Τι είναι η εφαρμογή Helperbird και ποιός ο στόχος της;

 

Πηγή Εικόνας: Crx4Chrome

Τι είναι η εφαρμογή Helperbird;

Τι είναι η εφραμογή Helperbird λοιπόν και ποιος ο στόχος που αυτή θέτει; Πρόκειται για μια ηλεκτρονική εφαρμογή που προσπαθεί να βοηθήσει τα άτομα με δυσλεξία να διαβάζουν στο διαδίκτυο πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Είναι ένα εργαλείο που έρχεται να προστεθεί στις λειτουργίες του περιηγητή, το οποίο βοηθάει του χρήστες να μην νιώθουν χαμένοι μέσα στο κείμενο αλλά να διαβάζουν με μια σειρά και μια τάξη. Το εγχείρημα αυτό έχει βραβευτεί ως η καλύτερη web εφαρμογή.

Πηγή Εικόνας: Twitter

Με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα;

Αφορμή για να ξεκινήσει αυτό το εγχείρημα ήταν η προσωπική εμπειρία της ιδρύτριας του, η οποία είναι δυσλεξική. “Ούσα δυσλεξική αναζητούσα ένα εργαλείο για να μου καλύψει αυτή την ανάγκη και δεν έβρισκα και έτσι με την ομάδα μου αποφασίσαμε να το κάνουμε πραγματικότητα”, δηλώνει. Η δυσλεξία δεν θεραπεύεται, ωστόσο υπάρχουν ειδικά προγράμματα που βοηθάνε, διευκολύνουν και εξελίσσουν τα άτομα με δυσλεξία.

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δυσλεξικά άτομα κατά την ανάγνωση στο διαδίκτυο

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα άτομο με δυσλεξία κατά την ανάγνωση στο διαδίκτυο έχει να κάνει κυρίως με τον προσανατολισμό του μέσα στο κείμενο, χάνει την επόμενη λέξη ή την προσπερνάει. Χάνει πολλές φορές ολόκληρες παραγράφους. Έτσι, επαναλαμβάνει τη διαδικασία της ανάγνωσης αρκετές φορές για να καταλάβει τι λέει το κείμενο.

Πηγή Εικόνας: Τwitter

Πως λειτουργεί αυτή η εφαρμογή;

Το Helperbird είναι ένα plugin για τον Browser Google Chrome και προορίζεται για το κοινό των  ατόμων με δυσλεξία ή των ατόμων με διάσπαση προσοχής, με σκοπό να διαβάζουν με περισσότερη άνεση και ευκολία. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί την συγκεκριμένη ιστοσελίδα και να την κάνει download απλά και δωρεάν. Στη συνέχεια μπορεί να επισκεφθεί οποιαδήποτε ιστοσελίδα της μορφής http:// και αφού πατήσει κλικ πάνω στην παράγραφο που τον ενδιαφέρει, αυτόματα αυτή υπογραμμίζεται με διάφορα χρώματα, αυξάνεται η γραμματοσειρά και ταυτόχρονα σέρνοντας το ποντίκι δεξιά αρχίζει και μαρκάρει αυτά που θέλει να διαβάσει. Μέσα απο την υπογράμμιση και το μαρκάρισμα αλλά και την μεγαλύτερη γραμματοσειρά δεν χάνεται ο άνθρωπος μέσα στο κείμενο και διαβάζει ακολουθώντας μια σειρά. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μεταφορά της εμπειρίας του έντυπου διαβάσματος στον διαδικτυακό χώρο. Ο άνθρωπος που τη χρησιμοποιεί μαρκάρει το κείμενο του σαν να διάβαζε ένα βιβλίο. Ο χρήστης μπορεί να διαβάσει σε οποιαδήποτε γλώσσα εκτός (προς το παρόν) των γλωσσών που η ανάγνωσή τους είναι από τα δεξιά προς τα αριστερά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί είναι τόσο ξεχωριστή αυτή η εφαρμογή και τι μήνυμα θέλει να περάσει;

Η εφαρμογή αυτή λύνει το πρόβλημα των ανθρώπων που δυσκολεύονται καθημερινά στην ανάγνωση κειμένων. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για τα άτομα με δυσλεξία, ειδικά κατά τα πρώτα σχολικά χρόνια. Πολλά άτομα με δυσλεξία έχουν προχωρήσει και διαπρέψει στις επιστήμες, στις τέχνες, στην επιχειρηματικότητα παρά αυτή την δυσκολία που αντιμετώπιζαν. Το helperbird είναι μια δωρεάν εφαρμογή που επιχειρεί να κάνει το διαδίκτυο ένα πιο φιλικό χώρο προς όλους.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτα Τουρλή

Oνομάζομαι Παναγιώτα Τουρλή, φοιτήτρια του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στα 22 μου χρόνια ζω και λειτουργώ με γνώμονα τις ασχολίες που αγαπώ και με γεμίζουν,ασχολίες όπως το διάβασμα, τα ταξίδια και ο χρόνος με τους ανθρώπους μου!Φράση που θα χαρακτήριζε τη φιλοσοφία μου απέναντι στην ζωή είναι αυτή του παιδαγωγού Λέο Μπουσκάλια "Να ζείς,να αγαπάς και να μαθαίνεις".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;