συννοσηρότητα
Πηγή εικόνας: onmed.gr

Σύμφωνα με έρευνες αποδεικνύεται πως η συννοσηρότητα στον αυτισμό είναι χαρακτηριστική. Ο αυτισμός μπορεί να συνυπάρχει με σύνδρομα, νευρολογικές διαταραχές και ψυχιατρικά νοσήματα. Πιο συγκεκριμένα, άτομα με αυτισμό εμφανίζουν ενδείξεις νοητικής καθυστέρησης. Μάλιστα, εκτιμάται πως το 1/3 των ατόμων με αυτισμό αντιμετωπίζουν νοητικά προβλήματα. Σχεδόν το ίδιο ποσοστό ατόμων παρουσιάζουν συμπτώματα ΔΕΠ-Υ. Φυσικά, όπως αναφέρθηκε, η συννοσηρότητα στον αυτισμό δεν προσδιορίζεται με γνώμονα τη συσχέτιση με γνωστά επικείμενα σύνδρομα. Οι τρεις επικρατέστερες νευρολογικές ή χρωμοσωμικές διαταραχές είναι η Επιληψία, το Σύνδρομο του Εύθραυστου Χ χρωμοσώματος και η Οζώδης Σκλήρυνση. Όσον αφορά τη συννοσηρότητα με ψυχιατρικές διαταραχές, διαπιστώνεται πως τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού κατατρύχονται από αγχώδεις ή ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές και φοβίες.

Αυτισμός και Νοητική Καθυστέρηση

Η συννοσηρότητα με τη νοητική καθυστέρηση είναι η πιο γνωστή. Αξίζεις βεβαίως να σημειωθεί  πως σε προγενέστερο στάδιο το ποσοστό συννοσηρότητας ήταν αρκετά αυξημένο. Αυτό διότι το κλινικό δείγμα περιλάμβανε μόνο βαριές μορφές αυτισμού και το οι αναπτυγμένες νοητικές λειτουργίες των ατόμων με σύνδρομο με Asperger δεν συνυπολογίζονταν. Παρόλα αυτά το ποσοστό διατηρείται αυξημένο σε σύγκριση τη συννοσηρότητα που παρατηρείται με άλλα διαταραχές.

Αυτισμός και Επιληψία

Η συννοσηρότητα του αυτισμού με την επιληψία έχει γνωστοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια, όμως η βάση της σχέσης δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Αυτό υφίσταται εξαιτίας των ελλιπών γνώσεων σχετικά με την οικογενειακή προδιάθεση στον αυτισμό συγκριτικά με τη προδιάθεση στην επιληψία. Ακόμη δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά και δεν έχει συσχετισθεί με προηγούμενες έρευνες το γεγονός της εμφάνισης της νόσου στην εφηβική ηλικία.

Σημαντικές έρευνες καταδεικνύουν το εξής: Τα κορίτσια παρουσιάζουν επιληψία σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα αγόρια. Το ποσοστό είναι το 30% έναντι το 18% των αγοριών. Ακόμη, διαπιστώνεται πως τα άτομα με διαταραχές λόγου και ομιλίας εμφανίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό συμπτώματα επιληψίας, με ποσοστό 45%. Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν από άτομα με αυτισμό που υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις, πως δεν ενυπάρχει κάποια ιατρική πάθηση που προκαλεί την επιληψία. Τέλος, έρευνα που διεξάχθηκε το 2011 επεσήμανε πως το ποσοστό 22% των ατόμων με αυτισμό εμφανίζουν επιληπτικές κρίσεις μετά τα 10 τους χρόνια.

Διαβάστε επίσης  Η ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων
Advertisements
Ad 14
επιληψία
Πηγή εικόνας: pemptousia.gr

Αυτισμός και ΔΕΠΥ

Τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού συχνά εμφανίζουν συμπτώματα ΔΕΠ-Υ.   H  συννοσηρότητα του αυτισμού με ΔΕΠ-Υ στα παιδιά εφηβικής ηλικίας συνεπάγεται την εκδήλωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Τα βασικότερα χαρακτηριστικά είναι η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα. Οι δυσκολίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης εδράζονται στον υψηλό βαθμό υπερκινητικότητας που επιδεικνύουν τα άτομα αυτά. Επίσης, η συννοσηρότητα των δύο εν λόγω καταστάσεων επιφέρει δυσκολίες καθημερινότητας, μεγαλύτερες από αυτές που αντιμετωπίζει το παιδί που διαγιγνώσκεται μόνο με αυτισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αυτισμός και η ΔΕΠ-Υ εμφανίζουν υψηλά ποσοστά αλληλοεπικάλυψης. Διαπιστώνεται πως υπάρχουν κοινοί γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις δύο διαταραχές. Συγκεκριμένοι επισημαίνονται κοινοί βιολογικοί οδοί και γονίδια που συνεισφέρουν στην συννοσηρότητα των εν λόγω διαταραχών.

συννοσηρότητα
Πηγή εικόνας: youtube.com

Αυτισμός και Ψυχικές Διαταραχές

Η διάγνωση ψυχικών διαταραχών σε άτομα με αυτισμό καθίσταται αρκετά δύσκολο έργο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εν λόγω περίπτωση είναι η απόδοση ενός συμπτώματος στον αυτισμό, με αποτέλεσμα τον παραμερισμό μιας πιθανώς συνυπάρχουσας διαταραχής.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Διαμαντόπουλος Αναστάσιος, Ζάχου Βασική (2016), Σχέση των Διαταραχών του Αυτιστικού Φάσματος και
της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής με/χωρίς Υπερκινητικότητα. 
Ανακτήθηκε από eproceedings.epublishing.ekt.gr (τελευταία πρόσβαση 27/12/2020)

Νικολαίδου Πάολα, Συννοσηρότητα στον Αυτισμό-Αυτισμός και Επιληψία. Ανακτήθηκε από mazi4autism.com (τελευταία πρόσβαση 27/12/2020)

Απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στα Γιάννενα. Απέκτησε εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και συνεχίζει τις σπουδές της στην Εργοθεραπεία. Εργάζεται εθελοντικά ως φιλόλογος σε κοινωνικό φροντιστήριο και η αγάπη της; Τα παιδια!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

CES 2024- Όσα είδαμε στην έκθεση στο Las Vegas και μας εντυπωσίασαν

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας
Ρωμέικη διάλεκτος

Ρωμέικη διάλεκτος : Ένα Αρχαίο Κεφάλαιο στη Γλωσσική Κληρονομιά

Ρίζες και ιστορία της Ρωμέικης διαλέκτουΗ Ρωμέικη διάλεκτος (Romeyka) είναι