαίνει ότι μαθαίνουν γραφή, ανάγνωση, ομιλία. Επίσης, οι περισσότεροι βαρήκοοι είναι οι ηλικιωμένοι, που φυσικά μιλάνε, διαβάζουν, γράφουν σε όλη τους τη ζωή και δεν πρόκειται να μάθουν νοηματική στα 70. Είναι τρομερά παράδοξο να μην υποστηρίζουμε με κάποιον τρόπο όλους αυτούς τους εγγράμματους κωφούς και βαρηκόους. Να μην τους προσφέρουμε άλλη μορφή πρόσβασης, παρά σε μια ξένη για αυτούς γλώσσα, που είναι η νοηματική. Ειδικά όταν είναι πιο εύκολο από ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία να τους προσφέρουμε το γραπτό κείμενο, την γραπτή πληροφορία.»

Ενεργοποίηση υποτίτλων

Τα διαθέσιμα προγράμματα του Alpha, για τα οποία παρέχεται η δυνατότητα ενεργοποίησης υποτίτλων είναι τα εξής:  «Κρατάς μυστικό;», «Σπίτι Είναι», «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» και «Το Σόι σου». Τα συγκεκριμένα τηλεοπτικά προγράμματα καθ’ όλη τη διάρκεια προβολής τους θα φέρουν την ένδειξη CC. Το χαρακτηριστικό σύμβολο που σηματοδοτεί παγκοσμίως αυτήν την λειτουργία σε επίγειες και ψηφιακές πλατφόρμες. Παράλληλα, οι τηλεθεατές θα ενημερώνονται σχετικά, με προβολή ενημερωτικής κάρτας πριν από την έναρξή τους.

Η ενεργοποίηση των ελληνικών υποτίτλων διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή τηλεόρασης. Γίνεται από τον τηλεθεατή, είτε πατώντας το κουμπί (SUBS) στο τηλεκοντρόλ, είτε μέσα από το «Μενού» στις ρυθμίσεις της συσκευής.

Επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η χρήση υποτίτλων και σε ενημερωτικά δελτία, τα οποία προς το παρόν προσφέρονται στη νοηματική γλώσσα, αλλά χωρίς υπότιτλους. Επομένως, όποιος δεν γνωρίζει τη νοηματική δεν δύναται να τα παρακολουθήσει και να ενημερωθεί για τις εξελίξεις της τοπικής, εθνικής και παγκόσμιας κοινωνίας. Η πρόσβαση στη ψυχαγωγία και στην ενημέρωση είναι ισότιμη για όλους. Γιατί λοιπόν μία δυσκολία να θεωρείται εμπόδιο, εφόσον ζούμε σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται και βελτιώνεται; Άλλωστε, η διαφορετικότητα του καθένα και ιδιαίτερα των ανθρώπων με δυσκολίες, είτε είναι επίκτητες, είτε εκ γενετής παρέχει την δυνατότητα να βλέπουμε τη ζωή με άλλα μάτια. Να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και να μαθαίνουμε μέσα από αυτές. Να μαθαίνουμε πώς θα ζούμε μια ζωή που αξίζει πραγματικά. Το κανάλι του Alpha έκανε μία σπουδαία αρχή, το ίδιο χρειάζεται να κάνουν και τα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

mikropragmata.lifo.gr

newsit.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκη Ζάβρα

Απόφοιτη φιλολογίας. Λατρεύω την διδασκαλία και την ενημέρωση σε θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση τόσο παιδιών, όσο και ενηλίκων. Ένας εκπαιδευτικός μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τον κόσμο, αλλά και να τον αλλάξει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;