Στη κορυφή του Κιλιμάντζαρο με έναν τυφλό ορειβάτη

τυφλό ορειβάτη
Πηγή:2paarschultern.de

Δεκέμβριος 2019. Ανατολική Αφρική. Κορυφή Κιλιμάντζαρο. Ο Αλεξ Μπεντσέα κατακτά τη κουφή του βουνού ύψους 5.859 μέτρων. Ήταν και η πρώτη κορυφή που κατακτά μετά από χρόνια προετοιμασίας. Ο Ρουμάνος ορειβάτης έχει μια ιδιαιτερότητα: είναι τυφλός. Έτσι μπαίνει στην ιστορία ως  τον πρώτο τυφλό ορειβάτη που κατακτά το Κιλιμάντζαρο και γενικά μια τόσο ψηλή κορυφή.

Σε ηλικία 21 χρονών αποφάσισε να κάνει αυτό το σημαντικό βήμα και να αποδείξει σε όλους ότι η δικιά του αναπηρία δε θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα του. Ο Αλεξ Μπεντσέα γεννήθηκε με πλήρη τύφλωση και στα δύο μάτια. Ήξερε από τα πρώτα χρόνια του ότι η ζωή του θα ήταν λίγο πιο δύσκολη λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής. Αυτό όμως τον πείσμωσε. Τον γέμισε δύναμη και βάλθηκε ν′ αποδείξει ότι είναι ίσος και καλύτερος από αυτούς που έχουν την αίσθηση της όρασης.

τυφλό ορειβάτη
Ο Άλεξ στη κορυφή του Κιλιμάντζαρο Πηγή:romaniainsider.com

 Η προετοιμασία για την κορυφή

Στο εγχείρημα αυτό δεν υπήρξε ποτέ η αίσθηση της μοναξιάς για το Ρουμάνο τυφλό ορειβάτη. Είχε μαζί του φίλους του, ορειβάτες που είχαν κατακτήσει ήδη τη κορυφή, συναθλητές που ήταν πάντα εκεί από την αρχή μέχρι το τέλος. Η προετοιμασία για την κορυφή δεν ήταν απλή υπόθεση. Μπορεί το βουνό Κιλιμάντζαρο να θεωρείται “εύκολο” βουνό για αναρρίχηση από τους ορειβάτες αλλά κρύβει κινδύνους. Αυτό μαρτυρούν και οι αριθμοί καθώς σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία 10 ορειβάτες χάνουν τη ζωής τους κάθε χρόνο στην προσπάθεια ν′ ανέβουν στη κορυφή του. Αυτό ήταν μια απόδειξη ότι χρειαζόταν πολύ και σκληρή δουλειά.

Η προετοιμασία για το τυφλό ορειβάτη για τη κατάκτηση του Κιλιμάντζαρου διήρκεσε συνολικά 6 μήνες. Με την αρχή της να πραγματοποιείται το Μάιο του 2019. Το πλάνο προπόνησης δημιουργήθηκε από τον Κόσμιν Άντρον μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Οδηγών Ορειβασίας – IFMGA.Ο Κόσμιν Άντρον ήταν και ο οδηγός του Άλεξ στο δρόμο για την κορυφή. Η προπόνησή του λοιπόν περιελάμβανε 2 συνεδρίες κολύμβησης, 2 συνεδρίες αναρρίχησης και επιπλέον ασκήσεις που θα βελτίωναν τη δύναμη και την αντοχή του. Το μέρος για να πραγματοποιεί τις προπονήσεις του παραχωρήθηκε από την ομάδα Climb again. Μια ομάδα που τον στήριξε σε όλη την πορεία του.

τυφλό ορειβάτη
Πηγή:stiridincluj.ro

 Τα “στηρίγματα” για τον τυφλό ορειβάτη

Ο Κόσμιν Άντρον όπως προείπαμε υπήρξε ο οδηγός και προπονητής του Άλεξ Μπεντσέα. Δεν ήταν όμως μόνο αυτός. Η ομάδα Climb again είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που συνδέεται με τη Ρουμάνικη Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης. Ο οργανισμός αυτός λοιπόν στάθηκε δίπλα στο τυφλό ορειβάτη, ενώ  τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες με στόχο να τα στρέψει προς τον αθλητισμό και να τα εντάξει με αυτό το τρόπο στη κοινωνία. Επιπλέον η ομάδα Climb again δημιούργησε το 2018 το πρώτο κέντρο αναρρίχησης στην Ευρώπη όπου έχουν θέση σε αυτό όλοι, ανεξαιρέτως αναγκών. Σημαντικό στήριγμα όμως για το τυφλό ορειβάτη υπήρξε και η εθνική ομάδα Paraclimbing της Ρουμανίας. Τα μέλη της ομάδας ήταν δίπλα του σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Ενώ ο προπονητής της ομάδας  δήλωνε ενθουσιασμένος με το πείσμα και τον ενθουσιασμό του  Άλεξ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:climbagain.galantom.ro

 Ένα μήνυμα από τον τυφλό ορειβάτη

Ο Ρουμάνος ορειβάτης ήθελε να αισθανθεί την ελευθερία που προσφέρει το βουνό. Είναι το μόνο μέρος που αισθάνεται ότι δεν έχει κάποιου είδους αναπηρία όπως δήλωσε. Το βασικό όμως ήταν το μήνυμα που ήθελε να περάσει σε όλο το κόσμο και πιο πολύ στα άτομα με κάποιου είδους αναπηρία. Ήθελε να αποτελέσει την έμπνευση τους, ο άνθρωπος που θα τους δώσει το έναυσμα για μια καινούρια ζωή. Γιατί όπως υποστηρίζει ο αθλητισμός άλλαξε άρδην τη ζωή του και συνεχίζει να την αλλάζει συνεχώς προς το καλύτερο. Επόμενος στόχος για τον αλπινιστή με τα “μαργαριταρένια” μάτια,  όπως προσφωνείτε, είναι η κορυφή των Άλπεων και το βουνό Έλμπρους.

 

Πηγές:new247.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εμμανουήλ Φιωτάκης

Είμαι απόφοιτος του Τ.Ε.Ι. Πατρών τμήματος φυσικοθεραπείας και κατάγομαι από τα Χανιά .

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;