Το εστιατόριο “των λάθος παραγγελιών” στην Ιαπωνία όπου όλοι σερβιτόροι έχουν άνοια

Πόσες φορές έχει τύχει να σας φέρουν λάθος παραγγελία σε ένα εστιατόριο, επειδή ο σερβιτόρος έχει πολλή δουλειά και μέσα στην εξαντλητική του βάρδια ενδέχεται να κάνει κάποιο λάθος; Σίγουρα είναι αρκετές. Θυμάστε την αντίδρασή σας; Αν, όχι ελπίζουμε να ήταν ευγενική και γεμάτη κατανόηση, πάντως μάλλον δε θα διασκεδάσατε ιδιαίτερα.

Σε ένα εστιατόριο στο Τόκιο, οι περισσότερες παραγγελίες είναι λάθος και δεν επιστρέφονται. Κι όμως το 99% των πελατών δηλώνει κάτι παραπάνω από ευχαριστημένο με τις υπηρεσίες του εστιατορίου. Το Restaurant of Mistaken Orders είναι ένα βραχυπρόθεσμο project με στόχο την ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και την ανοιχτόμυαλη αντιμετώπιση ανθρώπων που πάσχουν από άνοια.

Η ιστοσελίδα του εστιατορίου μας καλωσορίζει με μια χιουμοριστική περιγραφή: «Μπορεί να νομίζετε ότι είναι τρελό. Ένα εστιατόριο που δεν μπορεί καν να σας φέρει σωστά την παραγγελία σας. Όλοι οι σερβιτόροι είναι άτομα που ζουν με άνοια. Μπορεί να φέρουν, αλλά μπορεί και να μη φέρουν σωστά την παραγγελία σας».

Πηγή εικόνας: enallaktikidrasi.com

Γιατί άτομα με άνοια;

Βλέπουμε ότι ανά τον κόσμο, υπάρχουν εστιατόρια που έχουν προσωπικό ΑμεΑ, όπως το Μύρτιλλο στην Ελλάδα. Γιατί όμως επέλεξαν να λειτουργούν με την συγκεκριμένη ομάδα ατόμων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην αρχή φαίνεται περίεργη ιδέα για μια χώρα όπως η Ιαπωνία. Το εστιατόριο και η πρωτοβουλία αντανακλά την πραγματικότητα της Ιαπωνικής κοινωνίας του 21ου αιώνα. Η Ιαπωνία έχει ένα μεγάλο ποσοστό πλέον ηλικιωμένων, ένα μέρος του οποίου πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ολόκληρες πόλεις έχουν ήδη αρχίσει να δομούν και να διαμορφώνουν τις υπηρεσίες τους γύρω από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό κατοίκων με άνοια. Ωστόσο, το στίγμα παραμένει ακόμα και σε αυτή την εντυπωσιακά ανεπτυγμένη χώρα.

 Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα από μόνο του ένα άτομο με άνοια, και η κατάσταση αυτή πολύ συχνά σημαίνει απομόνωση από την κοινωνία. Θέλουμε να αλλάξουμε την κοινωνία, να γίνει πιο ανοιχτή. Με άνοια ή χωρίς άνοια, μπορούμε να ζήσουμε μαζί αρμονικά όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες του.

Η γνωριμία με τους με το κοινό

Το 37% των παραγγελιών του Restaurant of Mistaken Orders είναι λάθος. Ωστόσο όπως φαίνεται στο μικρό φιλμ που συνοδεύει την ιστορία του εστιατορίου, πελάτες και σερβιτόροι συνδέονται με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο, γελούν και αποδέχονται την κατάσταση. Κανένας δεν είναι δυσαρεστημένος που στο τραπέζι του δεν έφτασε αυτό που παρήγγειλε.  Άλλωστε πολύ σπάνια στην ιαπωνική κουζίνα αυτό που θα φας δε θα είναι ούτως ή άλλως πεντανόστιμο.

Δείτε το βίντεο εδώ:

 

Πηγή άρθρου:

amea-care.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρυσή Δημάκη

Σπουδάζω τουριστικά σε ιδιωτικό ιεκ στα Χανιά, και ενδιαφέρομαι για τον τουρισμό των ΑμεΑ. Ασχολούμαι 10 χρόνια με τους παραδοσιακούς χορούς και το τελευταίο χρονικό διάστημα και με την παραδοσιακή μουσική, και τις τέχνες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;