Θεραπεία με LEGO για παιδιά με αυτισμό

Πηγή Εικόνας:Laf Lab.jpg

Τι είναι lego-based θεραπεία;

Η Lego®-based therapy αποτελεί ένα πρόγραμμα κοινωνικής ανάπτυξης για νεαρά άτομα στο φάσμα του αυτισμού ή συναφείς δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Τα παιδιά δηλαδή συνεργάζονται ώστε να χτίσουν μαζί μοντέλα Lego και μέσα απ’ αυτό να έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες όπως τη συνεργασία και τη κοινωνική αλληλεπίδραση. Αποτελεί θα λέγαμε έναν τρόπο διασκέδασης που συνδυάζει κοινωνικές δεξιότητες, όπως να αποφασίζουν να λύνουν προβλήματα και να επικοινωνούν.

Πηγή Εικόνας;stambroseschool.org.jpg

Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια θεραπείας με Lego;

Τα παιδιά εγγράφονται σε μια διαδικασία μαθημάτων που διαρκούν κάποιες εβδομάδες και αποτελούνται από μονόωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις. Στα παιδιά ανατίθενται ρόλοι και διαφορετικές αρμοδιότητες στη διάρκεια κάθε συνεδρίας. Δίνεται έμφαση στο να αποφασίζουν τα παιδιά σχετικά με το τι θα χτίσουν, ποιος θα έχει τον κάθε ρόλο και για πόσο. Ένα παιδί είναι ο «μηχανικός», ο οποίος περιγράφει τις οδηγίες, ένα άλλο είναι ο «προμηθευτής», ο οποίος βρίσκει τα τουβλάκια και ένα τρίτο παιδί, ο «κατασκευαστής», ο οποίος συναρμολογεί τα τουβλάκια. Τα παιδιά ανταλλάσσουν συνεχώς ρόλους, χωρίζουν σε μέρη την κατασκευή, μπαίνουν στη διαδικασία να επικοινωνήσουν να συνεργαστούν να προβληματιστούν και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Η δουλειά του συντονιστή – θεραπευτή είναι να εντοπίσει αυτές τις κοινωνικές δυσκολίες στα παιδιά και καθώς αυτές αναδύονται να καθοδηγήσει τα μέλη της ομάδας να βρουν μόνα τους λύσεις σε αυτές τις κοινωνικές καταστάσεις. Η θεραπεία με βάση τα Lego συμβάλλει ιδιαιτέρως ώστε να μάθουν τα παιδιά να αναπτύσσουν σχέσεις με άλλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας από τους λόγους που αυτή η θεραπευτική τεχνική είναι τόσο αποτελεσματική είναι ότι τα Lego είναι γνωστά στα παιδιά και είναι εξοικειωμένα με αυτά. Παιδιά που χρειάζεται να ενταχθούν σε ομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων, μπορεί να δυσκολεύονται και έτσι να τους δημιουργούνται συναισθήματα άγχους . Αντιθέτως , σε ομάδα Lego αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά και λιγότερο άγχος.

Οι ομάδες θεραπείας με βάση τα Lego είναι πολύ δελεαστικές στα παιδιά. Επίσης δεν υπάρχει στοχοποίηση ενός παιδιού με το να πηγαίνει σε μια τέτοια ομάδα. Συχνά τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, δεν δείχνουν έντονο ενδιαφέρον να «μάθουν» κοινωνικές δεξιότητες, αλλά χρησιμοποιώντας τα Lego μπορούμε να τα κάνουμε να επικοινωνήσουν με διασκεδαστικό και νατουραλιστικό τρόπο.

Πηγή Εικόνας:www.maxmag.gr

Mια τέτοια μέθοδος θεωρείται θεραπεία για τον αυτισμό;

Σίγουρα μια τέτοια μέθοδος ΔΕΝ αποτελεί θεραπεία για οποιαδήποτε μορφή αυτιστικού φάσματος ούτε και αυτός είναι ο στόχος της! Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να υποστηριχθούν τα παιδιά με αυτισμό να διευκολυνθούν στις κοινωνικές τους συναναστροφές και να αποκτήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Ούτε και η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ταιριαστή για όλα τα παιδιά.  Είναι μεγάλης σημασίας να εξεταστούν διάφορες μέθοδοι ώστε να επιλεχθεί αυτή που ταιριάζει περισσότερο στο εκάστοτε παιδί.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

www.nevronas.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτα Τουρλή

Oνομάζομαι Παναγιώτα Τουρλή, φοιτήτρια του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στα 22 μου χρόνια ζω και λειτουργώ με γνώμονα τις ασχολίες που αγαπώ και με γεμίζουν,ασχολίες όπως το διάβασμα, τα ταξίδια και ο χρόνος με τους ανθρώπους μου!Φράση που θα χαρακτήριζε τη φιλοσοφία μου απέναντι στην ζωή είναι αυτή του παιδαγωγού Λέο Μπουσκάλια "Να ζείς,να αγαπάς και να μαθαίνεις".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;