Starbucks: To πέμπτο κατάστημα της αλυσίδας για άτομα με κώφωση

Πηγή εικόνας: lifo.gr

Τη νοηματική γλώσσα μιλάνε όλοι οι υπάλληλοι στο νέο κατάστημα Starbucks στην Ιαπωνία. Μάλιστα, θέσεις εργασίας προορίζονται για άτομα με ακουστικά προβλήματα και είναι το πρώτο του είδους του στην Ιαπωνία, αλλά το πέμπτο της αλυσίδας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην καφετέρια δίνονται ευκαιρίες εργασίας σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής, επιστρατεύοντας την τεχνολογία αλλά και την τέχνη ώστε ο χώρος να λειτουργήσει ως «γέφυρα επικοινωνίας» για κάθε επισκέπτη – είτε γνωρίζει την νοηματική είτε όχι.

Οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν φωνητικά και τάμπλετ -στα ταμεία- μετατρέπουν την παραγγελία τους σε κείμενο για τους υπαλλήλους. Εναλλακτικά μπορούν να δείξουν τον καφέ της επιλογής τους στο μενού ή, αν πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη παραγγελία εκτός καταλόγου, να τη γράψουν σε ένα σημειωματάριο.

Όταν ο καφές τους είναι έτοιμος, ένα βίντεο τους προσκαλεί – και πάλι στη νοηματική γλώσσα  – να πλησιάσουν για να τον παραλάβουν. Την καφετέρια κοσμούν έργα τέχνης του Hidehiko Kado, ενός παιδιού με μειωμένη ακοή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Signing Store» άνοιξε τις πόρτες του στις 27 Ιουνίου, στο Κουνιτάτσι Σίτι του Τόκιο, «μια περιοχή με μακρά ιστορία στην κοινότητα των κωφών και των ατόμων με μειωμένη ακοή», όπως αναφέρει το δελτίο τύπου. Είναι το πρώτο του είδους του στην Ιαπωνία και το πέμπτο της αλυσίδας παγκοσμίως.

Πηγή εικόνας: lifo.gr

Starbucks

Το πρώτο Starbucks για κωφούς είχε ανοίξει το 2016 στην Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία και αργότερα λειτούργησαν αντίστοιχα καταστήματα σε Ουάσιγκτον, Γκουανγκζού (Κίνα) και Πένανγκ (πάλι στη Μαλαισία).

«Τα Starbucks προσλαμβάνουν συνεργάτες που είναι κωφοί ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής από το 1996 που εισήλθαν στην αγορά της Ιαπωνίας, και αυτοί οι συνεργάτες έχουν εντυπωσιακό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες», λέει ο CEO των Starbucks Coffe Japan, Τακαφούμι Μιναγκούτσι. «Εμπνευσμένοι από το πάθος τους, δημιουργήσαμε αυτό το κατάστημα ως χώρο αναφοράς».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 466 εκατομμύρια ανθρώπων αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής σε όλο τον κόσμο και στα επόμενα 30 χρόνια, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί. Για τον λόγο αυτό, η γνώση της νοηματικής γλώσσας καθίσταται αναγκαία για την αμεσότερη και καλύτερη δυνατή επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων.

 

 

Πηγές που χρησμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

(2020) Καφές στη νοηματική – Η πρώτη καφετέρια με εργαζόμενους κωφούς δείχνει το δρόμο. Ανακτήθηκε από www.amea-care.gr (Τελευταία πρόσβαση 5 Σεπτεμβρίου 2020).

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μιχαέλα Καλλιανιώτη

Ονομάζομαι Μιχαέλα Καλλιανιώτη και είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στα 22 μου χρόνια, αγαπώ ιδιαίτερα το διάβασμα, τα ταξίδια και τους μαθητές μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;