Σύρος: Διασφάλιση προσβασιμότητας σε ΑμεΑ

Πηγή εικόνας:etravelnews.gr

Το ζήτημα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία απασχολεί έντονα την κοινωνία. Η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία επικυρώθηκε το 2008. Η εν λόγω Σύμβαση συνιστά μια διεθνή νομοθεσία που συμβάλλει στην κατίσχυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΑμεΑ στη πράξη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία συνιστάται η ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία και η παροχή ίσων ευκαιριών. Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αποδοχής της διαφορετικότητας και σεβασμού της αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας τους. Ακόμη, προβάλλεται ως μείζονος σημασίας η αποφυγή διακρίσεων. Η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να διατηρήσουν την ταυτότητά τους. Τέλος, μεταξύ άλλων υποστηρίζεται η εξασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρίες. Αποτελεί υποχρέωση η διασφάλιση προσβασιμότητας υποδομών σε όλες τις κατηγορίες των ατόμων με αναπηρία. Ο επιχειρηματίας Νίκος Ρούσος μιλά για τις δυνατότητες πρόσβασης των χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου σε υποδομές και παραλίες της Σύρου.

Δυνατότητα πρόσβασης και οργάνωση δραστηριοτήτων για τα άτομα με αναπηρία

Ο Νίκος Ρούσος, μαζί με τον αντιδήμαρχο στον τομέα του Τουρισμού, Παναγιώτη Κουταβά, επισκέπτονται τη Σύρο αναδεικνύοντας την δυνατότητα προσβασιμότητας σε διάφορους χώρους του νησιού. Επισημαίνεται πως στο νησί παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, όπως τα θαλάσσια σπορ. Ο Νίκος Ρούσος αναφέρει πως στις παραλίες υπάρχουν seatrac ή αμαξίδια που οδηγούν τα άτομα με αναπηρία στη θάλασσα. Υπάρχουν προσβάσιμες τουαλέτες και έτσι με άνεση μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους.

seatrac
Πηγή εικόνας: naxostimes.gr

Η Γεωργία Καλτσή, μία εκπαιδεύτρια ΑμέΑ, αναφέρει πως είχε την ευκαιρία στο νησί να κάνει ιππασία, κάτι που συνήθιζε να κάνει πριν το τραυματισμό της. Οι συνθήκες προσβασιμότητας δεν την επέτρεπαν εκ των προτέρων να ασχοληθεί με την εν λόγω δραστηριότητα. Ακόμη, οι παρευρισκόμενοι στο νησί έπαιξαν μποξ και, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περπατώ, ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, έγιναν «… όλα αυτά με αξιοπρέπεια και ευκολία-θα έλεγα-χωρίς να πρέπει να νιώθω κάθε φορά ότι κατακτώ τη κορυφή του Έβερεστ.

Η νέα πλατφόρμα «Extra Milers»

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να λάβουν την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά διαμονή τους στο νησί. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της πλατφόρμας «Extra Milers». Η νέα αυτή πλατφόρμα έχει ως απώτερο στόχο να προάγει τον προσβάσιμο τουρισμό στην Ελλάδα. Λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Δημιουργήθηκε από την οργάνωση Άγονη Γραμμή Γόνιμη με την ιδρυτική χορηγία της ιδρυτική χορηγία της Microsoft, την υποστήριξη της ATCOM και με επιστημονικούς συνεργάτες την Λάρα και το Περπατώ. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα διαθέτει 5 προορισμούς: τη Χίο, τη Ρόδο, τη Σύρο, τη Σκιάθος και τη Μύκονο. Έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με μερική ή μειωμένη όραση, ενώ απευθύνεται σε άτομα με οπτική και κινητική αναπηρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

extra Milers
Πηγή εικόνας: atcom.gr

Ο κάθε χρήστης δημιουργεί το προσωπικό του προφίλ και ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες τους, τους προτείνονται οι κατάλληλοι για αυτούς προορισμοί. Ακόμη, γνωστοποιούνται οι προσβάσιμες δομές και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κάθε ατόμου. Δηλαδή, όπως επισημαίνει ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, «να μπορώ, κατεβαίνοντας από το καράβι σε ένα νησί, με την εφαρμογή να ξέρω που μπορώ να βρω αυτά που είναι για εμένα. Δηλαδή, πού μπορώ να κάνω τα water sports μου, πού μπορώ να βρω ένα προσβάσιμο όμορφο μαγαζί να φάω, ένα ξενοδοχείο για να διαμείνω.

προσβασιμότητας
Πηγή εικόνας: moved.gr

Σημαντικό βήμα για τη προάσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ

Ο Νίκος Ρούσος, η Γεωργία Καλτσή, ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και ο ασημένιος παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς κατάφεραν να κυκλοφορήσουν στα γραφικά σοκάκια του νησιού. Σε απροσπέλαστα δρομάκια χρησιμοποίησαν ένα φορητό ανεβατόριο κάνοντας πιο εύκολη την εξερεύνηση στο νησί. Ο αθλητής παραολυμπιονίκης υποστηρίζει πως μέχρι πρότινος δεν συνιστούσε στους συναθλητές του να επισκεφτούν τη Ελλάδα, ώσπου τα δεδομένα άλλαξαν.

προσβασιμότητας
Πηγή εικόνας: otavoice.gr

Τα τελευταία χρόνια παρέχεται η δυνατότητα αυτόνομης και ασφαλούς χρήσης υποδομών. Ο ίδιος μάλιστα λέει «φέτος έχουμε έρθει να δούμε τις παραλίες, τα water sports, τη ζωή, τα restaurants, τα εστιατόρια, το ποτό… Είδαμε πως μπορούμε να πάμε σχεδόν παντού… Από εδώ και πέρα θα λέω σίγουρα μπορείτε να πάτε στη Σύρο. Σου δίνει χαμόγελο, ανεξαρτησία και έχεις όρεξη να έρθεις διακοπές ξανά και ξανά. » Τα αιτήματα των ΑμεΑ επιτέλους εισακούστηκαν. Τα άτομα με αναπηρία απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. «Εδώ ο ανθρωπισμός ήρθε να υποκαταστήσει όσα ο χρόνος τους στέρησε.»

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Η Σύρος: Προσβάσιμος προορισμός για άτομα με αναπηρία. Ανακτήθηκε από www.dikaioma.gr (τελευταία πρόσβαση: 07/09/2020)

Δαλμυρά, Α. Τ. (20219). Προτεραιότητες για τη προσβασιμότητα στη Σύρο. Ανακτήθηκε από www.koinignomi.gr (τελευταία πρόσβαση: 07/09/2020)

Η Extra Milers είναι η νέα πλατφόρμα για τον προσβάσιμο τουρισμό στην Ελλάδα. Ανακτήθηκε από www.clickatlife.gr (τελευταία πρόσβαση: 07/09/2020)

Μπρούσα, Κ. (2020). Το δικαίωμα στην προσβασιμότητα… Ανακτήθηκε από www.amea-care.gr (τελευταία πρόσβαση: 07/09/2020)

World Summit on Tourism and Transportation for Persons with Disabilities. Ανακτήθηκε από globalaccessibilitynews.com (τελευταία πρόσβαση: 07/09/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Τσουρέκα

Απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στα Γιάννενα. Απέκτησε εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και συνεχίζει τις σπουδές της στην Εργοθεραπεία. Εργάζεται εθελοντικά ως φιλόλογος σε κοινωνικό φροντιστήριο και η αγάπη της; Τα παιδια!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;